Economia chineză își revine după pandemie. Exporturile înregistrează cel mai rapid ritm de creștere din martie 2019
Exporturile Chinei au crescut în august pentru a treia lună consecutiv, eclipsând declinul extins al importurilor, deoarece din ce în ce mai mulţi parteneri comerciali ai statului asiatic au ridicat restricţiile impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Datele indică soliditatea şi rapiditatea redresării celei de-a doua economii mondiale, care îşi revine după declinul record din primul trimestru, datorită în principal măsurilor interne de stimulare.
În august 2020, exporturile au crescut cu 9,5% faţă de perioada similară din 2019, arată datele publicate luni de autorităţile vamale chineze. Este cel mai rapid ritm de creştere din martie 2019 şi peste estimările analiştilor, de 7,1%. În iulie, exporturile Chinei au urcat cu 7,2%.
În schimb, importurile au scăzut cu 2,1% luna trecută, faţă de o creştere de 0,1% previzionată de analişti şi după un declin de 1,4% în iulie.
„Exporturile Chinei continuă să sfideze aşteptările şi să crească semnificativ mai rapid decât comerţul global şi, prin urmare, majorându-şi cota de piaţă pe plan mondial. Datele dezamăgitoare privind exporturile arată că sunt necesare precauţii în evaluarea creşterii cererii interne în China”, a apreciat Louis Kuijs, de la Oxford Economics.
Performanţele statului asiatic în domeniul exporturilor, sprijinite de livrările record de echipamente medicale şi de cererea robustă pentru produse electronice, nu au fost atât de sever afectate de încetinirea economiei globale cum estimau analiştii. Dar declinul neaşteptat al importurilor sugerează o cerere internă mai redusă.
Luna trecută, China a raportat un excedent comerciale de 58,93 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la un plus de 50,50 miliarde de dolari. În iulie, excedentul comercial a fost de 62,33 miliarde de dolari.
De asemenea, excedentul comercial al Chinei pe relaţia cu SUA s-a adâncit la 34,24 miliarde de dolari în august, de la 32,46 miliarde de dolari în iulie, în contextul escaladării tensiunilor dintre primele economii ale lumii.
Editor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News