Live

Video Escaladarea situației din Orientului Mijlociu golește depozitele sistemelor de apărare aeriană ale Israelului

Data publicării:
Haifa apărată de Iron Dome. Foto: Profimedia

Sistemele de apărare aeriană ale Israelului sunt puse la grea încercare o dată cu escaladarea situației din Orientului Mijlociu. Ajutorul dinspre Statele Unite vine în condițiile în care prima putere mondială este obligată să facă față unor provocări simultane.

Forțele de Apărare ale Israelului [IDF] se confruntă cu o epuizare critică a rezervelor de rachete sol-aer, deoarece mai mult de un an de ostilități cu Hezbollah și grupurile militante palestiniene din Gaza au pus la grea încercare sistemele sale de apărare aeriană, scrie Bulgarian Military

Arhitectura stratificată de apărare aeriană a Israelului, care se bazează în mare măsură pe Iron Dome pentru a intercepta rachetele cu rază scurtă de acțiune, a fost pusă din ce în ce mai mult la încercare în ultima perioadă. Acest lucru se datorează în mare parte barajelor susținute de rachete, la care se adaugă eforturile Hezbollah de a suprima aceste sisteme de apărare prin țintirea directă a bateriilor Iron Dome.

Iron Dome este coloana vertebrală a apărării Israelului împotriva amenințărilor cu rază scurtă de acțiune, dar este copleșită de volumul de artilerie cu rachete lansate din Gaza și Liban. Strategia Hezbollah a evoluat pentru a include tactici de suprimare, vizând în special instalațiile Iron Dome, creând provocări operaționale majore.

În plus, sistemele de nivel superior, precum David's Sling, Arrow 3 și Barak 8, au fost grav afectate de o serie de atacuri cu rachete balistice din Yemen, Iran și Hezbollah. Două atacuri iraniene cu rachete la scară largă în aprilie și septembrie 2024, combinate cu atacuri mai mici din Yemen și Liban, au redus și mai mult capacitățile de apărare antirachetă ale Israelului.

America în dificultate din cauza angajărilor simultane

Această presiune crescândă asupra apărării aeriene a SUA se extinde dincolo de Israel. Statele Unite au fost solicitate în mai multe teatre de operațiuni globale, cu sisteme Patriot și THAAD desfășurate și în Coreea de Sud, Arabia Saudită și Guam. Conflictul din Ucraina nu a făcut decât să exacerbeze aceste lipsuri, deoarece donațiile de sisteme Patriot ale SUA către Ucraina au dus la tensiuni suplimentare asupra capacității Pentagonului de a-și apăra interesele globale.

Experții militari, inclusiv generalul în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA David Deptula, au tras un semnal de alarmă cu privire la sustenabilitatea sistemului de apărare aeriană al SUA în contextul acestor angajamente simultane. „Nu sprijinim doar Israelul, ci gestionăm și desfășurări semnificative în Pacific și Europa. Baza industrială pentru sistemele de apărare aeriană a fost lentă în creșterea producției, iar acest lucru ne pune într-o situație dificilă”, a comentat Deptula în Forbes. „Armata americană este mai subțire decât a fost în ultimii ani, iar acest lucru are implicații serioase asupra capacității noastre de a răspunde noilor amenințări”.

Hezbollah a evoluat într-o forță mult mai sofisticată

Oficialii israelieni, vorbind sub protecția anonimatului, și-au exprimat îngrijorarea că arsenalul Hezbollah a evoluat într-o forță mult mai sofisticată. Această evoluție reprezintă o schimbare semnificativă în raportul de forțe, făcând granița de nord a Israelului mai vulnerabilă decât oricând la atacurile cu rachete.

Fostul consilier israelian pentru securitate națională Yaakov Amidror a avertizat cu privire la precaritatea situației actuale a Israelului. „Hezbollah are acum capacitatea de a trage rachete ghidate cu precizie, iar dacă Israelul este forțat să își împartă resursele de apărare aeriană între nord și un posibil conflict cu Iranul, am putea avea probleme serioase. Este cel mai rău scenariu cu care s-au confruntat planificatorii militari ai Israelului”, a explicat Amidror.

În timp ce SUA rămâne un aliat-cheie în consolidarea apărării Israelului, este clar că escaladarea actuală din Orientul Mijlociu pune un stres fără precedent pe rețelele de apărare aeriană ale ambelor națiuni. Întrebarea rămâne: cât timp vor putea SUA să continue să sprijine nevoile de apărare aeriană ale Israelului, echilibrându-și în același timp propriile angajamente globale? Și va putea Israelul să facă față furtunii dacă ostilitățile cu Iranul și Hezbollah continuă să se intensifice? Acestea sunt întrebări cu care se luptă atât oficialii israelieni, cât și cei americani, în timp ce regiunea se clatină pe marginea unui conflict mai amplu.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marcel Ciolacu a discutat la telefon cu președintele ales al SUA Donald Trump. Care au fost subiectele abordate

Un cleric musulman din Gaza pune la îndoială rostul atacului Hamas asupra Israelului. Replica primită

Ciolacu, după întâlnirea cu ambasadoarea americană la București: „În viitorul apropiat, românii vor putea călători fără vize în SUA”

De ce lipsește Joe Biden din fotografia de grup a liderilor G20 reuniți la Rio de Janeiro

Partenerii noștri