Două săptămâni de proteste în sudul Siriei: "Bashar al-Assad, pleacă, nu te vrem, o să cazi!”
O serie de proteste și greve în zonele deținute de guvern din sudul Siriei au continuat și în a doua săptămână, manifestanții fiind din ce în ce mai lipsiți de frică să ceară înlăturarea președintelui sirian Bashar al-Assad. Demonstrațiile au crescut constant în tot sudul, concentrându-se în jurul provinciei Suwayda, informează The Guardian.
Protestatarii s-au adunat luni în orașul sudic Suwayda, închizând drumurile. Provincia Suwayda a rămas sub control guvernamental de la revolta din 2011 din Siria și găzduiește o mare parte din minoritatea druză a țării.
Demonstrațiile au crescut constant în sudul Siriei
Un videoclip distribuit de organizația condusă de activiști Suwayda24 a arătat câteva sute de oameni adunați într-o piață centrală fluturând steaguri druze și scandând „Trăiască Siria” și “Jos Bashar al-Assad”.
Un alt videoclip care circulă online a arătat activiști cântând duminică seara după ce au închis ușile unei filiale a partidului de guvernământ Baath din orașul Melh din estul provinciei Suwayda.
Un protestatar a explicat că au vizat clădirea datorită rolului său în suprimarea protestelor anterioare care cereau o îmbunătățire a serviciilor de bază, cum ar fi apa și electricitatea.
Apoi protestul și-a îndreptat strigătele către președintele sirian, care a făcut tot posibilul pentru a înlătura orice disidență, de când protestele împotriva guvernării sale au izbucnit pentru prima dată în 2011.
„De la Melh te chemăm, Bashar al-Assad... spunem pleacă, nu te vrem, o să cazi!”
Protestele stimulate de creșterea prețurilor la carburanți și de furia față de corupția economică și gestionarea defectuoasă a țării s-au transformat rapid în demonstrații antiguvernamentale, inclusiv apeluri repetate pentru plecarea lui Assad.
În Suwayda, oamenii țineau pancarte care citează o rezoluție a Consiliului de securitate al ONU prin care se cere un guvern de tranziție și care cere eliberarea a mii de oameni care au fost îndepărtați de aparatul de securitate sirian, de când protestele au cuprins țara pentru prima dată în urmă cu 12 ani.
„Suwayda nu a mai asistat la o revoltă civilă și o mișcare ca aceasta până acum. Oamenii nu vor doar reforme. Acest regim nu este capabil să ofere oamenilor niciuna dintre nevoile lor”, a spus Rayan Marouf, șeful exilat al Suwayda24.
„Aceste proteste au trezit speranța în sirieni. Cererile lor sunt clare și nimeni nu face cereri economice. Oamenii din Suwayda au protestat în ultimii ani și nimic nu s-a schimbat.”
Marouf a subliniat că protestele reînnoite au vizat apeluri la schimbare politică, mai degrabă decât nemulțumiri economice, care au generat proteste de amploare mai mică în Suwayda în anii precedenți.
„Dacă ar fi vrut reforme economice ar fi protestat altfel, ar fi ieșit în stradă, de exemplu, și ar fi încercat să pătrundă în bănci sau ar fi cerut schimbarea miniștrilor și readucerea subvențiilor pentru combustibil. Ei nu ar fi atacat birourile partidului Baath, una dintre puținele sale filiale funcționale din Siria. Oamenii vor ca Assad să plece”, a spus el.
Demonstrațiile din zonele majoritare druze, care au atras sprijinul clericilor locali și al altor grupuri din zonă, precum beduinii, reprezintă o nouă lovitură pentru regimul Assad, care și-a promovat mult timp apărarea minorităților țării.
"Orice ar face acest regim, nu va fi suficient pentru poporul său”
Lira siriană a atins minimele istorice pe parcursul verii, scăzând la aproape 15.000 pentru dolar pe piața neagră, depreciindu-se de trei ori față de valoarea sa la sfârșitul anului trecut. Guvernul continuă să majoreze salariile pe fondul unui plan costisitor de restructurare privind subvențiile pentru bunuri de bază, inclusiv pâinea și benzina.
Organizația Națiunilor Unite a declarat în iunie că cei 12 ani de conflict din Siria au împins 90% din populația rămasă peste pragul sărăciei, pe fondul creșterii costurilor cu alimentele și a reducerilor de furnizare de energie electrică și combustibil.
În ciuda eforturilor lui Assad de a supraveghea revenirea în Liga Arabă și restabilirea relațiilor cu foștii inamici din Golf, controlul său asupra teritoriului sirian rămâne fracturat și persistă o criză economică profundă.
Guvernul a făcut foarte puține comentarii legate de proteste, în afară de șeful statului pentru reconciliere, Omar Rahmoun, care a postat pe rețelele de socializare acuzația că protestatarii acționează ca un canal pentru grupurile extremiste.
Damascul a dus economia sa în colaps, adunând sancțiuni occidentale, care au crescut în urma documentării crimelor de război comise de regimul Assad, precum și a rolului său în comerțul regional cu droguri.
Marouf a spus că protestele arată că eforturile lui Assad de a controla nu au făcut nimic pentru a potoli furia publicului, chiar și în zonele deținute de guvern. „Oamenii vor un guvern corect, iar regimul lui al-Assad este incapabil să ofere asta poporului său. Orice ar face acest regim, nu va fi suficient pentru poporul său”, a spus el.
„Lumea crede că Bashar al-Assad a câștigat după ce a fost readmis în Liga Arabă, dar cei de pe teren sunt cei care decid dacă este un conducător legitim sau nu”.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News