Live

Europenii vor ca Ucraina să fie ajutată în continuare. Cum cred că se va încheia războiul (sondaj)

Data publicării:
Europenii rămân solidari cu Ucraina în faţa invaziei ruse şi sunt, în general, în favoarea creşterii livrărilor de arme către Kiev. FOTO: Profimedia Images

Europenii rămân solidari cu Ucraina în faţa invaziei ruse şi sunt, în general, în favoarea creşterii livrărilor de arme către Kiev, însă sunt divizaţi cu privire la posibilul rezultat al războiului, conform unui sondaj publicat miercuri, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ucrainenii, şi ei chestionaţi, rămân în marea lor majoritate împotriva oricărei concesii teritoriale faţă de Rusia.

„În toată Europa, creşterea livrărilor de arme şi muniţii pentru Ucraina de către aliaţii săi se bucură de un sprijin puternic din partea populaţiei”, notează centrul de cercetare ECFR, care a comandat acest sondaj în 15 ţări, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, dar şi Ucraina.

De asemenea, majoritatea europenilor cred că războiul se va încheia pe baza unui acord negociat între beligeranţi (cu excepţia populaţiei din Ucraina şi Estonia, ţări în care majoritatea consideră că Kievul se va impune pe câmpul de luptă), potrivit sondajului efectuat în luna mai în rândul a 19.566 de persoane. Ei sunt, de asemenea, uniţi împotriva ideii de a trimite soldaţi să lupte în Ucraina.

În schimb, ei sunt mult mai divizaţi cu privire la poziţia pe care ar trebui să o adopte Europa - între un grup de ţări în care majoritatea populaţiilor lor consideră că europenii trebuie să ajute Ucraina să-şi recucerească teritoriile (Estonia, Suedia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia), un grup în care majoritatea consideră că Europa trebuie să încurajeze Ucraina să negocieze (Bulgaria, Grecia, Italia, Cehia, Elveţia), un grup indecis în care părerile sunt aproximativ împărţite între aceste două variante şi cei care nu îşi exprimă o opinie precisă asupra acestei chestiuni (Olanda, Spania, Franţa, Germania).

„Comparând datele din ianuarie şi mai 2024, în cele nouă ţări studiate apar foarte puţine schimbări în ambele cazuri, în pofida dificultăţilor tot mai mari ale Ucrainei pe teren”, notează ECFR.

„Una dintre principalele provocări pentru liderii occidentali va fi reconcilierea poziţiilor contradictorii ale europenilor şi ale ucrainenilor cu privire la rezultatul războiului”, a spus Mark Leonar, unul dintre autorii raportului.

Majoritatea ucrainenilor se opun ideii de a ceda teritoriile ocupate în schimbul aderării la NATO. De asemenea, 45% dintre ei ar prefera să piardă teritorii, dar să fie liberi să adere la UE sau NATO, în timp ce 26% ar prefera să recupereze zonele ocupate, dar să fie demilitarizate, şi să nu adere la NATO sau la UE.

Aproape jumătate dintre ucraineni se tem că Statele Unite vor negocia un acord direct cu Rusia fără a implica Kievul, o ipoteză care pare să se refere la o posibilă victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din toamna lui 2024.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șeful securității de la centrala nucleară Zaporojie a fost ucis într-un atentat cu mașină-capcană. Momentul, surprins de camere

Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum

Bugetul Federației Ruse pentru 2025 prevede cheltuieli militare record. O parte din cheltuieli este „secretă” sau „strict secretă”

Rusia va scoate talibanii de pe lista sa cu organizații teroriste. Decizia a fost luată „la cel mai înalt nivel”

Partenerii noștri