Live

Live Text Forbes: Ucraina a pierdut doar 5 din cele 71 de tancuri Leopard 2 de la începutul contraofensivei

Data actualizării: Data publicării:
Tanc Leopard de fabricație germană. foto: Profimedia

Forțele ucrainene își continuă avansul în sud-estul Ucranei, după cucerirea satului Robotîne, în încercarea de a izola peninsula Crimeea. Succesul de la Robotîne la dă analiștilor militari indicii că armata ucraineană poate străpunge liniile de apărare ruse în timp ce avansează către sud. Ministerul Apărării de la Kiev admite că suferă pierderi în contraofensiva declanșată la începutul verii, dar momentan exclude o nouă mobilizare. Pe de altă parte, Rusia continuă să anunțe atacuri cu drone ucrainene pe teritoriul său, pe care le respinge, unele chiar în apropiere de capitala Moscova.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ucraina a pierdut doar 5 din cele 71 de tancuri Leopard 2 de la începutul contraofensivei

ACTUALIZARE 18:25 În cele 13 săptămâni de la lansarea unei contraofensive mult așteptate de-a lungul mai multor axe în sudul și estul Ucrainei, armata ucraineană a pierdut doar cinci dintre cele 71 de tancuri Leopard 2, scrie Forbes.

Tancuri Leopard și blindate Bradley distruse în atacul eșuat de la începutul contraofensivei ucrainene. Captură foto: Twitter

Mai multe tancuri de fabricație germană – cel puțin 10 – au suferit avarii. Dar ucrainenii repară tancurile avariate la fabricile din Polonia și Germania, ulterior tancurile întorcându-se pe front.

Prigojin a fost înmormântat 

ACTUALIZARE 18:00 Fostul lider fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost înmormântat într-un „cadru restrâns” la un cimitir de lângă Sankt Petersburg, a precizat marți, într-un comunicat de presă, compania Concord Management, deținută de Prigojin, informează CNN.

Fostul lider al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

„Cei care trebuie să-și ia rămas bun” de la liderul mercenar ar trebui să meargă la cimitirul Porokhovskoye din Sankt Petersburg, orașul său natal, se arată în comunicat.

Informațiile anterioare ale presei despre înmormântare au menționat alte cimitire din oraș ca locuri probabile pentru înmormântare, care a fost învăluită în secret.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin nu avea de gând să participe la înmormântarea lui Prigojin.

Un elicopter al FSB s-a prăbușit în Urali în timpul unui „zbor obișnuit de antrenament”. Autoritățile ruse au anunțat trei morți

ACTUALIZARE 16:40 Cel puţin trei ruși au murit după prăbuşirea unui elicopter al Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) în Urali, în Rusia, a declarat, marţi, guvernatorul regiunii Celiabinsk, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Un elicopter Mi-8 s-a prăbuşit în districtul Sosnovski”, a transmis Alexei Texler pe Telegram. „Elicopterul aparţinea detaşamentului aerian al FSB”, a adăugat el.

„Conform primelor informaţii, trei persoane au murit”, a precizat guvernatorul. Filiala locală a ministerului rus pentru situaţii de urgenţă a confirmat, pe Telegram, că trei cadavre au fost descoperite la locul accidentului, unde un incendiu a fost adus sub control.

Un oficial al serviciilor de intervenţie a declarat agenţiei de ştiri de stat, RIA Novosti, că aeronava se afla într-un „zbor obişnuit de antrenament” înainte de a „se prăbuşi în pădure”, probabil din cauza unei „defecţiuni a echipamentelor”.

Ministrul Apărării a semnat Scrisoarea de intenție pentru înființarea Centrului de pregătire a piloților ucraineni pentru avioane F-16

ACTUALIZARE 15:30 Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, în cadrul unei ceremonii la Toledo, Spania, Scrisoarea de intenție între Ministerul Apărării Naționale din România, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind înființarea Centrului de pregătire F-16 din România, destinat pregătirii piloților din România și alte țări, inclusiv Ucraina.

„Scrisoarea de intenție pe care am semnat-o vizează înființarea Centrului de Pregătire F-16 din România, inițiativă menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a afirmat ministrul apărării naționale, potrivit unui comunicat MApN.

Un mort într-un bombardament rusesc lângă Harkov

ACTUALIZARE 14:50 Un bombardament rusesc a ucis în această dimineață o persoană în orașul Kupiansk, din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani a fost ucis în timp ce păzea o fabrică de procesare a cărnii care a fost lovită de o grevă, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

Procuratura generală a declarat că un bărbat în vârstă de 67 de ani a fost și el rănit în atac.

