Live

Economia Turciei a crescut mai rapid decât cea a Chinei în primul trimestru din 2024

Data publicării:
Bancnote lire turcești. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Economia Turciei a avut, la începutul anului, un avans mai rapid decât al Chinei, raportând unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din lume, în ceea ce va fi probabil ultima izbucnire înainte de încetinirea cauzată de majorarea dobânzilor, relatează Reuters şi Bloomberg.

În primul trimestru din 2024, PIB-ul Turciei a crescut în ritm anual cu 5,7%, după un avans de 4% în precedentele trei luni, a susținut, vineri, Institutul de Statistică (TurkStat). Comparativ cu trimestrul precedent, economia turcă a înregistrat un avans de 2,4% în primele trei luni din acest an, în condiţiile în care inflaţia este aproape de 75%, conform agenției turce de statistică.

Economia turcă a arătat rezilienţă în trimestrele în care Banca Centrală a majorat semnificativ dobânzile, iar consumul gospodăriilor a crescut în ritm anual cu 7,3% în primul trimestru din 2024. Şi cheltuielile guvernamentale au urcat în ritm anual cu 3,9% în primul trimestru din acest an. De asemenea, exporturile au urcat cu 4%, în timp ce importurile au scăzut cu 3,1%, a mai susținut agenția de statistică.

„Consumul privat a fost principalul motor al creşterii în aceste luni. Datele arată lipsa progreselor în echilibrarea cererii”, a apreciat Haluk Burumcekci, economist la Burumcekci Consultancy în Istanbul.

Analiştii se aşteaptă la o încetinire a creşterii PIB-ului Turciei în următoarele luni, pe fondul înăspririi politicii monetare şi al inflaţiei ridicate, care afectează activitatea economică. Pentru acest an, analiştii estimează un avans de 3,15% al economiei turce, în timp ce guvernul se aşteaptă la o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%.

În aprilie, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 69,8%, iar în mai analiştii se aşteaptă să ajungă la aproximativ 75%.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment DNSC: Un domeniu cumpărat de chinezi e folosit pentru a infecta 100.000 de site-uri. Ce utilizatori sunt expuși

Xi Jinping vorbește de "modernizarea" Chinei și "reforme", într-un moment critic de criză imobiliară și șomaj

Fostul ministru al apărării din China, Li Shangfu, exclus din Partidul Comunist

Vacanță de coșmar în Turcia pentru o familie de români. Un bărbat a murit strivit de mașina de teren, de față cu soția și copilul

Partenerii noștri