Live

Drone ucrainene au reușit să ajungă până în Leningrad și au atacat un depozit de petrol rusesc

Data actualizării: Data publicării:
Dronă ucraineană. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ucraina a folosit drone pentru a ataca, în noaptea de miercuri spre joi, un depozit de petrol din nordul Rusiei, conform unei surse din serviciile de securitate ucrainene, citată de AFP și Agerpres. Este vorba de cel mai recent caz de lovituri ucrainene pe teritoriul statului agresor.

Potrivit acestei surse, serviciile militare ucrainene ar fi responsabile de această operaţiune în regiunea Leningrad, care cuprinde și marele oraş Sankt Petersburg şi este situată la aproximativ 1.000 km de frontiera ucraineană.

Presa locală, între care Ukrainska Pravda şi RBK, informează, de asemenea, - citând surse - că în spatele acestei operaţiuni s-ar afla direcţia principală de informaţii (GUR) a ministerului ucrainean al apărării.

„Aceasta este o operaţiune a GUR, care foloseşte mijloace ucrainene moderne. Culegerea de date continuă, dar se ştie deja de lovituri confirmate asupra ţintelor vizate”, a declarat o sursă din cadrul serviciilor speciale ucrainene pentru publicaţia Ukrainska Pravda, citată de EFE. „De acum încolo, instalaţiile militare din Sankt Petersburg şi regiunea Leningrad se află în raza de acţiune a forţelor ucrainene”, a adăugat aceasta.

Canalul independent rusesc Telegram Astra a susţinut, anterior, că drona a căzut şi a explodat pe teritoriul unui terminal petrolier din Sankt Petersburg. Potrivit sursei Ukrainska Pravda, nu este pentru prima dată când Ucraina atacă regiunea Leningrad cu drone, dar este pentru prima dată când „inamicul a simţit impactul acestora”.

Cu toate acestea, ministerul rus al apărării a susținut, joi, că un aparat aerian fără pilot a fost distrus în regiunea Moscovei şi un altul în regiunea Leningrad.

Potrivit Astra, depozitul de petrol din Sankt Petersburg şi-a început activitatea în 1996 şi este cel mai mare depozit de transbordare a produselor petroliere din regiunea Mării Baltice, cu o capacitate de producţie anuală de 12,5 milioane de tone.

Mai mult, agenţia de presă Unian scrie că una dintre drone ar fi survolat regiunea Valdai, unde au proprietăţi oligarhii ruşi Arkadi şi Boris Rotenberg, fostul preşedinte al consiliului de administraţie al Băncii Rossia, şi Iuri Kovalciuk, toţi trei numărându-se printre apropiaţii dictatorului rus, Vladimir Putin. Valdai este o zonă unde este situat şi unul dintre palatele lui Putin.

În ultimele luni, Ucraina şi-a înmulţit atacurile în Rusia, dar, în general, s-a concentrat asupra regiunilor de frontieră, cum ar fi Belgorod, însă serviciile ucrainene au revendicat acţiuni de sabotaj şi în regiuni mult mai îndepărtate, cum ar fi Extremul Orient.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Partenerii noștri