Kupiansk este un nod feroviar la aproximativ 100 km est de Harkov.

Alertă în Sankt Petersburg, unde au fost luate măsuri drastice de securitate pentru înmormântarea lui Prigojin. Putin nu va participa

ACTUALIZARE 13:54 Autorităţile din Sankt Petersburg au întărit, marţi, măsurile de securitate la cimitirul Serafimovskoe, unde ar putea fi înmormântat şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, mort în catastrofa aeriană din 23 august. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Vladimir Putin „nu are nicio intenție de a fi prezent la funeralii, transmit EFE și Reuters.

La intrarea în cimitir, păzit de poliţişti, au fost instalate detectoare de metale, însă vizitatorii pot intra liber în interior. Intrarea cu camere de luat vederi a fost, totuşi, interzisă, a informat publicaţia online Fontaka.ru.

Citește continuarea AICI.

Putin se teme să iasă din Rusia și l-a chemat pe Erdogan la Soci

ACTUALIZARE 12:30 Președintele Turciei, Recep Erdogan, va merge în 4 septembrie la Soci ca să discute cu Vladimir Putin despre coridorul cerealelor din Marea Neagră.

A fost stabilită, așadar, data întâlnirii dintre Erdogan și Putin. S-a decis ca Recep Erdogan să meargă el în Rusia pentru a-l întâlni pe Putin. Informația a fost făcută publică de agenția TASS care a citat o televiziune de știri din Turcia.

Potrivit sursei citate, întâlnirea dintre cei doi președinți va dura doar o zi. Erdogan și Putin vor discuta despre coridorul cerealelor din Marea Neagră. Președintele turc va încerca să îl convingă pe omologul său rus să revină în acord.

Citește și Putin i-a transmis premierului indian Modi că nu va participa la summitul G20 și l-a felicitat pentru succesul spațial

Armata ucraineană anunţă că a cucerit satul Robotîne şi avansează către sud

Trupele ucrainene au avansat şi mai mult în interiorul liniilor de apărare ruse în apropiere de Robotîne, un sat de pe frontul de sud pe care ele susţin că l-au recucerit luni, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, transmite AFP.

„Forţele ucrainene au înregistrat succese în direcţia Novodanîlivka şi Verbove”, două localităţi situate în regiunea Zaporojie, a indicat Andrii Kovaliov, care a adăugat că trupele ucrainene păstrează sub control teritoriul capturat şi atacă artileria rusă.

Armata ucraineană desfăşoară din iunie o contraofensivă extrem de dificilă în estul şi sudul Ucrainei.

Trupele ruse au încercat în iarnă şi primăvară să îşi consolideze poziţiile, cu tranşee, capcane antitanc şi mine terestre pe sute de kilometri, în special pe frontul de sud.

Totuşi, potrivit analiştilor, recucerirea satului Robotîne arată că armata ucraineană poate străpunge liniile de apărare ruse în timp ce avansează către sud.

De partea sa, şeful ocupaţiei ruse din regiunea Doneţk (est), Denis Puşilin, a indicat la televiziunea rusă că printre „punctele cele mai fierbinţi” de pe front se află în prezent Urojaine, la circa 100 de kilometri nord-est de Robotîne, unde ucrainenii sunt în ofensivă.

Puşilin a dat asigurări că armata rusă „deţine flancurile” din jurul Bahmutului, oraş aflat de un an în centrul confruntărilor şi cucerit de trupele ruse în luna mai.

„Situaţia acolo se stabilizează”, a afirmat el.

Rusia susține că a doborât drone ucrainene

Forţele ruse au dejucat noi atacuri nocturne ale dronelor ucrainene în regiunile Tula şi Belgorod (vest), a anunţat Moscova marţi dimineaţa, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Două „vehicule aeriene fără pilot au fost distruse de apărarea antiaeriană în serviciu deasupra teritoriului regiunii Tula”, situată la sud de regiunea Moscova cu care se învecinează, a transmis Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

O altă dronă a fost doborâtă, de asemenea, în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, luni în jurul orei locale 23:00 (20:00 GMT), a declarat sursa citată.

Ministerul nu a făcut publice informaţii privind eventuale victime sau daune.

