Live

Exclusiv Expert, despre criza din Orientul Mijlociu: Pericolul cel mai mare este ca Israelul să invadeze Libanul

Data actualizării: Data publicării:
Un nou război al Israelului împotriva Hezbollah va fi mult mai periculos decât în 2006. Foto: Profimedia Images

Emanuel Cernat, analist de politică externă, a vorbit, marți, la Interviurile Digi24.ro, despre criza din Orientul Mijlociu. Acesta consideră că Israelul va fi obligat să răspundă militar unui eventual atac din partea Iranului și a Hezbollah, iar cel mai mare pericol este ca premierul Netanyahu să ordone intrarea trupelor pe teritoriul Libanului.

După ce liderul politic al Hamas a fost ucis, săptămâna trecută, Iranul a amenințat cu „o pedeapsă severă”, ulterior, liderii de la Teheran au anunțat un atac, dar nu și când va avea loc acesta.

Analistul Cernat consideră că „s-a intrat într-o spirală a violenței”, iar Israelul va răspunde în funcție de gravitatea atacului lansat de Iran și Hezbollah.

Alexandru Rotaru: Cât de mare este pericolul escaladării situației din Orientul Mijlociu?

Emanuel Cernat: Riscul de escaladare este real și vedem acest lucru prin înmulțirea mesajelor venite din toate direcțiile, fie că vorbim despre cele transmise de către Statele Unite ale Americii, fie că vorbim despre vizita lui Șoigu la Teheran. Implicațiile unui conflict regional în Orientul Mijlociu vor avea, în mod cert, repercusiuni la nivel mondial. Riscul cel mai mare este dat de faptul că astăzi, mai mult ca oricand, suntem în pragul unei recrudescențe a conflictelor la nivel global. Vedem războiul din Ucraina, vedem ce se întâmplă în Africa, în America de Sud, în Orientul Mijlociu. Orice fel de scânteie ar putea să angreneze lumea într-un conflict care să depășească capacitățile de a fi limitat numai prin instrumente diplomatice.”

Emanuel Cernat a vorbit și despre care este cel mai negru scenariu în contextul creșterii tensiunilor din regiune: „Amenințarea cea mai mare din acest moment este escaladarea conflictului prin dezvoltarea unei noi dimensiuni în zona de nord a Israelului, printr-o invazie pe teritoriul Libanului, în încercarea de a elimina amenințarea Hezbollah din regiune.”

Alexandru Rotaru: Care credeți că ar putea fi factorul declanșator pentru această invazie?

Emanuel Cernat: Atacurile care ar putea să vină din zona Libanului sunt mult mai greu de contracarat de apărarea Israelului. Hezbollah deține capacități extrem de puternice, au capacitatea de a trage 3000 de rachete într-o singură zi. Nu se știe dacă celebrul sistem Iron Dome ar putea face față unui asemenea număr de rachete. Există riscul ca acesta să fie saturat de acest număr, conducând, inevitabil, la pierderea de vieți omenești. Riscul este unul real și pentru că în societatea israeliană de astăzi, chiar dacă există multe voci critice la adresa lui Netanyahu, există totuși o altă abordare atunci când vine vorba de siguranța Israelului și a cetățenilor săi. În cazul în care vor exista victime civile, atunci societatea va susține această variantă, chiar dacă va fi greu să susțină efortul de război.

 

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Merg la sală zilnic!" După ce a făcut marele anunț, Larisa Iordache a dezvăluit cum arată acum o zi din viața ei

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackeri iranieni au furat documente interne ale campaniei lui Trump și le-au trimis echipei lui Biden (FBI)

Israelul a intrat într-o ”nouă fază a războiului”. Ce este diferit acum față de confruntarea cu Hamas din Gaza

Ambasadorul Iranului în Liban a rămas fără un ochi, după ce i-a explodat pagerul

Guvernul de la Budapesta susține că pagerele explozive folosite într-un atac asupra Hezbollah în Liban nu au fost fabricate în Ungaria

Partenerii noștri