Live

Forțele speciale ale Statelor Unite au efectuat un raid antiterorist în Siria, soldat cu victime civile. Ținta, un lider jihadist

Data actualizării: Data publicării:
Operațiunea de joi pare să fi fost cea mai mare de acest gen de când liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit la capătul unui raid al foțelor speciale SUA în 2019. Foto: Profimedia Images

Forțele speciale ale Statelor Unite au finalizat o misiune antiteroristă în nord-vestul Siriei, a anunțat joi Pentagonul, potrivit Reuters. Surse siriene au spus că raidul, în urma căruia au murit cel puțin 13 oameni, inclusiv șase femei și patru copii, a avut ca țintă un lider al unei grupări jihadiste.

Localnicii din apropierea orașului Atmeh, din apropierea graniței cu Turcia, au fost treziți în toiul nopții de zgomotul mai multor elicoptere, focuri de armă și explozii.

Cel puțin 13 oameni au fost omorâți în timpul și după raidul forțelor americane, dintre care șase copii și patru femei, potrivit grupului sirian de apărare civilă Căștile Albe („White Helmets”), scrie CNN. Într-o filmare realizată de unul dintre localnici se pot vedea rămășițele unui bărbat și a doi copii care zac în dărâmăturile unei clădiri din zona în care a avut loc atacul.

„Forțele de Operațiuni Speciale ale Statelor Unite, la ordinele Centrului de Comanda al SUA, au efectuat o misiune de combatere a terorismului în această seară în nord-vestul Siriei. Misiunea a fost un succes”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Conform declarației lui Kirby, nu au fost victime în rândul trupelor americane.

Jihadistul căutat, omorât împreună cu alți membri ai familiei

Un oficial al rebelilor, care a preferat să rămână anonim, a spus că jihadistul care pare să fi fost ținta atacului era împreună cu familia sa în momentul atacului. Martorii au spus că raidul s-a încheiat atunci când mai multe elicoptere au părăsit zona, cu toate că au putut auzi avioane de recunoaștere care survolau încă zona.

„Am auzit de la distanță o persoană care vorbea arabă într-un accent irakian și care cerea familiilor să evacueze zona și că vor fi în siguranță”, a spus un martor al raidului american. „Am văzut de la distanță mitraliere care trăgeau de la sol înspre elicoptere.”

Martorul a spus că două dintre cele trei elicoptere pe care le-a zărit au aterizat la o oră după ce au început luptele. „În jurul orei 3:20 noaptea, elicopterele au plecat și am văzut o lumină în depărtare care arăta ca un incendiu”, a spus martorul.

Martorul incidentului a spus că a auzit zgomotele unor atacuri cu dronă și a spus că militanții de la Hayat Tahrir al-Sham blocau accesul civililor în zonă. Printre grupările jihadiste care operează în nord-vestul Siriei se numără și Huras al-Din („Gardienii Religiei”), o facțiune afiliată al-Qaeda ai căror lideri includ militanți străini.

Forțele americane au folosit drone pentru a ataca membrii acestui grup și alți jihadiști din regiune timp de ani de zile, dar operațiunea de joi pare să fi fost cea mai mare de acest gen de când liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit la capătul unui raid al foțelor speciale SUA în 2019, potrivit analiștilor.

Militanții ISIS au început din nou să reprezinte o amenințare letală, ajutați fiind de lipsa unei administrații centrale, potrivit oficialilor de securitate, liderilor locali și localnicilor din nordul Irakului.

Statele Unite au oferit recompense în schimbul informațiilor care ar putea duce la identificarea liderilor de top ai grupării Huras al-Din.

Nord-vestul Siriei, ultima mare enclavă a insurgenților anti-Assad

Nord-vestul Siriei este ultima enclavă mare în care se mai găsesc insurgenți care luptă împotriva președintelui Bashar al-Assad. Cel mai puternic grup din zonă este Hayat Tahrir al-Sham, fostul Front al-Nusra, care a făcut parte din al-Qaeda până în 2016.

Potrivit oficialului rebelilor, forțe de securitate ale Hayat Tahrir al-Sham s-au deplasat de urgență la locul raidului după ce s-a încheiat.

Împrejurimile orașului Atmeh sunt pline de zeci de mii de sirieni refugiați care au fost dislocați din alte regiuni ale Siriei în timpul războiului și care acum trăiesc în tabere improvizate sau în adăposturi aglomerate.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderul ISIS, Abu Yusif, a fost ucis într-un atac aerian în Siria, susțin SUA

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Rusia caută refugiu în Libia, după retragerea din Siria. Discuții cu generalul Khalifa Haftar despre transferul de echipamente militare

Partenerii noștri