Live

Doi miliardari importanți din Rusia, apropiați ai lui Putin, scoși de pe lista de sancțiuni de Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
Mikhail Fridman este scos de pe lista de sancțiuni, alături de Petr Aven. Foto: Profimedia

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis miercuri, 10 aprilie, să îi elimine pe miliardarii ruşi Mihail Fridman şi Petr Aven de pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană după atacul Rusiei în Ucraina din 2022, informează News.ro, conform Reuters. 

Potrivit Politico, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a spus că Fridman este „un finanțator de top din Rusia și o persoană activă în cercul lui Putin” atunci când a fost pus pe lista de sancțiuni. Aceasta a spus că Aven a fost „unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai lui Putin.” 

Instanţa cu sediul la Luxemburg a declarat într-un comunicat că: „Tribunalul consideră că niciunul dintre motivele prezentate în actele iniţiale nu este suficient de bine fundamentat şi, prin urmare, includerea domnilor Aven şi Fridman pe listele în cauză nu a fost justificată". Fondurile şi resursele economice ale celor doi miliardari ruşi au fost îngheţate după ce Consiliul European a impus sancţiuni din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. 

Cei doi sunt acţionari importanţi în cadrul conglomeratului Alfa Group, care include și cea mai mare bancă privată din Rusia, Alfa Bank. Mai mult, aceasta cuprinde și cel mai mare retailer alimentar, X5 Retail Group.

Instanţa a decis că miliardarii nu ar fi trebuit să fie incluşi pe listă în perioada februarie 2022 - martie 2023. În urma unei decizii a UE din martie 2023, au fost reintroduse măsurile restrictive pentru cei doi bărbaţi, care au depus un recurs împotriva acestei acţiuni.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a admis că este posibil ca UE să aibă motive pentru a crede că Fridman şi Aven au legături strânse cu Vladimir Putin, dar nu a demonstrat că cei doi au sprijinit acţiuni sau politici împotriva Ucrainei sau că au sprijinit financiar factorii decizionali din Federaţia Rusă.

Mihail Fridman, unul din cei doi oligarhi, a preferat să nu iasă în evidenţă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, însă la începutul conflictului declarase că acesta va dăuna ambelor state şi ceruse încetarea luptelor.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Partenerii noștri