Live

Finlandezii nu așteaptă ca Suedia să se împace cu Turcia. Vor să intre în NATO

Data publicării:
Finlandezii cer să intre în NATO cu sau fără Suedia. Foto: Profimedia Images

După ce timp de opt luni a blocat aderarea Finlandei și a Suediei la Alianța Nord Atlantică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înțeles că ar da undă verde Finlandei. Și asta după ce a transmis Suediei să nu mai aibă așteptări după manifestațiile antiturce de la Stockholm când a fost ars un exemplar al Coranului. Potrivit unui sondaj recent, finlandezii, în majoritate, vor în NATO, cu sau fără Suedia, transmite AFP, citată de Agerpres.

Duminică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat pentru prima dată că parlamentul Turciei ar putea ratifica aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică fără cea a Suediei, deşi cele două ţări au depus împreună cereri în această privinţă. Finlanda şi-a reafirmat dorinţa de a adera împreună cu Suedia.

Cea mai mare parte a finlandezilor se declară favorabili intrării ţării lor în NATO fără a mai aştepta Suedia, ţară a cărei aderare este blocată sine die de Turcia, indică un sondaj de opinie publicat joi.

Conform sondajului realizat de institutul Talustutkimus şi publicat de cotidianul Ilta-Sanomat, 53% dintre finlandezi sunt de părere că ţara lor nu ar trebui ''să aştepte Suedia chiar dacă ratificarea va dura mai mult din cauza opoziţiei Turciei, de exemplu''.

Doar 28% dintre finlandezi consideră că ţara lor ar trebui să aştepte Suedia pentru a se alătura împreună alianţei militare, potrivit acestei anchete sociologice realizate pe un eşantion de 1.021 de persoane între 30 ianuarie şi 1 februarie.

La scurt timp după Summitul de la Madrid (28-30 iunie 2022), Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ''terorişti'' de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat candidaturile celor două ţări la NATO.

În mod tradiţional neutre, Finlanda şi Suedia au decis în mai anul trecut să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Al Treilea Război Mondial a început deja. Cine beneficiază cel mai mult de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina (Politico)

Partenerii noștri