Atacurile cu drone împotriva teritoriului rus şi a peninsulei Crimeea anexată în 2014 s-au intensificat în ultimele săptămâni, vizând în special capitala rusă pe fondul unei contraofensive a Kievului declanşată la începutul lunii iunie.

Zelenski anunţă mai multe drone, rachete, blindate şi proiectile „Fabricate în Ucraina”

Industria militară ucraineană îşi dublează producţia de drone, rachete, vehicule blindate şi obuze de artilerie pentru a face faţă războiului de rezistenţă împotriva invaziei ruse, a anunţat preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, în discursul său adresat naţiunii luni seară, transmite EFE.

Zelenski a făcut acest anunţ după întâlnirea cu şefii companiei publice specializate în producţia de armament, Ukroboronprom, şi cu şefii diferitelor sale unităţi de producţie.

„Artilerie made in Ukraine. Proiectile made in Ukraine. Drone, rachete, vehicule blindate” fabricate în Ucraina, a declarat Zelenski despre armele şi echipamentele militare cărora industria militară naţională le acordă prioritate.

„Creştem capacitatea de producţie. Ucraina o poate face. Există finanţare pentru asta”, a adăugat şeful statului ucrainean, care a anticipat că „industria noastră de apărare va oferi rezultate mai bune”.

Zelenski a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că Ucraina va organiza în octombrie un forum internaţional al companiilor de apărare pentru a explora posibile alianţe care să conducă la creşterea producţiei de arme şi echipamente militare.

De la începutul războiului, Ucraina a optat pentru a-şi dezvolta industria militară cu obiectivul de a-şi reduce dependenţa de asistenţa externă în acest capitol.

Dronele aeriene şi maritime dezvoltate de Ucraina şi-au demonstrat eficacitatea în ultimele săptămâni, ajungând la Moscova şi lovind diverse ţinte strategice din interiorul Rusiei, adică acolo unde aliaţii din Vest ai Kievului nu permit autorităţilor ucrainene să atace cu armamentul occidental trimis de teama să nu provoace o escaladare cu Moscova.

De asemenea, Ucraina a dezvoltat cu succes rachete precum cea care a distrus la 23 august un sistem rusesc de rachete antiaeriene S-400 în peninsula Crimeea ocupată.

Cum se vede războiul din interiorul unui tanc

La Bahmut luptele continuă, ucrainenii refuzând să renunțe la orașul devenit simbol al rezistenței împotriva invaziei Rusiei.

Pe rețelele sociale a apărut un video din care se poate vedea perspectiva asupra luptei pe care o au tanchiștii ucraineni, în timpul unei misiuni coordonate împotriva pozițiilor rusești din estul Ucrainei.

Reznikov recunoaşte că Ucraina înregistrează pierderi, dar exclude o nouă mobilizare

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a recunoscut că Ucraina înregistrează pierderi în contraofensiva sa de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia, dar dă asigurări că situaţia este departe de a fi „critică” şi că armata nu are nevoie deocamdată de un nou val de mobilizare, transmite marţi EFE.

„Nu trebuie să anunţăm o nouă mobilizare pentru a creşte numărul” de soldaţi, a declarat Reznikov la o conferinţă de presă la Kiev. El a explicat că Forţele Armate continuă să dispună de resurse umane suficiente şi a asigurat că numărul de victime din rândul forţelor ucrainene este mult mai mic decât cel înregistrat la trupele ruse.

„Nu putem spune că situaţia este critică şi că trebuie să creştem (numărul de persoane recrutate)”, a insistat ministrul apărării ucrainean.

Într-un discurs rostit la un forum al veteranilor de război, Reznikov a recunoscut că războiul va provoca pierderi umane grele în societatea ucraineană şi a pledat pentru creşterea capacităţii de înarmare a Ucrainei pentru a reduce numărul de decese în rândul militarilor.

Ministrul Reznikov a numit războiul „un maraton” şi le-a cerut ucrainenilor să dea dovadă de empatie faţă de veterani şi să-şi manifeste disponibilitatea de a lupta în cazul în care este nevoie de ei

Coreea de Sud suplimentează la 394 de milioane $ ajutorul pentru Ucraina în 2024

Coreea de Sud a anunţat marţi un ajutor financiar de 520 de miliarde de woni (394 de milioane de dolari) pentru Ucraina în 2024 - de opt ori mai mult decât anul acesta, consemnează Reuters.

