Video Doi tineri români au fost arestați în Danemarca după ce bebelușul lor a fost internat în spital. MAE face noi precizări despre caz
Părinții unui bebeluș de numai o lună, români, au fost arestați în Danemarca pentru patru săpătămâni. Medicii de acolo au cerut ajutorul poliției după ce copilul a fost adus la spital, iar starea lui le-a trezit suspiciuni. Ministerul de Externe de la București confirmă cazul și face demersuri pentru a afla detalii. Săptămâna viitoare, ambasadorul danez la București va fi invitat la Comisia de politică externă a Senatului. Parlamentarii români vor să afle detalii despre cazul celor doi părinți români arestați în Danemarca.
Comisia de politică externă a Senatului va trimite săptămâna viitoare o invitație ambasadorului danez la București pentru a discuta despre acest caz. Urmează ca Senatul și Ambasada să stabilească o dată la care ar putea avea loc această discuție între senatori și ambasadorul Danemarcei în România.
ACTUALIZARE 22:45. Reprezentanții Ambasadei României în Danemarca au obținut permisiunea de a se deplasa duminică la penitenciarul unde se află mama minorului, pentru a discuta cu aceasta. De asemenea, misiunea României continuă demersurile necesare în vederea obținerii acordului autorităților daneze pentru vizitarea tatălui.
Ministerul român de Externe a publicat pe site, sâmbătă seara, noi precizări despre cazul românilor arestați în Danemarca.
Potrivit noilor informații, bebelușul a fost internat în urmă cu o săptămână, la 29 ianuarie, iar Ambasada a fost anunțată despre caz miercuri, 2 ianuarie, de o rudă a părinților arestați. Aceștia nu au voie să-și vadă copilul și au avocați din oficiu, dar Ambasada română a pus la dispoziția familiei extinse și o listă suplimentară cu avocați danezi specializați în domeniul instituționalizării de minori.
Reprezentanții Ambasadei României au luat legătura cu spitalul în care se află internat bebelușul și mențin permanent legătura cu personalul medical referitor la îngrijirile acordate și evoluția stării de sănătate a copilului.
În paralel, Ambasada a demarat demersurile necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez al bebelușului în registrele de stare civilă române, pentru eliberarea unui certificat de naștere românesc pentru minor.
Ce spune Ministerul român de Externe
„Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Copenhaga a fost notificată, la data de 2 februarie 2022, de către un cetățean român, cu privire la situația deosebită în care se află alți trei cetățeni români, membri de familie ai acestuia, pe teritoriul Regatului Danemarcei.
În dialogul cu reprezentanții ambasadei, persoana în cauză a menționat că doi cetățeni români, soț și soție, rezidenți în Regatul Danemarcei, au fost reținuți de către autoritățile daneze și se află în custodia a două centre de detenție diferite. Copilul minor al celor doi soți a fost internat, la data de 29 ianuarie 2022, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate ulterior informații cu privire la starea de sănătate a acestuia.
În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile daneze, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la situația juridică a celor doi cetățeni români reținuți și starea de sănătate a minorului, precum și detalii suplimentare cu privire la acest caz.
Potrivit datelor preliminare comunicate ambasadei de către poliția daneză, minorul este în prezent internat în spital, fiind însoțit și supravegheat de o persoană desemnată de către municipalitatea daneză. La recomandarea medicilor, autoritățile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanțele care au dus la internarea minorului în spital. Părinții minorului au fost reținuți pentru o perioadă inițială de 4 săptămâni, fără dreptul de a vedea minorul, fiindu-le desemnați avocați din oficiu.
MAE informează că Ambasada României la Copenhaga a continuat demersurile oficiale pe lângă poliția daneză, pentru obținerea unor informații suplimentare cu privire la unitatea medicală unde a fost internat minorul și starea de sănătate a acestuia, pentru a fi în măsură să intermedieze contactul direct cu persoana desemnată de către municipalitate să-l însoțească pe perioada spitalizării și pentru stabilirea unui contact, respectiv vizitarea celor doi cetățeni români reținuți.
Ca urmare a acestor demersuri, poliția daneză a comunicat informații suplimentare cu privire la spitalul unde a fost internat minorul pentru acordarea de îngrijiri medicale, acesta fiind, în prezent, în afara pericolului de moarte. Reprezentanții misiunii diplomatice au contactat ulterior unitatea spitalicească în care se află internat minorul, pentru a se interesa despre situația acestuia, și mențin permanent legătura cu personalul medical referitor la îngrijirile acordate și evoluția stării de sănătate a copilului.
Ambasada României la Copenhaga a formulat, totodată, solicitări de vizitare a celor doi cetățeni români aflați în detenție. Ca urmare a acestor demersuri, în cursul zilei de 6 februarie a.c., reprezentanții ambasadei se vor deplasa la penitenciarul unde se află mama minorului, pentru a discuta cu aceasta. Totodată, Ambasada României la Copenhaga continuă demersurile necesare în vederea obținerii acordului autorităților daneze pentru vizitarea tatălui.
De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice au stabilit contactul cu avocații din oficiu ai părinților și sunt în dialog cu membrii familiei extinse a cetățenilor români, punând suplimentar la dispoziția familiei o listă cu avocați danezi specializați în domeniul instituționalizării de minori.
