După ce toate discuțiile anterioare au eșuat, UE și UK revin, pentru ultima oară, la masa negocierilor pentru un acord post-Brexit
Regatul Unit și Uniunea Europeană vor încerca din nou să ajungă la un consens privind încheierea unui acord comercial post-Brexit, în contextul în care discuțiile eșuaseră săptămâna trecută. Negociatorul-șef din partea Regatului, David Frost, a anunțat că discuțiile vor fi reluate în urma unui apel al negociatorului-șef european, Michel Barnier, conform Reuters, citat de Agerpres.
„Am ajuns la concluzia că un fundament pentru negocierile cu UE și Michel Barnier a fost restabilit. Discuții serioase vor avea loc în fiecare zi și vor începe de mâine după-amiază, 22 octombrie, la Londra”, a scris Frost pe Twitter.
Într-o declaraţie separată, un purtător de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson a precizat că nu există garanții că aceste discuţii se vor încheia cu un succes, dar a adăugat că soluția cea mai bună este găsirea unui acord.
„Este nevoie de doi pentru a ajunge la un acord. Este foarte posibil ca negocierile să nu reuşească. În acest caz, Regatul Unit va încheia perioada de tranziţie în termenii unui acord similar cu cel pe care UE îl are cu Australia şi aşa vom prospera”, a adăugat acesta.
Boris Johnson spunea, săptămâna trecută, că Regatul Unit se pregătește să părăsească piața unică și uniunea vamală europeană fără un acord comercial, menționând că nu există voință politică din partea UE pentru semnarea unui acord de tipul celui semnat cu Canada. Acest lucru ar însemna însă că relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi guvernate numai de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Johnson a mai declarat că este dispus să continue negocierile dacă europenii își schimbă abordarea și caută ei redeschiderea discuțiilor: „Le spunem să ne caute ei (Uniunea Europeană – n. red.)”.
Negocierile se lovesc de trei subiecte divergente: accesul pescarilor europeni în apele britanice, care interesează în mod special Franţa, garanţiile cerute Londrei privind libera concurenţă şi reglementarea diferendelor comerciale. În ansamblu UE, ar vrea un acord extins care să cuprindă şi norme europene privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News