Din pachetul de asistenţă, 130 de miliarde de woni sunt destinate reconstrucţiei, 260 de miliarde ajutoarelor umanitare şi 130 de miliarde sunt direcţionate prin organizaţii internaţionale, prevede bugetul Coreei de Sud pentru anul viitor.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol anunţase în iulie că ţara sa va furniza anul acesta Ucrainei „o gamă largă de materiale militare”, despre care nu a dat alte detalii.

Marţi, şeful statului a mai comunicat că va creşte asistenţa oficială pentru dezvoltare din partea Coreei de Sud pentru regiuni strategice, inclusiv Asia-Pacific şi Africa, de la 1400 la 2000 de miliarde de woni (1,51 miliarde de dolari).

Ministerul Economiei şi Finanţelor de la Seul a precizat în anunţul referitor la buget că asistenţa pentru străinătate creşte în cadrul eforturilor de a ajuta firmele sud-coreene să se extindă peste hotare şi de a asigura unele interese naţionale, cum ar fi lanţurile de aprovizionare, precum şi pentru asumarea responsabilităţii Coreei de Sud ca membră importantă a comunităţii internaţionale.

Ucraina şi Niger, principalele puncte pe agenda reuniunilor miniştrilor apărării şi de externe din UE

În cadrul întâlnirilor informale care vor avea loc miercuri şi, respectiv, joi la Toledo (Spania), miniştrii apărării şi de externe din Uniunea Europeană vor discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Niger după lovitura de stat din această ţară africană, transmite marţi EFE, potrivit Agerpres.

Miniştrii apărării îşi vor începe întâlnirea informală semestrială, în acest caz sub preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, cu o vizită în oraşul Toledo, un concert la catedrală şi o cină de lucru marţi, au declarat surse comunitare pentru EFE.

Miercuri, miniştrii apărării vor susţine o sesiune de lucru la complexul Fabrica de Armas din Toledo şi, în aceeaşi zi, se vor întâlni pentru o cină de lucru miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene, care la rândul lor îşi desfăşura sesiunile de lucru pe parcursul întregii zile de joi tot în acelaşi complex.

În ambele zile, în care miniştrii nu vor putea lua decizii oficiale din cauza caracterului informal al întâlnirii, dar ar putea ajunge la acorduri politice, principalele probleme care vor fi discutate vor fi sprijinirea Ucrainei în apărarea acesteia împotriva agresiunii ruse şi situaţia din Niger.

Războiul din Ucraina

Miniştrii apărării din UE vor aborda situaţia din Ucraina cu omologul ucrainean, Oleksii Reznikov, în timp ce miniştrii de externe europeni vor discuta joi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba.

Miercuri, miniştrii apărării vor analiza şi impactul global şi regional al războiului cu oficiali din ONU şi NATO, iar joi, miniştrii de externe vor extinde discuţia pentru a lua în calcul formula ucraineană pentru pace.

La ultima lor reuniune din iulie, oficialii UE din domeniul afacerilor externe au început să discute despre tipul de angajamente de securitate pe termen lung pe care îl pot adopta pentru Ucraina.

O variantă prezentată de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, este suplimentarea Facilităţii Europene pentru Pace (FEP), prin care statele membre cofinanţează trimiterea de materiale letale şi neletale către Ucraina, astfel încât aceasta să beneficieze de încă 5 miliarde de euro anual, timp de patru ani. Fondul este separat de bugetul UE, care nu are voie să finanţeze operaţiuni militare. Fondul permite statelor membre UE care furnizează arme şi muniţii Ucrainei să solicite rambursarea unei părţi din costuri.

Între timp, Danemarca şi Olanda conduc coaliţia formată din 11 ţări din NATO care s-au angajat să ajute Ucraina să intre în posesia avioanelor de luptă F-16 după ce Statele Unite, ţară producătoare a unor astfel de aparate, şi-au dat acordul în acest sens.

Însă înainte ca Ucraina să primească avioanele de vânătoare F-16, va fi necesară instruirea piloţilor ucraineni în manipularea acestor aparate.

În ceea ce priveşte eventualele negocieri pentru încheierea războiului, UE a precizat foarte clar că este la latitudinea autorităţilor ucrainene să stabilească timpul şi condiţiile pentru acest lucru.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Mișcări de trupe în regiunea Kursk. O parte dintre militarii nord-coreeni au fost transferați spre Belgorod

Preşedinta Parlamentului European susţine că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

„Amenințarea unui conflict global este reală”, avertizează premierul polonez, după atacul Rusiei din Ucraina, cu racheta Oreșnik

Partenerii noștri