Live

Estonia cheltuie aproape un milion de euro pentru a scăpa de monumentele din perioada ocupației sovietice

Data publicării:
Unul dintre monumente îndepărtate era un tanc sovietic la Narva. Foto: Profimedia Images

Estonia a alocat 916.405 de euro din bugetul statului pentru demontarea şi deplasarea monumentelor sovietice, amplasate în această țară în perioada în care s-a aflat sub ocupație sovietică (1944-1991).

Invazia rusească în Ucraina a condus la iniţiativa de înlăturare a obiectelor de propagandă lăsate de regimul sovietic. Ataşatul de presă al guvernului, Jevgenia Vara, a declarat că Ministerul Apărării a alocat 916.405 euro pentru demolarea şi deplasarea monumentelor sovietice.

Cu două săptămâni în urmă, o sumă de aproximativ 60.000 de euro suplimentari au fost alocaţi unui grup de lucru instituit de guvern pentru lucrările de demontare. Potrivit estimărilor acestuia, 244 din cele 322 de obiective înregistrate urmează să fie demontate.

La începutul lunii ianuarie, alte 56 de monumente fuseseră demontate. Patru monumente necesită o abordare specială din cauza naturii lor, întrucât se află în cimitire, în timp ce 74 de obiective sunt evaluate ca neutre şi nu vor fi nici demontate şi nici transformate.

Demontarea monumentelor continuă în Estonia.

În cele mai multe cazuri, demontarea, deplasarea şi transformarea monumentelor sunt efectuate de municipalităţi, în afară de cazurile în care o parte dintre obiective se află în cimitire. Restul este făcut de stat, iar rămăşiţele a în jur de 830 de persoane au fost reînhumate.

Unul dintre cazurile cele mai complicate a vizat transferul unui tanc din cel de-Al Doilea Război Mondial la Narva, la granița cu Rusia. El era situat la marginea oraşului şi reprezenta un memorial dedicat soldaţilor căzuţi de partea sovietică.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Partenerii noștri