Live

Erdogan vorbește despre „trădători” care „nu vor scăpa de justiţia divină”, după moartea inamicului său declarat, Fethullah Gülen

Data actualizării: Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a denunţat marţi pe „trădătorii (care) au scăpat justiţiei turce”, la o zi după anunţarea morţii în Statele Unite a predicatorului Fethullah Gülen, inamicul său declarat, relatează AFP.

„Aceşti trădători au scăpat justiţiei turce mulţumită celor care-i protejează. Ei au plecat fără să dea socoteală pentru sângele martirilor (...), dar nu vor scăpa justiţiei divine”, a declarat preşedintele turc, potrivit News.ro.

Şeful statului turc a cerut de mult timp extrădarea predicatorului, instalat în Statele Unite din 1999, care era acuzat de Ankara de urzirea unei lovituri de stat militare eşuate, în iulie 2016, în Turcia.

„Noi ştim că judecata lui Allah este severă. Ştim că reparaţii vor fi cerute acestor trădători pentru pagubele pe care le-au cauzat ţării noastre”, a clamat Recep Tayyip Erdogan în fața reprezentanţilor Partidului Justiţei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator).

„Noi ne vom continua lupta împotriva Fetö (acronimul peiorativ folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea lui Fethullah Gülen). Vom fi în spatele haitei de hiene Fetö în Turcia sau în locurile cele mai îndepărtate din lume”, a ameninţat el.

Fethullah Gülen, care a murit duminică în Pennsylvania, în Statele Unite, la vârsta de 83 de ani, a fost, înainte să devină oaia neagră a Ankarei, un aliat preţios al lui Recep Tayyip Erdogan, care a profitat de pe urma mişcării guleniste în anii 2000 pentru a-şi impune puterea.

Însă relația cordială a celor doi, fragilizată din 2010, a fost făcută ţăndări de un scandal de corupţie - orchestrat de către magistraţi de pe nebuloasa gulenistă - care a afectat în 2013 cercul intim al premierului la acea vreme Recep Tayyip Erdogan.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Interzis pe viață! A intrat pentru prima dată în ringul de box și ce a urmat a provocat revoltă: ”Arestați-l!”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare dușman al lui Erdogan a murit. Fethullah Gulen a încetat din viață într-un spital din SUA

Cel puțin 6 morţi şi 25 de răniţi după ce un autobuz s-a răsturnat pe o autostradă din Turcia. Accidentul a fost surprins de camere

Furie în Turcia după moartea a 12 nou-născuți, internați la ATI pentru tratamente false. Procurorii cer pedepse de peste 500 de ani

„Nu putem fi reduși la tăcere”. Regimul lui Erdogan a închis un important post de radio independent. Motivul invocat

Partenerii noștri