Live

Estonienii urmăresc pe o aplicație cum le zboară banii din buzunar. Ceea ce îi sperie însă nu este inflația

Deutsche Welle Data publicării:
Estonia blochează permisele de şedere temporară și vizele de studiu pentru ruşi. Foto: Profimedia

Războiul din Ucraina nu a declanșat doar o criză energetică în Europa. Înseamnă și că europenii au mai puțini bani, din cauza inflației. Estonienii au fost afectați serios, iar pierderea puterii de cumpărare a scăzut drastic în statul baltic. Pentru unii oameni acest lucru a însemnat luni întregi de suferință și economii. Dar chiar dacă trebuie să reducă din cheltuieli, mulți estonieni fac aceste sacrificii din solidaritate cu Ucraina. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

Prepararea unei omlete este o plăcere de care se bucură întreaga familie a lui Maarja Tinn. Tatăl Aron și fiica lui Elvira urmăresc cum Teodor, în vârstă de 4 ani, pregătește ouăle. În trecut, familiei îi plăcea să comande ceva pentru prânz. Dar acum face economie, lucru care se vede chiar și în cazul omletei.

Maarja Tinn, localnică estoniană: "Pentru o omletă la micul dejun, familia mănâncă zece ouă, iar prețul lor a crescut mult."

Acum, prețurile sunt de patru ori mai mari în Estonia. Maarja lucrează cu jumătate de normă la Universitatea din Tallinn, unde câștigă 850 de euro pe lună. Soțul ei, Aron, este fotograf. În toamnă și-a majorat onorariile, ca să o poate scoate la capăt.

Aron Urb, soțul lui Maarja: "Am văzut cum se duc banii... Lucrezi, dar nu mai rămâne nimic, așa că a trebuit să măresc tarifele."

Facturile la electricitate și încălzire sunt cele care afectează în mod special bugetul familiei. Cu ajutorul unei aplicații, Aron urmărește cum prețurile cresc, iar el trebuie să plătească mai mult în fiecare lună. În funcție de contract, guvernul îi ajută cu câțiva cenți pe kilowat/oră, dar nu mai mult. Familia rămâne, însă, calmă.

Maarja Tinn: "Ar fi o greșeală să te răzvrătești acum împotriva statului sau companiilor. Problemele sunt complexe. Regimul lui Putin a provocat această criză, folosind energia drept armă".

Reacția estonienilor în fața creșterii prețurilor: "Mai bine suportăm inflația decât bombele"

Iarna s-a instalat în capitala Estoniei. Urmează luni întunecate și reci. La fel ca întotdeauna, în magazine poți alege dintr-o mulțime de produse, dar Estonia importă multe mărfuri. La un nivel record de peste 20%, inflația lovește pe toată lumea. Nu toți pot trece de unii singuri peste această situație. Statul ajută mii de refugiați ucraineni și mulți cetățeni nevoiași. În ultimele luni, cererile s-au înmulțit de patru ori.

Betina Beskina, viceprimarul din Tallinn: "Nu am mai văzut o asemenea majorare de la criza financiară din 2008. Cele mai recente cifre arată că vârstnicii sunt deosebit de vulnerabili. Cei mai mulți pensionari singuri trăiesc într-o oarecare sărăcie."

Cei cu pensii mici vin deseori aici, la asociația pentru ajutorarea bătrânilor. Locul se umple în fiecare zi la ora prânzului, iar oamenii pot lua masa pentru câțiva cenți. Mai târziu, în camera alăturată, ei vorbesc despre situația lor. Femei ca Vaike lucrau într-o fabrică de textile. Astăzi, trebuie să se descurce așa cum pot.

Estonian: "Caut mereu produse aflate la ofertă. Dacă ar trebui să plătesc prețul întreg, nu m-aș putea descurca."

Estonian: "Le-am trimis ucrainenilor șepci și eșarfe. Știm cât de groaznic e acolo. Acesta este și războiul nostru, dar mai bine suportăm inflația decât bombele."

Mulți estonieni împărtășesc acest sentiment. Puțini își arată nemulțumirea față de guvern, deși nu toată lumea poate conta pe ajutor. Pensionarii au primit o subvenție unică, iar familiile - mai multe ajutoare pentru întreținerea copilului. În rest, trebuie doar să se descurce, spune ministrul Protecției Sociale.

Signe Riisalo, ministrul Protecției Sociale: "Chiar și acum, estonienii sunt rezistenți. Marea majoritate încearcă doar să facă față situației, iar noi, ca stat, încercăm să ajutăm."

Mai multe ajutoare pentru întreținerea copilului sunt binevenite și în familia lui Maarja Tinn. Dar ajutorul cel mai important vine atunci când căldura e dată mai încet.

Maarja Tinn: "Acum am tras pe noi un pulover și șosete de lână. Putem face asta, trebuie să te gândești și la alții. Când te gândești la modul în care trăiesc acum oamenii din Ucraina, nu te poți plânge că în casă sunt 19 grade Celsius."

Datorită rezistenței lor, poate că au trecut deja de partea cea mai grea. Prognozele sunt optimiste și spun că inflația va încetini în lunile următoare.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Românii vor avea preţurile plafonate la energie şi gaze până în primăvara anului viitor. Iohannis a promulgat legea

Partenerii noștri