Live

Economia Iranului e un dezastru după decenii de sancțiuni, iar Rusia ar putea avea aceeași soartă: „Un avertisment pentru Putin”

Data publicării:
Iranului îi este greu să finanțeze orice efort de război. FOTO: Shutterstock

Economia Iranului este într-o stare proastă. Deceniile de sancțiuni au dus la creșterea inflației și a datoriei guvernamentale, iar situația acestei țări ar putea fi un avertisment pentru Rusia, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, transmite Business Insider.

Escaladarea tensiunilor dintre Iran și Israel a dus la creșterea costurilor materiilor prime, a reaprins îngrijorările cu privire la o creștere a inflației și a declanșat noi temeri privind un conflict mai larg în Orientul Mijlociu.

Un factor care ar putea evita un război regional este starea deplorabilă a economiei Iranului.

Iranului îi este greu să finanțeze orice efort de război

Țara a suportat greul sancțiunilor occidentale timp de decenii, astfel că Teheranului îi este greu să finanțeze orice efort de război, și acesta ar putea fi un avertisment pentru Vladimir Putin pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește.

Statele Unite au impus pentru prima dată sancțiuni Iranului după ce studenții au confiscat ambasada SUA din Teheran în 1979.

În 2018, Donald Trump a decis să se retragă dintr-un acord nuclear între SUA și Iran. El a declarat atunci că va exercita „presiune economică maximă” asupra Iranului, pregătind scena pentru pachetele de sancțiuni care au afectat economia iraniană.

Majoritatea țărilor care cumpără petrol iranian nu au voie să tranzacționeze cu SUA. Iranul este al șaptelea cel mai mare producător de petrol din lume, potrivit datelor furnizate de US Energy Information Administration, astfel încât restricțiile au afectat un motor major de creștere.

Economia Iranului a intrat într-o recesiune profundă, de doi ani, la scurt timp după restabilirea sancțiunilor, deși creșterea economică a revenit în teritoriu pozitiv de atunci. Potrivit previziunilor Băncii Mondiale, economia Iranului ar fi crescut cu 4,2% anul trecut.

În ciuda acestei creșteri recente a PIB-ului, alte probleme afectează economia Iranului.

Sancțiunile și o monedă în scădere, rialul, au împins inflația aproape de 50% în ultimii ani, alimentele fiind afectate în mod disproporționat. Costul lintei a crescut cu 130% de la începutul acestui an, a raportat IranWire, în timp ce fasolea a crescut cu 30%, iar prețurile la carnea roșie au crescut cu 25% în aceeași perioadă, potrivit Iran International.

Chiar înainte de aceste creșteri, aproximativ jumătate din populație consuma mai puțin decât cele 2.100 de calorii recomandate pe zi anul trecut, potrivit centrului de cercetare al parlamentului iranian, a raportat IranWire.

Situația Iranului din ultimul deceniu ar putea fi un avertisment pentru Rusia

Această criză a costului vieții a condus, de asemenea, la creșterea ratei sărăciei. Aproximativ 9,5 milioane de iranieni au căzut în sărăcie în 2010, potrivit datelor Băncii Mondiale, peste un sfert dintre cetățeni trăind cu echivalentul a 6,85 dolari pe zi sau mai puțin în 2017.

Deposedat de veniturile cheie din petrol, guvernul a recurs la împrumuturi, triplându-și datoria ca procent din PIB în ultimii 15 ani. Deficitul mai mare ar face mult mai dificilă creșterea cheltuielilor pentru apărare dacă tensiunile cu Israelul ar duce către un conflict mai larg.

Situația Iranului din ultimul deceniu ar putea fi un avertisment pentru Rusia, sancționată de Occident de când Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie 2022.

Economia Rusiei pare să fi rămas rezistentă, dar prognozele avertizează că perspectivele s-ar putea înrăutăți pe măsură ce războiul cu Ucraina se prelungește.

Moscova s-a străduit să limiteze o creștere a alimentelor de bază în acest an, ceea ce a dus la cozi în stil sovietic la supermarketuri. Experții au avertizat că Rusia riscă să devină dependentă de China, Coreea de Nord și chiar Iran pentru arme, deoarece a fost izolată de creditorii străini.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia declară „indezirabilă” o companie privată de securitate cibernetică din SUA. Care sunt acuzațiile

Ucrainenii susțin că soldați nord-coreeni au omorât opt militari ruși în Kursk. Au crezut că vorbesc ucraineană

Iranul, tot mai aproape de a putea fabrica o bombă atomică. Stocul de uraniu îmbogățit a atins niveluri fără precedent

Trupele lui Kim trimise în Rusia au suferit deja „câteva sute” de victime în luptele din Kursk (oficial american)

Partenerii noștri