Live

Video&Foto Erupția unui vulcan din Caraibe a fost atât de puternică, încât se vede din spațiu. Geolog: Gândiți-vă ce s-a întâmplat la Pompei

Data actualizării: Data publicării:
Erupția unui vulcan din Caraibe, vizibilă din spațiu. FOTO: volcanodiscovery.com

Erupția unui vulcan din Caraibe a declanșat evacuarea în masă a populației și a trimis în atmosferă nori de cenușă vizibili din spațiu. Vulcanul care nu a avut nicio activitate în ultimele decenii a început să dea primele semne în decembrie, apoi a fost clar că erupția este iminentă.

Premierul insulei a cerut evacuarea a 16.000 de locuitori din zonele roșii. Oamenii au fost urcați pe vase de croazieră și duși în zone mai sigure. Între timp continuă exploziile, un strat gros de cenușă s-a așternut peste tot în jur și un miros de sulf a umplut aerul. Cea mai mare parte a țării insulare a rămas fără curent electric.

"Totul arată ca o zonă de război", spun autoritățile. Norul de cenușă riscă să provoace probleme pe o rază mult mai mare. S-a deplasat circa 180 de kilometri și se apropie de insula vecină Barbados, unde oamenii au fost îndemnați să stea în casă.

Geologul Adrian Stănică a explicat la Digi24 că pe termen scurt, există riscul ca erupția să crească în intensitate și să afecteze viețile celor care trăiesc acolo.

"Gândiți-vă ce s-a întâmplat la Pompei acum 2000 de ani. Deja trăim alte timpuri, oamenii vor fi scoși de pe insulă rapid, dar, în caz extrem, există riscul de pierderi de vieți omenești.

Orice comunitate umană căreia îi sunt distruse clădirile, infrastructura, este afectată economic, asta pe termen mediu.

Cu siguranță norul produs de erupția vulcanică va ajunge și în alte zone de pe glob, depinde cât de mult va dura și de cât de intensă va fi. Marile erupții vulcanice studiate au dus în atmosferă suficientă cenușă care să fie plimbată în jurul pământului și mai bine de 3 - 4 ani. Fiecare vulcan are o amprentă proprie, asemănătoare amprentelor digitale. Încărcătura geochimică poate fi studiată dacă fragmente de cenușă de la acel vulcan sunt găsite în alte părți de lume", a spus geologul.

O primă erupţie explozivă a vulcanului La Soufriere s-a produs vineri dimineaţă, aruncând în atmosferă coloane de fum până la 8 kilometri înălţime. Aceasta a fost urmată de o a doua erupţie, de mai mică intensitate, după cum au raportat serviciile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă care au declanşat alerta pe această insulă cu circa 100.000 de locuitori.

Vulcanul La Soufriere nu a mai erupt din 1979. Cea mai importantă şi totodată cea mai devastatoare erupţie a avut loc în 1902 şi a provocat peste o mie de victime.
Ameninţarea unei erupţii vulcanice iminente a vulcanului La Soufriere a determinat, încă de joi, emiterea unui ordin de evacuare de urgenţă pentru mii de rezidenţi.

Aproximativ 16.000 dintre aceştia trăiesc în cele mai expuse zone "roşii". Insula se află sub alertă roşie încă de joi.

Cel puţin patru nave de croazieră Royal Caribbean şi Carnival au fost deviate în zonă pentru a ridica strămutaţi.

În Martinica, o insulă situată lângă Saint Vincent din Antile, "seismicitatea de origine vulcanică a crescut în ultima săptămână" în zona Muntelui Pelée, a anunţat la 26 martie Observatorul vulcanologic şi seismologic din Martinica.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erupție vulcanică, văzută din avion. Imaginile spectaculoase surprinse de pasageri

Indonezia, sub alertă de gradul IV: cel puțin 10 morți și sate îngropate în cenușă după erupția vulcanului Laki-laki

VIDEO Turiști surprinși de erupția unui vulcan. Oamenii o iau la fugă pentru a scăpa de norul de cenușă

Vulcanul Șiveluci din Rusia a erupt, după puternicul cutremur de 7 grade din largul coastelor estice. În zonă e o bază navală

Partenerii noștri