Live

Facebook le cere polițiștilor din Los Angeles să nu mai spioneze utilizatorii de pe conturi false

Data publicării:
Facebook le cere polițiștilor din Los Angeles să nu mai spioneze utilizatorii de pe conturi false. Foto: Profimedia Images

Facebook a cerut în scris Departamentului de Poliție din Los Angeles să nu mai creeze profiluri false pentru a supraveghea utilizatorii, relatează BBC.

Solicitarea vine după ce The Guardian a dezvăluit că departamentul de poliție a colaborat cu o firmă de tehnologie pentru a analiza datele utilizatorilor, cu scopul de a ajuta la rezolvarea crimelor.

Facebook interzice în mod expres crearea și utilizarea de conturi false. Scopul rețelei sociale este acela de a „crea un mediu sigur în care oamenii să aibă încredere unii în alții”, a precizat compania.

„Nu numai că documentele de instruire ale LAPD folosesc Facebook ca exemplu explicit, pentru a-i sfătui pe ofițeri să creeze conturi false pe rețelele sociale, dar documentele indică, de asemenea, că politicile LAPD le permit polițiștilor să creeze conturi false pentru „activitate de investigație online”, a scris vicepreședintele Facebook, Roy Austin.

„Deși legitimitatea unor astfel de politici poate depinde de LAPD, polițiștii trebuie să respecte politicile Facebook atunci când creează conturi pe platformele noastre. Departamentul de poliție ar trebui să înceteze toate activitățile de pe Facebook care implică utilizarea de conturi false, uzurparea identității altor persoane și colectarea datelor în scopuri de supraveghere”, se mai arată în scrisoarea lui Austin.

Facebook susține că spionarea utilizatorilor și uzurparea identității utilizatorilor legitimi este contrară scopului său, care este de a permite oamenilor să „conecteze și cu oameni reali folosind identitățile lor autentice”.

Documente interne LAPD obținute de Centrul Brennan pentru Justiție, o organizație non-profit, dezvăluie că poliția din Los Angeles a testat în 2019 software-ul de supraveghere a rețelelor sociale creat de compania de analiză Voyager Labs.

La fel ca multe companii din această industrie, softul Voyager Labs permite autorităților să colecteze și să analizeze un număr mare de date din rețelele sociale pentru a investiga crimele sau a monitoriza potențialele amenințări.

Dar documentele arată că firma duce această supraveghere un pas mai departe. În prezentarea făcută departamentului de poliție, pentru un potențial ontract pe termen lung, Voyager a spus că softul său ar putea colecta date pe contul online a suspectului și ar putea supraveghea conturile a mii de „prieteni” ai suspectului. De asemenea, arătat că inteligența sa artificială ar putea discerne motivele și convingerile oamenilor și poate identifica utilizatorii de rețele sociale care sunt cel mai „angajați” în ideologiile lor. Și a sugerat că instrumentele sale ar putea permite agențiilor să efectueze monitorizare sub acoperire folosind profile de rețele sociale false.

Perioada de testare a softului s-a încheiat în noiembrie 2019. Înregistrările arată însă că departamentul a continuat să acceseze o parte din tehnologie după perioada pilot și că LAPD și Voyager au petrecut mai mult de un an încercând să finalizeze un contract oficial. Documentele arată că LAPD a avut discuții și în acest an despre un parteneriat, dar un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru Guardian că departamentul nu folosește în prezent softul Voyager.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Alertă majoră într-o țară din Asia Centrală după ce 20 de persoane au fost ucise cu brutalitate. „Implicăm toate forțele”

Un deținut a evadat din camera de arest a Judecătoriei Medgidia. Autoritățile sunt în alertă

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

Partenerii noștri