Live

Eliminarea politicii "zero COVID" în China și explozia recentă de cazuri ar putea duce la apariția unor noi variante

Data publicării:
Cercetătorii încă studiază efectele post-Covid Foto: GettyImages

Creşterea accelerată a numărului de cazuri COVID-19 în China în momentul când autorităţile au renunţat la măsurile "zero COVID" ar putea crea un context favorabil apariţiei unor noi variante, avertizează experţi în domeniul sănătăţii, potrivit AFP.

China a anunţat renunţarea, începând cu 8 ianuarie, la carantina obligatorie la sosirea în ţară, ultima măsură din politica de restricţii stricte care au menţinut graniţele ţării închise în mare parte pentru restul lumii de la debutul pandemiei.

Deşi guvernul a sistat publicarea numărului cazurilor zilnice, oficiali ai mai multor oraşe estimează că sute de mii de persoane au fost infectate recent, iar spitalele şi crematoriile sunt supraaglomerate peste tot în ţară.

Virusul este aşadar acum liber să circule în aproape o cincime din populaţia mondială - dintre care cvasitotalitatea nu este imunizată printr-o infectare anterioară şi care are o rată de vaccinare scăzută -, iar mai multe ţări şi experţi se tem că China ar putea deveni un teren fertil pentru apariţia unor noi variante, scrie Agerpres.

Fiecare nouă infectare creşte şansele unei mutaţii a virusului, afirmă Antoine Flahault, director al Institutului de sănătate globală din cadrul Universităţii din Geneva. "Faptul că 1,4 miliarde de persoane sunt expuse brusc la SARS-CoV-2 creează evident condiţii propice pentru apariţia variantelor", a spus el.

Bruno Lina, profesor de virusologie la Universitatea din Lyon, a declarat la rândul lui publicaţiei La Croix că, "având în vedere circulaţia intensă a virusului şi aşadar riscul crescut de mutaţii, un potenţial bazin al virusului ar putea apărea în China".

Soumya Swaminathan, care a fost cercetătoare principală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) până în noiembrie, a indicat de asemenea că o mare parte din populaţia chineză este vulnerabilă, parţial pentru că numeroase persoane vârstnice nu au fost vaccinate. "Trebuie să monitorizăm cu atenţie orice apariţie a unor variante îngrijorătoare'', a declarat ea pentru ediţia online a publicaţiei Indian Express.

Controale la frontiere

Drept răspuns la creşterea accelerată a cazurilor, Italia, Japonia, India şi Malaezia au anunţat săptămâna aceasta că îşi vor întări controlul la graniţe. Statele Unite au avertizat că le-ar putea urma exemplul.

Guvernul francez, care dă asigurări că "urmăreşte foarte atent evoluţia situaţiei", a spus miercuri că este "pregătit să studieze toate măsurile utile".

India şi Japonia vor să impună teste PCR obligatorii pentru toţi pasagerii care sosesc din China, o măsură care, potrivit lui Antoine Flahault, ar putea fi o modalitate de a contracara întârzierea cu care sosesc informaţiile de la Beijing.

"Dacă am reuşi să prelevăm şi să secvenţiem toate virusurile identificate la toţi pasagerii care sosesc din China, vom şti suficient de devreme dacă noi variante au apărut şi se propagă" în ţară, a declarat el.

Xu Wenbo, directorul institutului pentru controlul virusurilor de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China, a dat asigurări că spitalele din ţară colectează mostre provenind de la pacienţi şi încarcă informaţii referitoare la secvenţiere într-o nouă bază de date naţională, ceea ce va permite autorităţilor supravegherea noilor tulpini în timp real.

"Supă" de variante

Peste 130 de subvariante ale variantei Omicron au fost depistate în China în decursul ultimelor trei luni, a declarat el săptămâna trecută.

Printre acestea, XXB şi BQ.1 cu propriile subvariante, care s-au propagat în Statele Unite şi în anumite regiuni din Europa în ultimele luni, după ce un roi de subvariante îşi dispută dominaţia în lumea întreagă.

Între timp, BA.5.2 şi BF.7 rămân principalele tulpini Omicron detectate în China, a declarat Xu Wenbo, adăugând că diferitele subvarinate vor circula împreună probabil.

"O supă" de peste 500 de noi subvariante Omicron a fost identificată în ultimele luni, a amintit Antoine Flahault. "Toate variantele, atunci când sunt mai transmisibile decât variantele dominante anterior - cum ar fi BQ.1, B2.75.2, XBB, CH.1 sau BF.7 - reprezintă categoric ameninţări, întrucât pot da naştere unor noi valuri", a declarat epidemiologul.

"În prezent, niciuna dintre aceste variante nu pare să prezinte noi riscuri, specifice unor simptome mai grave, dar acest lucrur s-ar putea întâmpla în cazul noilor variante într-un viitor apropiat", a adăugat el.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul chinez al apărării a refuzat o întâlnire cu șeful Pentagonului

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

Viral pe net: un fermier chinez scapă la limită de atacul unui tigru siberian

45 de opozanți din Hong Kong, condamnaţi la închisoare în cel mai mare proces privind legea securității naţionale impusă de China

Partenerii noștri