Live

După ce Navalnîi a spus că Vladimir Putin se află în spatele otrăvirii sale, Kremlinul acuză: CIA lucrează cu opozantul rus

Data actualizării: Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov Foto: kremlin.ru

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a respins acuzaţiile "inacceptabile" ale lui Aleksei Navalnîi, potrivit căruia preşedintele rus Vladimir Putin s-ar afla "în spatele" otrăvirii sale, adăugând că serviciile secrete occidentale, în special CIA, "lucrează cu opozantul rus", scrie Agerpres.

"Considerăm că astfel de acuzaţii împotriva preşedintelui rus sunt fără fundamentat şi inacceptabile", a declarat Peskov într-o reacţie la afirmaţiile făcute de Aleksei Navalnîi.

Moscova are informaţii că specialişti ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA lucrează cu opozantul rus Aleksei Navalnîi, a spus Peskov într-o conferinţă de presă, adăugând că acesta ar primi indicaţii de la persoane pe care el le-a calificat drept 'instructori'.

Anterior, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară), Viaceslav Volodin, afirmase că este absolut evident că opozantul lucrează cu serviciile secrete şi cu organisme ale unor puteri occidentale. Potrivit lui, Navalnîi ar lucra "în interesul acestora".

"Nu pacientul lucrează cu serviciile de informaţii occidentale, ci serviciile de informaţii occidentale lucrează cu el, aşa este mai corect. Într-adevăr există o astfel de informaţie, chiar pot spune mai exact că în aceste zile specialişti ai CIA lucrează cu el. Nu este prima oară când aceştia îi dau diferite instrucţiuni", a afirmat Peskov într-o întâlnire cu presa, solicitându-i-se să comenteze afirmaţiile preşedintelui Dumei, dar fără să ofere mai multe detalii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RIA Novosti, a spus că informaţia potrivit căreia "instructori" ar lucra cu Navalnîi s-a strecurat pe Internet. "Şi în Germania a apărut şi noi am avut o astfel de informaţie. Instructorii lucrează, iar instrucţiunile pe care pacientul le primeşte sunt la vedere", a afirmat Peskov, care rareori i-a spus pe nume opozantului rus, referindu-se la el în aproape toate comunicările sale ca la "pacientul de la Berlin". În ultimele zile, Kremlinul a început să-l numească şi blogger, pe fondul consolidării imaginii lui Navalnîi ca personalitate de prim plan a opoziţiei ruse.

Într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel, primul de la externarea sa din spitalul berlinez unde a primit îngrijiri după ce a stat mai mult de două săptămâni în comă, Navalnîi a afirmat că el crede că 'Putin este în spatele acestui act', adăugând că nu vede 'alte explicaţii'. Opozantul de 44 de ani a adăugat că intenţia sa este de se întoarce în Rusia 'cât mai repede posibil'.

"Orice cetăţean rus se poate întoarce acasă oricând, nu este nimic eroic în acest sens", a reacţionat Peskov.

Opozantul rus a fost spitalizat la 20 august în stare gravă la Omsk (în Siberia), iar două zile mai târziu a fost transferat la Berlin. Guvernul german a concluzionat că el a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat de armata sovietică în anii 1970-1980.

Cancelariile occidentale au cerut explicaţii Kremlinului, care neagă orice implicare şi susţine că nu are dovezi că ar fi vorba de un act criminal în cazul lui Navalnîi.

"Nu-i voi face lui Putin cadoul de a nu mă întoarce Rusia. Nu vreau să fiu un lider al opoziţiei în exil", a spus Navalnîi în interviul pentru Der Spiegel, invitând-o pe Angela Merkel, cancelarul german, să dea dovadă de fermitate în relaţia cu Moscova.

Editor : Iulia Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Finlanda va menţine închisă frontiera cu Rusia

Joe Biden pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul

Rușii au lansat până acum peste 51.000 de bombe ghidate, unele de până la 3 tone, asupra Ucrainei

Peter Magyar, opozantul lui Viktor Orban, spune că vrea „relații pragmatice” cu Rusia: „Nu cred că există prietenie în politică”

Partenerii noștri