Live

Emmanuel Macron s-a folosit de o hartă la summitul NATO pentru a arăta capacitatea sa de lider

Data publicării:
Emmanuel Macron este unul dintre puținii șefi de stat care se folosește de recuzită la un summit NATO pentru a-și arăta capacitățile de comandant șef. Foto: Profimedia Images

Președintele Emmanuel Macron a adus o hartă la ședința liderilor NATO de joi pentru a arăta cât de mult se implică trupele sale în susținerea securității aliaților și a explicat cum aceștia pot conta pe Franța pentru solidaritate, notează Reuters.

Cu un scor mare în sondaje cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din Franța, președintele-candidat a dat la o parte detaliile campaniei politice pentru a se concentra aproape în totalitate pe războiul din Ucraina și impactul asupra economiei globale.

Macron, care nu s-a dat deloc la o parte de la medierea conflictului dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a intrat în cursa alegerilor prezidențiale cu doar o lună înainte de primul tur care va avea loc pe 10 aprilie și a stabilit un număr minim de evenimente de campanie.

Foto: Profimedia Images

El a fost criticat în ultimele zile, unii votanți spunând că se concentrează prea mult pe Ucraina și nu cât ar trebui pe Franța.

Însă, joi, când atenția globală a fost pe un summit fără precedent la care au participat NATO, națiunile bogate G7 și liderii europeni, care au adresat cea mai mare criză militară de pe continent de la războaiele Iugoslave din anii ’90, Macron s-a concentrat pe a sublinia statutul său de comandant șef și a spus că Franța se va adapta la noile mize strategice.

Foto: Profimedia Images

Reuters notează că este rar ca șefii de stat să aducă recuzită pentru a demonstra ceea ce ei fac, însă așa cum un profesor ține o prelegere, Macron s-a folosit de o hartă într-o prezentare digitală, în timpul ăsta gesticulând.

Foto: Profimedia Images

„De la nordul la sudul flancului estic al NATO, harta de aici vă arată toate angajamentele noastre curente”, a spus el, prezentând activitatea militară a Franței, de la exerciții în Norvegia până la prezența nouă din România, precum și de la misiunile de poliție aeriană din Estonia până la misiunile de monitorizare lansate de pe portavioane în estul Mediteranei.

Macron a vrut să transmită un mesaj. Nu s-a pripit. Întrebat de reporteri despre temerile privind viitoare atacuri ale Rusiei cu arme chimice în Ucraina, el a rămas prudent.

Nu a vrut să stabilească linii roșii care nu ar putea fi susținute de acțiune, așa cum a fost cazul când a ordonat atacuri aeriene asupra unor ținte siriene în 2018, după un presupus atac cu arme chimice.

Încrederea față de Franța a depins de asta, a spus Macron.

În ceea ce privește livrarea de arme Ucrainei, responsabilitatea lui, a spus că nu este despre a livra tancuri și avioane de luptă care ar putea duce la un război cu Rusia, ci despre a continua sprijinul militar existent al NATO, care nu înseamnă a „purta un război”, ci a aduce o încetare a focului și o negociere.

Macron a socializat cu liderii. Strângeri de mâini, zâmbete și un schimb prietenos de cuvinte cu premierul italian Mario Draghi, în timp ce prim-ministrul britanic Boris Johnson aștepta singur fotografia de familie NATO.

Foto: Profimedia Images

Liderul de la Palatul Élysée și-a pus mâna pe umărul președintelui turc Tayyip Erdoğan în timp ce vorbeau joviali – ceva considerat de necrezut în urmă cu un an de zile, când cei doi lideri schimbau replici tăioase zilnic.

Foto: Profimedia Images

Întrebat de un reporter român despre prezența armată a Franței în țară, Macron a zâmbit, cerând ca harta să fie scoasă din nou.

 

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Partenerii noștri