Live

Dorința unui copil de clasa a doua din Ucraina, înainte de prima zi de școală: "Să câștigăm războiul și să moară Putin"

Data publicării:
Școala bombardată în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Începerea noului an școlar era o zi de sărbătoare în Ucraina, dar invazia Rusiei a aruncat o umbră asupra acestui moment fericit. Acum, unitățile de învățământ din întreaga țară încearcă să construiască buncăre și adăposturi antiaeriene pentru elevii care se întorc la cursuri. Profesorii sunt îngrijorați că elevii nu vor fi în siguranță, părinții se tem să îi trimită la sălile de clasă, iar cei mici își doresc doar ca războiul să se termine. 

În timp ce școlile se pregătesc să-și deschidă porțile în septembrie, mulți profesori sunt îngrijorați că nu vor putea oferi siguranță elevilor sau liniște sufletească părinților, în cazul în care școlile lor sunt atacate.

"Școlile noastre nu sunt construite ca să-și poată asigura apărarea", a declarat Serghei Horbachov, avocatul poporului pentru probleme de educație în Ucraina, pentru CNN.

În Irpin, altădată o zonă plină de verdeață a capitalei Kiev, războiul a distrus în mare parte școala numărul 17, una dintre cele mai mari din oraș, unde învață peste 2.400 de copii cu vârste între șase și 17 ani. Bombardamentele au distrus acoperișul școlii și au spart toate ferestrele. Găurile din pereții și podelele viu colorate ale școlii au fost reparate de atunci cu beton și ipsos.

Cu ajutorul UNICEF, școala își reconstruiește propriul adăpost anti-bombardament. "Facem astfel încât să fie în siguranță și confortabil acolo, iar copiilor să nu le fie frică, iar părinții să fie calmi", a declarat directorul școlii, Ivan Ptashnyk, pentru CNN.

Copiii își doresc să se întoarcă la școală și să își îmbrățișeze prietenii

Anna Krasiuk, o elevă de clasa a IX-a care a vizitat școala miercurea trecută, a declarat pentru CNN că îi era dor de prietenii și profesorii ei. "Îmi doresc foarte mult să merg la școală... visez să-mi îmbrățișez prietenii și să vorbesc cu ei", a spus ea.

Lângă ea este Ivan Pinciuk, elev în clasa a II-a, care a declarat că tot ce își dorește este ca "Ucraina să câștige și să moară Putin".

La șase luni de la izbucnirea războiului, copiii precum Anna și Ivan se pregătesc pentru un nou an școlar într-un moment extrem de provocator pentru țară. Forțele armate ale Ucrainei se luptă cu trupele ruse în est, iar economia țării este zdruncinată. Războiul a avut un efect devastator în plus asupra vieții și viitorului copiilor.

Cel puțin 361 de copii au murit de la începutul războiului, iar 1.072 au fost răniți, a spus Horbachov.

Un sondaj derulat în iunie de Guvernul Ucrainei estimează că 5,7 milioane de copii de vârstă școlară (între 3 și 18 ani) care trăiesc în Ucraina au fost afectați de război, dintre care se estimează că 2,8 milioane au fost nevoiți să își părăsească orașele devenite zone de război.

Cel puțin 6,3 milioane de oameni au părăsit țara, dintre care mulți sunt femei și copii, potrivit estimărilor Națiunilor Unite.

Ucraina a trecut rapid la învățământul online, deoarece infrastructura din învățământ a fost puternic afectată de ofensiva Rusiei. Lipsa calculatoarelor și a accesului la internet de mare viteză a reprezentat o provocare, potrivit sondajului de evaluare a nevoilor educaționale din iunie, care a remarcat că sectorul educațional are nevoie de 203.000 de tablete și 165.000 de laptopuri pentru ca profesorii și studenții să continue învățarea online.

Luptele au afectat 2.300 din cele 17.000 de școli din Ucraina, potrivit oficialilor din domeniul educației. Aproximativ 59% din toate școlile și universitățile din țară nu sunt pregătite să reia cursurile fizic în septembrie, a declarat, marți, ministrul Educației Serhiy Shkarlet.

"Anul școlar va fi foarte dificil"

"Anul școlar va începe în condiții imprevizibile și foarte dificile, când de fapt nu există un loc sigur în Ucraina, deoarece rachetele (rusești) pot lovi oriunde", a declarat Serghei Horbachov.

După doi ani de Covid și jumătate de an de război, profesorii sunt îngrijorați că decalajul privind educația se accentuează în rândul copiilor ucraineni.

În 2018, Programul OCDE pentru Evaluarea Internațională a Studenților (PISA), văzut ca un instrument de evaluare a performanței elevilor, a înregistrat o diferență de doi ani și jumătate între studenții din zonele rurale și colegii lor din marile orașe din Ucraina, a declarat Oksana Matiiash, șefa Teach For Ukraine, o organizație educațională non-profit care formează și recrutează tineri profesori pentru a lucra în școli din comunitățile cu venituri mici.

Deși nu a existat o evaluare recentă de la declanșarea pandemiei, Matiiash a consierat că decalajele de învățare sunt extreme: "Mulți oameni din Ucraina nu își pot permite ajutor suplimentar pentru copiii lor, așa că mi-e teamă".

Copiii se tem că rușii vor merge cu tancurile pe stradă și le vor bate la ușă

Pe de altă parte, părinții vor trebui să decidă dacă au încredere să își trimită copiii înapoi la școală. Mulți sunt reticenți. Horbachov a spus că cei care locuiesc în apropierea frontului de est au optat pentru învățarea online din cauza riscului constant de atacuri ale artileriei și aeriene, care au devenit parte din viața multor orașe ucrainene.

Războiul a provocat, de asemenea, o migrație a cadrelor didactice, 22.000 dintre cei 434.000 de profesori din Ucraina (dintre care majoritatea sunt femei) au părăsit țara, în timp ce mulți alții au fost nevoiți să plece în alte orașe, a adăugat el.

Cei care au rămas sunt din ce în ce mai îngrijorați. "Am efectuat un sondaj în rândul a 350 de profesori și toți au spus că cel mai pregnant simt anxietatea din cauză că au o responsabilitate crescută cu privire la siguranța copiilor", a spus Matiiash din Teach for Ukraine.

Stresul și traumele războiului au afectat și capacitatea de învățare a copiilor. La doar 11 ani, Zlata Pavlenko, care a fugit din Kiev cu familia în vestul Ucrainei, spune că este speriată că rușii "vor veni acolo și tancurile vor circula pe stradă și rușii le vor bate la ușă".

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri