Live

Două tragedii aviatice, același tip de avion. Modelul Boeing 737 MAX 8, comandat și în România

Data actualizării: Data publicării:
Avionul Boeing 737 MAX Foto: Boeing

O nouă catastrofă aviatică ridică semne de întrebare asupra vârfului de lance de la Boeing, modelul 737 MAX 8. Duminică s-a prăbuşit al doilea avion de acest fel, al doilea în nici şase luni. Tragedia s-a petrecut în Etiopia şi 157 de oameni aflați la bord și-au pierdut viața. Toamna trecută, tot un 737 MAX 8 s-a prăbuşit în mare, în Indonezia, la scurt timp după decolare și la aproape aceeaşi altitudine cu aeronava căzută duminică. Două companii aeriene românești, TAROM și Blue Air, au comandat la rândul lor acest tip nou de avion.

Cel mai performant model de Boeing a fost implicat în a doua tragedie aviatică, în nici jumătate de an. Un 737 MAX 8 s-a prăbuşit în Etiopia, iar 157 de oameni şi-au pierdut viaţa. Avionul s-a prăbuşit la scurt timp după decolarea de la Addis Abeba, Etiopia, spre Nairobi, Kenya. În ultima comunicare cu controlorii de zbor, pilotul ceruse aprobarea să revină la sol, semn că avea probleme.

După şase minute a dispărut de pe radar. Avea 149 de pasageri la bord şi opt membri ai echipajului”, a anunțat James Macharia, ministrul transporturilor din Kenya.

Boeingul 737 MAX a căzut pe un câmp şi a lăsat în urmă o groapă foarte adâncă. Martorii spun că a explodat la impactul cu pământul. Pasagerii şi membrii echipajului nu au avut nicio şansă. Cei mai mulţi dintre ei erau kenyeni. Erau însă la bord și pasageri din Etiopia, Canada, China, Franţa, Italia şi Marea Britanie. Se mai aflau în avion şi patru diplomaţi ONU.

Povești de viață. Salvare providențială

Rude ale victimelor au povestit că atunci aşteptau pe aeroportul din Nairobi, pe tabela zborurilor avionul figura că aterizase deja. „Vedeam oameni care ieşeau, eram siguri că rudele noastre urmează să vină. După câteva minute am văzut ştirile pe Facebook şi Twitter despre prăbuşirea unei curse Ethiopian Airline. Când ne-am uitat la oră, am văzut că era aproximativ ora la care a plecat din Etiopia”, a relatat Robert Mutanda, ruda unui pasager.

La Addis Abeba, un bărbat a ratat cu câteva minute îmbarcarea în cursa fatidică. „Zborul meu a fost de la Dubai la Addis Abeba şi apoi Addis Abeba-Nairobi, dar, din cauza unei întârzieri la Dubai, am ratat zborul. Toată lumea întreba ce se întâmplă, dar nimeni nu spunea nimic. Se agitau pe aici. Un pasager a văzut pe mobil că avionul care tocmai plecase, decolase de 6 minute, s-a prăbuşit”, a povestit Ahmed Khalid.

Cursa era operată de Ethiopian Airlines, care cumpărase avionul în luna noiembrie. Tot un Boeing 737 MAX 8 nou s-a prăbuşit anul trecut în Indonezia şi a făcut 189 de victime.

Modelul Boeing 737 MAX, nou și performant. 5.000 de comenzi, inclusiv din România

Modelul 737 MAX 8 este una dintre cele mai recente versiuni ale aeronavei Boeing 737, cel mai bine vândut avion de linie din toate timpurile. Compania spune că noul model este cu până la 12 la sută mai eficient energetic decât versiunea clasică şi a primit comenzi pentru aproape 5.000 de exemplare, din întreaga lume, inclusiv din România.

Gabriel Bobon, fondatorul site-ului boardingpass.ro, a declarat la Digi24: „Îl vedem de două ori pe zi pe ruta București - Dubai, operată de Fly Dubai, și rareori compania cehă Smart Wings zboară la București pentru o companie din Israel cu acest tip de avion. Și în curând o să vedem și un avion Boeing 737 MAX și în flota Blue Air. Ei au comandat 18 astfel de aeronave, primele urmând să fie livrate în vara acestui an, iar TAROM va primi primele modele în 2023”.

Boeing a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a anunţat că o echipă de specialişti de la sediul din SUA va ajuta autorităţile etiopiene să elucideze cauza tragediei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Studiu: Zborul cu avionul, mai sigur acum decât oricând. Care este probabilitatea ca cineva să moară într-un accident aviatic

TAROM cumpără două dintre controversatele avioane Boeing 737 MAX. Problemele semnalate la aeronave

Peste 200 de morți, în opt accidente aviatice petrecute în anul 2022

Un cetățean român a murit după prăbușirea elicopterului folosit la stingerea incendiilor în Grecia

Partenerii noștri