Edilul din Paris a provocat dezbateri aprinse în Franța după ce a spus că vrea să păstreze inelele olimpice pe Turnul Eiffel
Primarul Parisului Anne Hidalgo a declanșat o dezbatere aprinsă după ce a spus că vrea să păstreze inelele olimpice de pe Turnul Eiffel după terminarea Jocurilor Olimpice de vară, relatează BBC.
„Decizia depinde de mine și am acordul CIO [Comitetul Olimpic Internațional]”, a declarat ea pentru ziarul Ouest-France în weekend.
„Deci da, inelele vor rămâne pe Turnul Eiffel”, a adăugat Hidalgo.
„E o idee proastă”, spun unii parizieni
Unii parizieni au susținut această decizie, dar alții – inclusiv militanții pentru patrimoniu – au spus că este o idee proastă și că ar „pângări” monumentul emblematic al capitalei franceze.
Cele cinci inele – 29 de metri lățime, 15 metri înălțime și 30 de tone – au fost instalate pe Turnul Eiffel înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, pe 26 iulie, și era de așteptat să fie coborâte după ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice, pe 8 septembrie.
Dar Hidalgo a spus că vrea să păstreze inelele în culorile albastru, galben, negru, verde și roșu, simbolizând cele cinci continente.
Ea a adăugat că inelele actuale – fiecare măsurând 9 m în diametru – sunt prea grele și vor fi înlocuite cu o versiune mai ușoară la un moment dat.
Primărița Hidalgo a mai susținut că „francezii s-au îndrăgostit din nou de Paris” în timpul Jocurilor și dorește „să păstreze acest spirit de sărbătoare”.
„Inelele adaugă culoare”
„Turnul Eiffel este foarte frumos, inelele adaugă culoare. E foarte plăcut să-l vezi așa”, a declarat pentru site-ul France Bleu o tânără, care s-a identificat drept Solène.
Dar Manon, un rezident local, a spus că aceasta este „o idee foarte proastă”.
„Este un monument istoric, de ce să-l pângărească cu inele? A fost frumos pe perioada olimpiadelor, dar acum s-a terminat, putem să mergem mai departe, poate ar trebui să le scoatem iar Turnul Eiffel să fie cum era înainte”, a spus el pentru France Bleu.
Turnul Eiffel este simbolul Parisului
Turnul Eiffel a fost construit în 1889 pentru Târgul Mondial. Turnul cu zăbrele din fier forjat a fost inițial puternic criticat de artiștii și intelectualii parizieni – dar acum este văzut de mulți drept simbol al „Orașului Luminii”.
Hidalgo, care conduce Parisul din 2014, este cunoscută pentru reformele sale îndrăznețe – și uneori controversate. Sub mandatul ei, multe străzi ale orașului, inclusiv malurile râului Sena, au devenit pietonale.
Anul trecut, ea a câștigat în mod convingător un referendum în oraș pentru a interzice închirierea scuterelor electrice. Cu toate acestea, mai puțin de 8% dintre cei eligibili s-au prezentat la vot.
În februarie, Hidalgo a fost din nou victorioasă după ce parizienii au aprobat o creștere abruptă a tarifelor de parcare pentru vehiculele utilitare sport (SUV).
Editor : Ana Petrescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News