Live

Fost premier al Israelului: Netanyahu nu ar trebui să mai rămână la putere prea mult timp, după atacul șocant al Hamas

Data publicării:
Un fost prim-ministru al Israelului a declarat că Benjamin Netanyahu nu ar trebui să rămână liderul țării pe termen lung. FOTO: Shutterstock

Un fost prim-ministru al Israelului a declarat că Benjamin Netanyahu nu ar trebui să rămână liderul țării pe termen lung, după incursiunea fără precedent a Hamas, potrivit Sky News.

Într-un interviu acordat pentru Sky News, Ehud Barak a declarat că atacul Hamas a fost „șocant pentru toată lumea din țară”.

„Este un act criminal barbar care amintește de operațiunile Al-Qaida sau Daesh. A fost cea mai dură lovitură pe care Israelul a primit-o din ziua înființării sale”, a spus el.

Întrebat dacă Netanyahu poate supraviețui ca prim-ministru pe termen lung, el a spus: „Cred că nu ar trebui. Cred că într-un loc normal ar fi demisionat, doar uitându-ne la genul de lucruri care s-au întâmplat sub responsabilitatea lui, chiar dacă nu a fost implicat în niciun fel”.

Barak a fost prim-ministru al Israelului din 1999 și până în 2001

Barak, care a fost prim-ministru al Israelului din 1999 și până în 2001 și este acum vocea opoziției, a declarat că scopul răspunsului israelian a fost „bine definit”, explicând: „Este de a se asigura că orice capacitate militară a Hamas va fi paralizată și eliminată”.

„Populației i-am spus că vom lovi fiecare membru al Hamas. Deci oricare dintre voi, cetățeni din Gaza, care știți că unde locuiți, la locul de muncă, există vreun membru al Hamas, fiți atenți. Aceasta este o țintă. Părăsiți zona. Nu rămâneți acolo. Suntem serioși”, a mai spus el.

Discutând despre blocada asupra Fâșiei Gaza, el a spus: „Israelul nu va lăsa oamenii să moară în spitalul din Gaza”.

Întrebat dacă încercarea sa de a negocia un acord de pace în 2000 cu Yasser Arafat, pe atunci președintele palestinian, a fost o oportunitate ratată, Barak a spus: „Nu poți judeca dacă este o șansă ratată. Oamenii îmi spun că ai fost atât de apropiat, atât de apropiat de Arafat. Cum de nu ai ajuns la un acord? Eu spun că atunci când vrei să măsori dimensiunea unui spațiu, trebuie să înmulțești lățimea cu adâncimea. Probabil că eram foarte apropiați, dar foarte profunzi. Eu și președintele american de atunci, Bill Clinton, am pus pe masă o propunere de anvergură care acoperea metaforic mai mult de 90% din orice poate visa Arafat. Faptul că a respins-o... Și până în zilele noastre, Clinton încă, când este întrebat, spune că Arafat este responsabil, pentru că am fost foarte serioși și a respins-o.”

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

Mărturii cutremurătoare ale martorilor care au văzut cum s-a întâmplat atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg

Partenerii noștri