Live

După mai multe teste de rachete și amenințări, Coreea de Nord restabilește comunicarea cu Sudul la graniță

Data publicării:
Cele două Corei au reluat comunicarea transfrontalieră. Foto: Profimedia Images

Autoritățile sud-coreene au anunțat, luni dimineață, că au fost restabilite canalele de comunicare transfrontaliere cu Coreea de Nord, la două luni după ce ele au fost întrerupte unilateral de Phenian.

„Guvernul consideră că odată cu restabilirea liniei de comunicare Sud-Nord a fost pusă o bază pentru reluarea relaţiilor inter-coreene”, se arată într-un comunicat al ministerului sud-coreean al unificării, care mai anunţă că oficiali ai ambelor ţări au purtat luni dimineaţa o conversaţie telefonică.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, „şi-a exprimat intenţia de a restabili canalele de comunicare întrerupte dintre Nord şi Sud”, a raportat și agenţia KCNA luni dimineaţa, adăugând că măsura vizează stabilirea unei „păci durabile” în peninsula coreeană.

„Organismele în cauză au decis să restabilească toate canalele de comunicare Nord-Sud de la ora 9:00, pe 4 octombrie”, anunţase, anterior, agenţia, conform Agerpres.

Comunicarea dintre Phenian şi Seul, suspendată şi reluată de mai multe ori în ultimele luni, este restabilită la câteva zile după ce Coreea de Nord a testat mai multe rachete, evoluţie ce a determinat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a întrerupt unilateral toate canalele oficiale de comunicare militară şi politică în iunie 2020, după ce a denunţat răspândirea unor pliante de propagandă anti-Phenian pe teritoriul său de către militanţi sud-coreeni. Pe 27 iulie 2021, cele două părţi au anunţat o dezgheţare-surpriză a relaţiilor bilaterale prin restabilirea acestei comunicări transfrontaliere.

Această decizie, anunţată în ziua aniversară a încheierii ostilităţilor războiului coreean, a fost primul anunţ pozitiv după seria reuniunilor la nivel înalt din 2018 dintre preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, care nu a generat însă progrese diplomatice semnificative.

Cei doi lideri au avut prima conversaţie telefonică în aceeaşi zi. A fost dezvăluită atunci un schimb de scrisori din luna aprilie între cei doi lideri coreeni în care se aprecia că restabilirea unei linii telefonice ar fi un prim pas în direcţia încălzirii relaţiilor dintre cele două ţări, aflate tehnic încă în război.

Această perioadă de relaxare nu a durat însă prea mult deoarece regimul de la Phenian, iritat de exerciţiile militare comune SUA-Coreea de Sud, a încetat să mai răspundă la apeluri două săptămâni mai târziu. De atunci, Coreea de Nord a anunţat testarea mai multor rachete (de croazieră cu rază lungă de acţiune, hipersonice şi antiaeriene).

În ciuda încercărilor de încălzire a relațiilor cu Sudul, Phenianul s-a angajat într-o retorică dură față de Consiliul de Securitate NATO, reunit de urgență, sâmbătă, după testele efectuate. Coreea de Nord a amenințat cu „represalii” și a calificat discuțiile de la Consiliu drept „o încălcare nerușinată a suveranității” sale.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Câți soldați nord-coreeni au fost uciși în războiul lui Putin în decembrie. „Sunt mai degrabă o povară decât un avantaj”

Coreea de Nord afirmă că preşedintele sud-coreean este „şeful rebeliunii”, după tentativa eșuată de a impune legea marțială

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Partenerii noștri