Execuție șocantă în Iran: Un protestatar cu probleme psihice a fost condamnat la moarte pentru „corupție pe Pământ” și crimă
Un protestatar iranian cu o afecțiune mintală a fost executat pentru „corupție pe Pământ” și uciderea unui oficial local în timpul demonstrațiilor în masă, după moartea Mahsei Amini, care au zguduit țara în 2022, a informat marți agenția de presă a justiției iraniene, transmite CNN.
„Condamnarea la moarte a lui Mohammad Ghobadlou pentru infracțiunea de ucidere intenționată a lui Farid Karampour Hassanvand a fost executată în această dimineață, după 487 de zile de revizuire judiciară a cazului”, a declarat agenția de presă Mizan.
Autoritățile iraniene susțin că Ghobadlou l-a lovit pe un oficial în timpul unui protest la Robat Karim, provincia Teheran, în septembrie 2022, potrivit grupului pentru drepturile omului Amnesty International.
El a fost condamnat la moarte de judecătorul Abolqasem Salavati – care a fost sancționat de Statele Unite pentru sentințele notoriu de dure pe care le-a pronunțat în cazurile activiștilor, jurnaliștilor și deținuților politici, a raportat anterior CNN.
Ghobadlou a primit două condamnări la moarte – una pentru „corupție pe Pământ”, emisă de o Curte Revoluționară și susținută de Curtea Supremă, și una pentru crimă, emisă de o instanță penală din provincia Teheran, potrivit Amnesty International.
Mizan a raportat că condamnarea la moarte pentru „corupție pe Pământ” a fost suspendată la începutul acestei luni până când acuzația de crimă intenționată a fost investigată.
Amnesty International a criticat condamnările la moarte pentru că au urmat după ceea ce organizația a descris drept „procese false extrem de inechitabile, afectate de „mărturisiri” viciate de tortură și eșecul de a ordona evaluări riguroase ale sănătății mintale, în ciuda dizabilității mintale (a lui Ghobadlou)”.
Ghobadlou s-a aflat sub supraveghere, după un diagnostic pus la un spital de psihiatrie, pentru tulburare bipolară, de la vârsta de 15 ani, a spus organizația. Conform grupului pentru drepturile omului, legea și standardele internaționale interzic folosirea pedepsei cu moartea împotriva persoanelor cu dizabilități mintale.
Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului iranian pentru drepturile omului Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, a numit execuția lui Ghobadlou o „ucidere extrajudiciară”.
#فوری: جمهوریاسلامی لحظاتی پیش معترض اعتراضات #زن_زندگى_آزادى #محمد_قبادلو را بهدار آویخت! اعدام قبادلو بر اساس قوانین بینالمللی و حتی قوانین جمهوریاسلامی غیرقانونیاست و یک قتل فراقضایی محسوب میشود. علیخامنهای و قوه قضاییه نظام فاسد جمهوریاسلامی باید در قبال این جنایت… pic.twitter.com/QsHlZys0Ax
— Mahmood Amiry-Moghaddam (@iranhr) January 23, 2024
Pe X, fostă Twitter, acesta a scris că „liderul Republicii Islamice Ali Khamenei și justiția sa trebuie să fie trase la răspundere pentru această crimă. Această execuție trebuie întâmpinată cu condamnări internaționale puternice!”
Se știe că cel puțin opt protestatari au fost executați în legătură cu demonstrațiile la nivel național privind moartea lui Mahsa Amini în septembrie 2022.
Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a murit în custodia poliției morale din Iran, după ce a fost arestată pentru că nu și-a purtat voalul în mod corespunzător.
Protestele s-au răspândit rapid în săptămânile următoare, iar autoritățile iraniene au răspuns cu forță brută, arestări în masă și procese false pe bandă, atragând condamnări și sancțiuni globale.
Peste 300 de oameni au fost uciși în protestele care au durat luni de zile, inclusiv peste 40 de copii, a anunțat Organizația Națiunilor Unite. Agenția de presă a activiștilor pentru drepturile omului din SUA (HRANA) a plasat numărul morților la peste 500, inclusiv 70 de copii. Mii de oameni au fost arestați în toată țara, a transmis ONU într-un raport de anul trecut, citând cercetări din partea Comitetului pentru Drepturile Omului.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News