Live

Civili vânați de dronele rusești. „Dacă ești pe stradă, nu ai unde să te ascunzi”. Bilanțul atacurilor

Data actualizării: Data publicării:
Foto care are caracter ilustrativ. Shutterstock

Cel puțin 5.000 de atacuri cu dronă au avut loc în regiunea Herson din sud-estul Ucrainei, de la 1 iulie. De atunci, peste 30 de civili au fost uciși, iar alți peste 400 au fost răniți. Sunt dovezi că mulți dintre ei au fost „vânați” de dronele rusești, scrie BBC.

Într-o zi, chiar înainte de prânz, Serghe Dobrovolski, un comerciant de hardware, s-a întors la casa sa din Herson, în sudul Ucrainei, scrie BBC. A ieșit în curte, și-a aprins o țigară și a stat de vorbă cu vecinul său. Dintr-o dată, au auzit sunetul unei drone care bâzâia deasupra lor.

Soția lui, Angela, în vârstă de 31 de ani, spune că și-a văzut soțul fugind și adăpostindu-se în timp ce drona lansa o grenadă. „A murit înainte de sosirea ambulanței. Mi s-a spus că a fost foarte ghinionist, pentru că o bucată de șrapnel i-a străpuns inima”, spune ea în lacrimi.

Serghei este unul dintre cei 30 de civili uciși într-o creștere bruscă a atacurilor cu drone rusești în Herson de la 1 iulie, a declarat administrația militară a orașului pentru BBC.

Dronele au schimbat războiul în Ucraina, atât Ucraina, cât și Rusia folosindu-le împotriva țintelor militare. BBC scrie însă că sunt dovezi credibile care sugerează că Rusia folosește drone și împotriva civililor din orașul Herson, aflat pe linia frontului.

„Ei pot vedea pe cine ucid”, spune Angela. „Așa vor ei să lupte, bombardând oameni care merg pe stradă?”.

Dacă se dovedește că Rusia țintește în mod intenționat civili, aceasta ar fi o crimă de război.

Reacția Rusiei

Armata rusă nu a răspuns la întrebările BBC cu privire la aceste acuzații. De la invazia sa la scară largă din februarie 2022, Rusia a negat în mod constant că ar viza în mod deliberat civilii.

Dovezi ale atacurilor aparente ale dronelor asupra civililor pot fi văzute în numeroase videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare ucrainene și ruse, dintre care șase au fost examinate de BBC Verify.

În fiecare videoclip, vedem prin camera operatorului de la distanță cum urmărește mișcările unui pieton sau ale unui automobilist în haine civile, aruncând adesea grenade care uneori par să rănească grav sau să ucidă ținta lor.

BBC Verify a reușit, de asemenea, să identifice un canal Telegram care are cele mai timpurii copii publice văzute până acum a cinci din cele șase videoclipuri analizate.

Fiecare dintre acestea a fost postată cu instigări și amenințări la adresa publicului ucrainean, inclusiv afirmații conform cărora toate vehiculele sunt ținte legitime și că oamenii ar trebui să își reducă la minimum mișcările publice. Persoanele rănite au fost, de asemenea, insultate, numite „porci” sau, într-un caz, batjocorite pentru că erau femei.

Contul care a postat unele dintre aceste înregistrări video cu drone a publicat, de asemenea, imagini cu drone ambalate și neambalate, precum și alte imagini cu echipamente, mulțumind oamenilor pentru donațiile lor.

Un nou tip de drone rusești care nu mai pot fi interceptate

Administrația militară din Herson a declarat pentru BBC că Rusia a schimbat tipul de drone pe care le folosește, iar sistemele electronice ale orașului nu mai pot intercepta majoritatea acestora.

„Te simți ca și cum ai fi vânat în permanență, ca și cum cineva se uită mereu la tine și poate lansa explozibili în orice moment. Este cel mai rău lucru”, spune Kristina Synia, care lucrează la un centru de asistență la doar 1 km de râul Dnipro.

Pentru a ajunge la centru fără a fie urmăriți de drone, jurnaliștii BBC au condus cu viteză mare, s-au adăpostit printre copaci și apoi au alergat spre clădirea în care voiau să ajungă.

„Pe un raft din spatele Kristinei, un mic dispozitiv confirmă amenințarea de afară - bâzâind de fiecare dată când detectează o dronă. Acesta a sunat la fiecare câteva minute în timp ce eram acolo - detectând adesea prezența a cel puțin patru drone. Trauma este vizibilă pe fețele locuitorilor pe care i-am întâlnit, care au îndrăznit să iasă din casele lor doar pentru a se aproviziona cu alimente”, scrie BBC. 

