Live

După ce s-a retras din „Belt and Road”, operațiunea „cal troian” a Chinei în Europa, Meloni anunță relansarea relațiilor cu regimul Xi

Data publicării:
Giorgia Meloni strânge mâna dictatorului chinez, Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Prim-ministra guvernului italian, Giorgia Meloni, a promis, de la Beijing, „relansarea” relațiilor țării sale cu China, relatează Politico. E vorba de prima vizită a șefei guvernului italian în China – Meloni a anunțat și semnarea unui acord pe trei ani pentru accentuarea cooperării între cele două țări.

Meloni l-a întâlnit pe premierul chinez, Li Qiang, duminică, moment după care a vorbit de „voința de a începe o nouă fază” în relațiile chino-italiene.

Conform unui comunicat transmis de reprezentanții lui Li, cele două țări „își doresc să accentueze cooperarea mutual benefică între întreprinderile mici și mijlocii din domeniile construcției navale, spațial, noilor energii și inteligenței artificiale”.

Tot duminică, Meloni și Li au participat la un forum de business Italia-China, acolo unde au anunțat șase noi acorduri în mai multe domenii, inclusiv în ce privește vehicule electrice și energie regenerabilă.

„Memorandumul de Cooperare Industrială pe care l-am semnat e un pas semnificativ. Include, de acum, sectoare industriale strategice precum mobilitatea electrică și regenerabilele și sectoarele acolo unde China deja operează la frontierele tehnologice deja de mai multă  vreme”, a declarat Meloni.

Vizita de cinci zile în China a prim-ministrei italiene vine la mai multe luni după ce Italia a decis să renunțe la operațiunea „Belt and Road” a Chinei, operațiunea de vasalizare economică a regimului de la Beijing prin care încearcă să-și creeze o sferă de influență pe mai multe continente, inclusiv Europa și Africa.

În 2019, Italia a devenit prima țară G7 care s-a alăturat acestui proiect, ridicând îngrijorări în SUA și în alte țări europene cu privire la influența pe care regimul chinez ar fi avut-o în țară.

Guvernul Meloni se arătase, însă, critic de multă vreme față de proiect, descriindu-l inclusiv drept „o mare greșeală” și retrăgându-se în 2023.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin 24 de persoane au murit din cauza inundațiilor din Europa. Șapte persoane au murit din cauza viiturilor în România

Italia, lovită de inundații. „Suntem într-o urgență totală”. Sute de persoane au fost evacuate

Rezoluție PE: Ucraina trebuie să poată lovi ținte militare legitime din Rusia. Cum au votat eurodeputații români

Suferința din spatele luxului „Made in Italy”. Mărci de prestigiu folosesc furnizori care își tratează lucrătorii ca pe sclavi

Partenerii noștri