Este considerat cel mai letal pilot de drone kamikaze din Ucraina. "Nu am întâlnit pe nimeni care să fi produs mai multe distrugeri'
După ce a lucrat ca IT-ist la o companie multinațională, Olexsandr a ajuns unul dintre cei mai letali piloți de dronă kamikaze din Ucraina, scrie The Guardian, care relatează povestea acestuia.
Înainte ca armata lui Putin să invadeze Ucraina în 2022, Olexsandr, în vârstă de 32 de ani, era IT-ist la o companie de logistică. Azi, el a ajuns cunoscut pentru numărul de victime pe care le face printre ruși, ca pilot de drone kamikaze, pe front. „Nu am întâlnit pe nimeni care să fi produs mai multe distrugeri”, recunoaște el.
Din luna mai 2022, Olexsandr, care nu s-a înrolat în armată, este prezent pe linia frontului și îi ajută pe soldați. A distrus cinci tancuri, cinci vehicule de infanterie de luptă, un transportor blindat de trupe, un vehicul de recunoaștere de luptă, două transportoare multifuncționale ușoare, un vehicul de luptă de infanterie și un vehicul de luptă aeropurtat. Adică 20 de piese de artilerie, foarte valoroase, care au fost scoase de pe câmpul de luptă.
Spune că nu vrea să se gândească la victime, dar recunoaște că vineri dimineața, la 7.15, dronele cu explozibil, conduse de el, au ucis doi soldați ruși și au rănit șase pe frontul de lângă satul Robotyne din regiunea Zaporojie, acolo unde forțele de contraofensivă ale Ucrainei avansează printre mine și tancuri.
A contribuit la înaintarea camarazilor lui. „Am făcut o treabă bună”, a spus el.
Olexsandr, care a cerut să nu îi fie publicat numele complet, are filmări cu care își demonstrează contribuția pe front.
Un videoclip filmat vineri dimineață arată soldați ruși care trăgeau spre soldații ucraineni care îi atacau. Asta până când o dronă condusă de Olexsandr i-a ucis.
Bărbatul a acceptat să se întâlnească cu ziariștii lângă un câmp de floarea-soarelui din Zaporojie. „Războiul nu este un motiv de laudă”, spune el.
La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat cel de-al zecelea model de dronă First Person View (FPV) „care intră oficial în funcțiune în cadrul forțelor armate ale Ucrainei”. Nu numai că nici Olexsandr, nici vreunul dintre colegii săi nu au văzut această dronă, dar ei spun că nu au primit nici un astfel de hardware de la ministerul apărării.
Dronele lui Olexsandr sunt fabricate din componente cumpărate online din China și apoi asamblate de doi dintre prietenii săi la etajul 24 al unui bloc de apartamente din Kiev. Fie le ridică în timpul călătoriilor sale lunare înapoi în capitala Ucrainei, unde locuiește, fie îi sunt livrate prin poștă în apropierea câmpului său de operațiuni.
Costul unei drone e de aproximativ 400 de dolari, iar cheltuielile sunt acoperite în mare parte de donatori generoși și anonimi. Se spune că acest preț este semnificativ mai mic decât cei 650 de dolari plătiți de marile organizații de voluntariat care cumpără drone pentru alte unități ale armatei, pe fondul lipsei de echipamente din partea Ministerului Apărării.
„Putem câștiga acest război cu ajutorul dronelor”, spune Olexsandr. Și, cu toate acestea, el adaugă că efortul Rusiei de a le construi cu miile și de a le furniza la prețuri reduse pentru linia frontului nu este la fel și în partea ucraineană.
„Acesta este motivul pentru care nici acum nu mă înrolez în forțele armate – dacă te înrolezi, comandantul poate fi un prost și să nu știe cum să desfășoare operațiuni de calitate”, spune el. „Sunt foarte eficient de unul singur. Sunt pregătit să lupt până la sfârșitul războiului în acest fel. Potrivit informațiilor oficiale, Rusia produce 3.000 de drone. În Ucraina, niște mici țari bogați produc aceste drone pentru a le vinde, fondurile de voluntariat le cumpără și apoi cer 650 de dolari pe dronă.”
El a pierdut opt drone de recunoaștere, inclusiv două luna trecută, când un tanc a tras aproape de poziția sa și l-a rănit la picior. „Rușii și-au schimbat strategia pentru a încerca să ucidă echipajele de drone”, spune el. Olexsandr, care, în mod normal, folosește aproximativ 10 drone kamikaze pe lună, a folosit cinci în noaptea precedentă și, prin urmare, va trebui să se reaprovizioneze.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News