Elveția duce la extrem un plan dramatic privind bolnavii. Ești internat doar dacă accepți cu semnătură că nu vei fi reanimat
Controversă în Elveția. Medicii îi îndeamnă pe oamenii din categoriile vulnerabile la COVID-19 să-și declare în avans dorințele privind sfârșitul vieții. Intenția a fost de a mai reduce din presiunea asupra secțiilor de terapie intensivă. Unele organizații pentru vârstnici au considerat acest apel excesiv, dar doctorii spun că realitatea îl face necesar pentru că locurile la ATI sunt limitate. Instrucțiunile vor ajuta rudele și medicii.
Accident grav în Mehedinți, cu trei mașini implicate. Patru victime au fost transportate la spital
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu-Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
Alexandru Dobrinov, medic român stabilit în Elveția, a declarat la Digi24 că aceste reguli au fost deja stabilite înainte de pandemie.
"Este vorba despre dispoziții de sfârșit de viață, este un formular care se trimite familiilor și persoanelor în vârstă în care să menționeze dacă, în caz de reanimare, doresc să fie reanimate.
Regulile se aplică și pentru pandemie. Dacă persoanele ajung la terapie intensivă, a devenit o obligație să spui clar acest lucru. Ține de pragmatism, săptămâna trecută, locurile la ATI erau extrem de limitate, pacienții erau duși cu elicopterul dintr-un spital în altul și trebuiau să spună dacă acceptă sau nu că nu vor fi reanimați în caz de necesitate. Acum, situația s-a mai relaxat, deoarece este carantină în fiecare canton. Este un pragmatism elvețian.
În Elveția există societăți – una dintre ele se numește Exit - unde se plătește o sumă forfetară, iar persoana poate fi chemată într-un moment al vieții și să ceară o injecție letală, este vorba despre sinuciderea asistată.
Aceste societăți sunt în Elveția de peste 20 de ani, este o noțiune acceptată public la un moment dat. Îți poți decide soarta și că, dată fiind starea înainte de a fi internat, preferi ca în cazul că ai nevoie de reanimare să nu fii reanimat.", a povestit medicul.
Alexandru Dobrinov a povestit că a trecut personal printr-o astfel de experiență cu mama lui și a spus că a trecut printr-o stare emoțională puternică.
El a povestit că a trebuit să își interneze mama într-un spital, având o problemă de sănătate extra-Covid și că șeful de clinică l-a obligat să ia o decizie având în vedere că dacă va fi internată și va avea nevoie de reanimare, nu va fi reanimată.
"Este o stare emoțională foarte dificilă, am fost pus în fața faptului, nu avea o boală la care se putea aștepta o reanimare, dar mi s-a spus că poate lua Covid sau să facă o complicație în spital și trebuie să dea un răspuns clar, altfel nu va fi internată. L-am rugat să mă lase să mă gândesc, am vorbit cu tatăl meu, m-am simțit foarte rău.
Este foarte greu de decis așa ceva", a afirmat medicul român.
Citiți și:
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News