Live

Donald Trump dă în judecată Departamentul de Justiție al SUA și cere despăgubiri uriașe pentru „persecuție politică”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024 / Sursa foto: Profimedia Images

Donald Trump a depus plângere împotriva Departamentului american al Justiţiei şi cere despăgubiri cu privire la  tentativa de „persecuție politică” în timpul percheziţiei din 2022 a reşedinţei sale din Florida, Mar-a-Lago, de către FBI, care căuta documente clasificate.

Plângerea a fost depusă săptămâna trecută, iar AFP precizează a consultat-o luni, conform News.ro.

Miliardarul îi acuză pe secretarul Justiţiei Merrick Garland şi pe directorul FBI Christopher Wray de faptul că s-au „îndepărtat de protocolul (aplicat foştilor preşedinţi) pentru a-l răni”.

Garland şi Wray nu ar fi trebuit niciodată să aprobe o percheziţie şi inculparea care a urmat”, se arată în plângere.

El cere despăgubiri de 100 de milioane de dolari şi 15 milioane de dolari cheltuieli de judecată.

Candidatul republican în alegerile prezidenţiale din noiembrie îi acuză - neîncetat şi fără probe - pe democraţi că instrumentalizează justiţia împotriva sa. El nu ezită să depună plângeri şi apoi să le retragă.

În mai, Donald Trump a lăsat lumea cu gura căscată după ce a sugerat că mandatul de percheziţie al FBI demonstrează că preşedintele Joe Biden îi vrea moartea.

Documente judiciare conţin o formulare standard a FBI - potrivit căreia agenţii săi sunt autorizaţi să facă uz de forţă mortală în cazul în care cineva se află într-un pericol de moarte.

FBI a dat asigurări, într-un comunicat, că „nu au existat avateri de la normă în acest dosar”, la 8 august 2022. În plus, Donald Trump nu se afla în Florida pe timpul percheziţiei.

Fostul preşedinte a fost inculpat în Florida cu privire la gestionarea neglijentă a unor documente confidenţiale, găsite în reşedinţa sa Mar-a-Lago, după ce a plecat de la Casa Albă,.

O judecătoare federală a anulat la jumătatea lui iulie urmăririle, însă procurorul special care instruieşte dosarul a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

Donald Trump este acuzat în acest dosar de faptul că a compromis securitatea naţională prin păstrarea acasă a unor documente clasificate, inclusiv a unor planuri militare sau infirmaţii despre armament nuclear, după ce şin-a încheiat mandatul de preşedinte, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, aşa cum prevede legea.

El este acuzat, de asemenea, de faptul că a încercat să distrugă probe în acest dosar. Cele mai grave dintre aceste acuzaţii se pedepsesc cu până la zece ani de închisoare.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angajații de la Tesla, SpaceX şi X donează pentru Kamala Harris, în timp ce Elon Musk îl sprijină pe Donald Trump

Statele Unite riscă să intre în „shutdown”, după ce Congresul a respins prelungirea bugetului federal

Hackeri iranieni au furat documente interne ale campaniei lui Trump și le-au trimis echipei lui Biden (FBI)

Dolarul a scăzut după ce Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de referinţă

Partenerii noștri