Femeia dată în urmărire de CPI alături de Putin s-a autoincriminat în cazul răpirii unui copil ucrainean, susține Kievul
Comisarul rus pentru drepturile copiilor Maria Lvova-Belova, care, ca și Vladimir Putin este vizată de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională de la Haga (CPI) pentru deportarea copiilor ucraineni din zonele aflate sub ocupaţia trupelor ruse, a recunoscut într-o conferinţă de presă "răpirea" unui adolescent ucrainean, potrivit guvernului de la Kiev, informează Agerpres.
Maria Lvova-Belova a declarat că serviciile speciale rusești au reţinut la graniță un adolescent ucrainean care încerca să se întoarcă în țara sa natală, a relatat publicaţia Ukrainska Pravda.
"Această poveste este următoarea mărturisire publică a crimelor de război - răpirea de copii ucraineni!", a scris marţi seara pe Telegram ombudsmanul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ.
El a spus că în acest caz este vorba de un băiat de 17 ani, care a fost dus din Mariupol, oraş ocupat de ruşi în regiunea Doneţk, în Rusia şi dat spre adopţie unei familii de ruşi.
"Totuşi, băiatul are o soră în Ucraina", a subliniat Lubineţ, care a spus că băiatul se numeşte Bogdan Ermohin. El a reuşit să fugă din Rusia şi a ajuns la frontiera cu Belarus, unde a fost prins de serviciile speciale ruse şi trimis înapoi în Rusia, potrivit Unian.
Încă din primele zile ale războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, Kievul a acuzat Moscova de "deportarea" copiilor ucraineni. Recent, Kievul declarase că "deportările" au afectat 19.514 copii ucraineni, între care 4.390 orfani. Moscova neagă acuzaţiile de răpire şi susţine că "evacuează" copiii în zone mai sigure, conform DPA.
Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis la 17 martie un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, precum şi unul pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, sub suspiciunea de deportare şi transfer ilegal de copii ucraineni în Rusia.
În conferinţa de presă de marţi, Maria Lvova-Belova s-a referit la posibilitatea depunerii unei plângeri împotriva mandatului emis de CPI.
Ea a calificat drept "transfer operativ" ceea ce Ucraina numeşte "deportarea copiilor ucraineni" şi a spus că nu este vorba despre "înfierea" propriu-zisă a acestora, ci doar de o "plasare sub tutelă", notează postul de televiziune ucrainean Kanal 24.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News