MAE menționează că Ambasada României la Copenhaga a inițiat, de asemenea, demersurile necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez în registrele de stare civilă române și eliberarea certificatului de naștere românesc pentru minor. De asemenea, misiunea diplomatică a transmis informații despre acest caz către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.
Ambasada României la Copenhaga continuă dialogul cu autoritățile daneze și cu familia cetățenilor români, acordând asistență consulară conform competențelor”.
Ambasadorul României în Danemarca: Suntem în contact permanent cu familia extinsă. Sunt șocați
ACTUALIZARE ORA 20:20 Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga, a declarat sâmbătă pentru Digi24 că medicii suspectează că micul pacient ar suferi de „sindromul bebelușului scuturat”. Copilul este acum în afara pericolului de moarte, dar primește în continuare îngrijiri medicale, a precizat diplomatul român. El spune că autoritățile române ar putea cere repatrierea minorului pentru a fi încredințat familiei pe linie maternă din România.
„Ambasada a fost sesizată de acest caz la începutul acestei săptămâni. Am demarat demersuri specifice, am intrat în legătură cu autoritățile daneze competente, iar poliția daneză mi-a transmis că bebelușul a fost internat în stare critică la spitalul din Odense, pe 31 ianuarie. Legat de starea de sănătate pot să vă spun că acum este în afara pericolului de moarte și primește în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense”, a precizat ambasadorul român.
„Suntem în contact permanent cu familia extinsă a Soranei și a lui Ionuț, la fel cu polițistul care se ocupă de caz și toate detaliile pe care vi le-am spus le comunicăm operativ atât familiei, cât și conducerii Ministerului de Externe și în continuare tratăm cu maximă seriozitate acest caz. Sunt cetățeni români și e datoria noastră să-i susținem, să ajutăm familia. Este un caz extrem, extrem de delicat”, a subliniat ambasadorul Alexandru Grădinar.
„Fratele Soranei a fost la noi la ambasadă ieri (vineri - n.r.), am discutat cu el despre caz, despre ceea ce s-a întâmplat de la naștere, am vorbit și cu mama Soranei prin telefon, care era în România. Sunt și ei șocați de acest caz, nu știu nici ei ce să facă. Bineînțeles, vor dreptate, îi consideră nevinovați, vor copilul să se însănătoșească și să revină în familie”, a povestit ambasadorul la Digi24.
Știrea inițială:
Într-un răspuns pentru Digi24, Ministerul român de Externe a confirmat că părinții copilului au fost arestați pentru patru săptămâni fără dreptul de a-și vizita copilul și că medicii au cerut o investigație pentru a se stabili circumstanțele care au dus la starea de sănătate pe care nou-născutul o prezenta în momentul în care a ajuns la spital.
MAE a aflat că bebelușul este în grija unui asistent care îl însoțește în spital. Prin Ambasada României la Copenhaga, s-au început demersurile pentru a stabili un contact direct cu această persoană desemnată de municipalitate să însoțească nou-născutul pe perioada spitalizării și totodată pentru a se stabili un contact cu cei doi cetățeni români, părinții bebelușului.
Presa daneză scrie că nou-născutul, care are 5 săptămâni, a ajuns la spital în stare gravă și ar fi internat la Spitalul Universitar din Odense. Tot presa daneză scrie că la o audiere, părinții copilului au negat că și-ar fi agresat în vreun fel nou-născutul.
Ei riscă până la șase ani de închisoare, dacă se va dovedi că sunt de vină pentru starea bebelușului.
Accident grav în Mehedinți, cu trei mașini implicate. Patru victime au fost transportate la spital
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu-Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
Plan de urgență în caz de cutremur, în spitale și primării
Ce povestește unchiul bebelușului
Fratele mamei copilului a făcut, vineri, un apel pe Facebook: „Vă scriu să vă semnalez situația surorii mele, Sorana Rotundu, care în acest moment este arestată împreună cu soţul ei, Ionuţ Rotundu, în penitenciare diferite, iar copilul în vârstă de aproape o lună a fost luat de către autoritatea Kommuner fără nicio explicaţie şi refuzând a oferi orice informaţie familiei despre starea de sănătate a copilului sau locaţia acestuia. Ei locuiau în oraşul danez Sander Omme, împreună cu Mathias, copilul lor nou-născut”.
Potrivit unchiului, la câteva zile după naştere, bebeluşul a început să plângă mult şi nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moaşei în mai multe rânduri de la care tinerii au primit răspunsul că poate fi vorba de colici sau că „aşa mai plâng bebeluşii”.
„După apeluri repetate la ambulanţă, Mathias a ajuns la spital. Am înţeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală, dar nu ne-a fost adus la cunoştinţă nimic legat despre acest fapt nici de la medici şi nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai ştim nimic de Mathias. Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigaţii medicale, RMN, declaraţii medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicaţiile pe scurt şi răspunsul primit au fost că: Sunt date confidenţiale!. Noi reprezentăm familia unui copil nou-născut şi nu concepem faptul să nu ştim absolut nimic despre el. Nici unde se află, nici care este starea lui de sănătate sau dacă a fost predat către o familie în plasament”, a scris Beni Ciobotaru pe Facebook cerând ajutorul comunității românești pentru informații utile sau recomandarea unui avocat danez specializat pe probleme de protecție a copilului.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News