Familia băiatului ucis în Franța cere schimbarea legislației care permite poliției să folosească arme letale la controale în trafic
O rudă a adolescentului de 17 ani împușcat de poliție în Franța a declarat că familia băiatului nu a dorit ca moartea acestuia să genereze revolte de amploare și a subliniat că legislația privind folosirea armelor letale la opririle în trafic trebuie să fie schimbată, transmite BBC.
"Nu am făcut niciodată apel la ură sau la revolte", a spus, sub rezerva anonimatului, o rudă a băiatului, în urma celor 5 zile de proteste violente care au zguduit Franța.
Aceasta a mai spus că protestele violente, vandalizările și incendierele, în urma cărora mii de persoane au fost reținute de forțele de ordine, nu onorează memoria lui Nahel.
"Noi nu am cerut aceste spargeri sau furturi. Toate acestea nu sunt pentru Nahel", a întărit ruda băiatului.
Aceasta a mai precizat că familia băiatului și-a dorit doar un "Marș alb în memoria lui Nahel, în care cei prezenți să se plimbe, fără a protesta violent".
Familia lui Nahel vrea ca poliția franceză să fie mai bine pregătită
Rudele băiatului au transmis jurnaliștilor că autoritățile franceze trebuie să schimbe legea care permite poliției să folosească armele letale la controalele în trafic.
"O mai bună pregătire a poliției franceze, reglementarea utilizării armelor de foc de către poliție și revizuirea legii care permite poliției să folosească forța letală, dacă un tânăr refuză să oprească la un control în trafic", au mai spus acestea.
Codul Penal francez a fost modificat în 2017. Noile reglementări au relaxat utilizarea armelor letale, după ce poliția s-a plâns de niveluri crescute de violență
Criticii legislației arată că cifra ridicată a celor împușcați în trafic este un rezultat direct al modificării legislatiei, despre care mai spun că este mult prea vagă, deoarece permite polițiștilor să decidă dacă refuzul șoferului de a se conforma prezintă vreun risc.
În ultimul an, 3 persoane au fost ucise în timpul unor controale în trafic. În 2022, s-a înregistrat o cifră record - 13 persoane - de persoane ucise în urma unor incidente generate de controalele poliției în trafic. Reuters arată că cele mai multe victime ale incidentelor au fost persoane de culoare sau de origine arabă.
Tinerii de culoare din suburbiile Franței se confruntă cu rasism, violență și profilare rasială
"Ei (poliția - n.red) îi umilesc, îi insultă și nu le vorbesc cum trebuie. Și acum îi ucid! Cazul lui Nahel a fost mediatizat de presă, dar nu este prima dată când se întâmplă acest lucru", a spus Anais, o apropiată a familiei adolescentului.
Potrivit acesteia, "a fi tânăr de culoare în suburbiile Franței înseamnă să fii supus zilnic rasismului, violenței și profilării rasiale".
Rudele lui Nahel au declarat că, din cauza haosului continuu, familia nu a avut încă un moment liniștit împreună, pentru a-l plânge
"Vrem ca totul să se liniștească. Rețelele sociale, revoltele, totul trebuie să se calmeze. Din cauza acestora, nu am avut timp să stăm cinci minute împreună și să ne gândim la moartea acestuia", au mai spus aceștia.
Duminică, bunica băiatului a cerut protestatarilor ca violențele să înceteze, iar manifestanții să nu se mai folosească de moartea lui Nahel pentru distrugerile pe care le fac.
"Nu distrugeți școlile, nu distrugeți autobuzele. Sunt alte mame care iau aceste autobuze", a declarat Nadia, bunica lui Nahel, pentru BFMTV.
Noaptea trecută, a şasea de revolte în Franţa după moartea tânărului Nahel, a fost relativ calmă, înregistrându-se doar câteva incidente izolate. Au avut loc mai puține acte de vandalism, 78 de persoane au fost duse la secțiile de poliție din toată țara. Ministerul francez de Interne a menținut pe străzi un dispozitiv masiv, de 45.000 de polițiști și jandarmi. De la începutul violențelor, 5.000 de mașini au fost arse și 1.000 de clădiri avariate. Au avut loc 250 de atacuri asupra secțiilor de poliție și jandarmerie iar peste 700 de membri ai forțelor de ordine au fost răniți. Aproape 3.000 de tineri - foarte mulți dintre ei minori - au ajuns în arest.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News