Evreii ultraortodocși protestează la Tel Aviv împotriva recrutării: ”La închisoare, nu la armată”
Aproximativ o sută de evrei ultraortodocşi au protestat luni în faţa centrului de recrutare militară Tel Hashomer de la periferia oraşului Tel Aviv, în prima zi de recrutare după ce Curtea Supremă a anulat scutirea de care aceştia beneficiau de decenii. Sunt aşteptate mai multe proteste pe parcursul zilei, în contextul în care luni sunt chemați la birourile de recrutare 600 de tineri.
Conform ziarului Yedioth Ahronoth, 600 de haredim (termenul ebraic pentru ultraortodocşi) sunt chemaţi să se prezinte la birourile de recrutare, iar marţi alţi 500. De asemenea, sunt aşteptate mai multe proteste pe parcursul zilei, informează Agerpres.
"La închisoare, şi nu la armată", au strigat unii dintre ultraortodocşii care au manifestat în această zonă de la periferia Tel Avivului, conform unui clip video difuzat de postul public Kan, în care au fost filmate şi ciocniri între poliţişti şi haredim.
Poliţia a blocat drumuri la intrarea în Tel Hashomer pentru a împiedica protestatarii să se întâlnească cu recruţii care au ales să răspundă la apelul armatei, potrivit Yedioth Ahronoth.
La intrarea în centrul de recrutare, unii protestatari au distribuit fluturaşi cu contacte ale asociaţiilor de haredim pe care se putea citi următorul text: "Dragă tinere, ai avut probleme cu autorităţile militare? Nu ezita, contactează una din aceste organizaţii pentru asistenţă gratuită".
Potrivit estimărilor site-ului de ştiri Walla, doar o treime din cei chemaţi vor ajunge să servească în forţele armate în contextul în care liderii spirituali ai comunităţilor de ultraortodocşi au cerut ignorarea ordinelor de recrutare venite din partea armatei.
Pe 11 iulie, rabinul Dov Lando a atacat sistemul judiciar israelian după ce a fost eliminată scutirea militară pentru ultraortodocşi, afirmând că justiţia a "declarat război lumii Torei".
Unele afişe postate în cartierul ultraortodox Mea Shearim din Ierusalim sunau în felul următor: "De la crearea statului şi până astăzi, niciodată nu a avut loc un holocaust atât de teribil împotriva tinerilor iudaismului ultraortodox din Ţara Sfântă, niciodată sabia recrutării nu a fost ridicată pentru 1.000 de tineri în două zile, iar acesta este doar începutul".
Mişcarea pentru un guvern de calitate în Israel, unul din principalele grupuri care a cerut integrarea tinerilor ultrareligioşi în armată, a condamnat demonstraţiile violente din faţa centrului de recrutare. Grupul a subliniat, de asemenea, că trimiterea a doar câteva mii de ordine de recrutare nu este suficientă pentru a respecta ordinul Curţii Supreme şi a spus că va folosi "toate mijloacele legale" pe care le are la dispoziţie pentru a asigura egalitatea în efectuarea serviciului militar.
La începutul lunii aprilie a expirat o regulă provizorie ce permitea menţinerea scutirii, iar numeroase grupuri din societatea civilă au cerut încetarea privilegiilor haredim, care reprezintă aproximativ 13% din populaţia Israelului.
După luni de controverse, Curtea Supremă a decis că "nu există nicio bază legală pentru a-i exclude de la recrutare pe bărbaţii ultraortodocşi" şi că, dacă nu servesc în armată, aceştia nu ar trebui să primească subvenţii pentru educaţie şi asistenţă socială finanţate din fonduri publice.
După ce războiul din Fâşia Gaza a dus la mobilizarea masivă a aproximativ 300.000 de rezervişti, inclusiv pentru batalioane atât la graniţa de nord cu Libanul, cât şi în Cisiordania ocupată, mulţi israelieni cer premierului Benjamin Netanyahu ca toţi tinerii să îşi îndeplinească datoria militară.
În prezent, cei 67.000 de bărbaţi haredim eligibili (echivalentul a cinci divizii militare) se confruntă cu realitatea recrutării treptate în forţele armate.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News