„Suntem într-o situație oribilă. Când ieșim afară, ne mutăm de la un copac la altul, pentru a ne adăposti. În fiecare zi atacă autobuzele publice, în fiecare zi aruncă bombe asupra noastră cu ajutorul dronelor”, spune o locuitoare, Valentina Mikolaivna, în timp ce plânge.

Dronele, mai terifiante decât bombardamentele

Olena Krivchun spune că a fost ratată la limită de un atac cu dronă asupra mașinii sale. Cu câteva minute înainte de a se urca din nou în mașină după ce a vizitat un prieten, o bombă a căzut prin acoperișul de deasupra scaunului șoferului, sfâșiind o parte a vehiculului și lăsându-l un dezastru de metal, plastic și sticlă.

„Dacă aș fi fost în mașina mea, aș fi murit. Arăt eu ca un militar, mașina mea arată ca o mașină militară?”, spune ea. Lucrează ca femeie de serviciu, iar mașina era esențială pentru munca ei. Nu are bani să o repare.

Olena spune că dronele sunt mai terifiante decât bombardamentele. „Când auzim lansarea unui obuz de pe cealaltă parte a râului, avem timp să reacționăm. Cu dronele, poți rata cu ușurință sunetul lor. Sunt rapide, te văd și lovesc”.

Ben Dusing, care conduce centrul de asistență, spune că dronele răspândesc și mai multă teamă decât bombardamentele, imobilizând populația. „Dacă o dronă se fixează pe tine, adevărul este că, probabil, în acel moment „jocul s-a terminat”. Nu există nicio apărare împotriva ei”, spune el.

În ultimele luni, spune Oleksandr Prokudin, purtător de cuvânt al administrației militare din Herson, armata rusă a început, de asemenea, să utilizeze drone pentru a lansa de la distanță mine de-a lungul traseelor pietonale, mașinilor și liniilor de autobuz.

El a declarat că exploziile au fost provocate de mine fluture - mine antipersonal mici, care pot aluneca pe sol și pot detona ulterior la contact - care sunt acoperite cu frunze pentru a le camufla.

BBC nu a putut verifica utilizarea dronelor care să răspândească mine în Herson.

Olena spune că, pe măsură ce se apropie iarna, teama de drone se va accentua. „Când frunzele vor cădea din copaci, vor fi mult mai multe victime. Pentru că dacă ești pe stradă, nu ai unde să te ascunzi”.

Cum au fost verificate înregistrările video

BBC Verify a reușit să localizeze cele șase înregistrări video analizate, care au fost toate filmate în partea de est a orașului Cherson, prin identificarea unor caracteristici distinctive pe străzile orașului. Într-unul dintre cazuri - în care o dronă a aruncat explozibil asupra a doi pietoni, rănindu-l pe unul dintre ei atât de grav încât nu a mai putut merge - a fost vorba de o curbă la o intersecție în T, care a indicat districtul Dniprovs'kyi sau suburbia Antonivka din apropiere, mai degrabă decât centrul orașului Kherson.

Odată ce a fost identificată o posibilă locație, au putut fi potrivite reperele vizibile din înregistrarea video cu imaginile din satelit - în acest caz clădirile și stâlpii - confirmând locul din oraș în care a avut loc atacul.

Pentru a încerca să stabilească unde au apărut public pentru prima dată înregistrările video, BBC a rulat mai multe cadre din fiecare prin motoarele de căutare. Adesea, cel mai timpuriu rezultat a fost un anumit canal Telegram, precedând cu câteva ore repostările pe site-uri precum X sau Reddit.

Având locația fiecărui atac, BBC Verify a pututu calcula ora filmării folosind umbrele și să facem referințe încrucișate cu înregistrările meteorologice pentru a găsi cea mai probabilă dată.

Patru dintre videoclipurile care au fost examinate au fost postate pe canalul Telegram la o zi după filmarea probabilă, iar într-un exemplu, acesta a fost postat opt ore mai târziu în aceeași zi.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Mark Rutte spune că doborârea dronelor care amenință Republica Moldova este o chestiune de stabilit în mod bilateral cu România

Drone ruseşti au ţintit Kievul într-un atac nocturn

Ce au găsit ucrainenii în interiorul dronelor momeală pe care rușii le folosesc pentru a deruta apărarea antiaeriană a Kievului

Partenerii noștri