Erdogan vrea să controleze conținutul Facebook, Twitter sau YouTube. Parlamentul turc a adoptat o lege controversată
Parlamentul turc a adoptat o lege pentru controlul platformelor sociale, o mișcare a grupurilor pentru drepturile omului spune că reprezintă o amenințare severă la adresa libertății de exprimare, informează BBC.
Legea impune companiilor de social media cu peste un milion de utilizatori turci să înființeze birouri locale și să respecte cererile de eliminare a conținutului.
Dacă companiile refuză, se confruntă cu amenzi uriașe.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a calificat rețelele sociale drept „imorale” și nu a făcut un secret din dorința de a le vedea strict controlate.
Proiectul de lege a fost înaintat de partidul de guvernământ AKP și partenerul său, MHP, care împreună au o majoritate în Parlament.
În trecut, autoritățile turce au redus temporar lățimea de bandă pentru internet pentru a opri cetățenii să folosească rețelele sociale, după atacuri teroriste.
Conform noii legi, platformele sociale se pot confruntă cu reduceri de până la 95% din lățimea de bandă, ceea ce le face inutilizabile.
Internetul rămâne un instrument crucial pentru disidența în țară, iar criticii spun că legea va duce la o mai mare cenzură.
Amnesty International descrie legea drept „cel mai recent și, poate, cel mai desăvârșit atac asupra libertății de exprimare din Turcia”.
„Legea internetului mărește în mod semnificativ implicarea guvernului în cenzura din online, exacerbând riscurile pentru cei care sunt deja vizați nemilos de autorități doar pentru că exprimă opinii disidente", a declarat Andrew Gardner, cercetătorul turc al grupului pentru drepturile omului.
Purtătorul de cuvânt al președinției, Ibrahim Kalin, a negat că proiectul de lege ar duce la cenzură, afirmând că este destinat să stabilească legături comerciale și juridice cu platformele sociale.
Redactor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News