Live

Doi liceeni susțin că au demonstrat teorema lui Pitagora, unul din marile mistere ale matematicii. Experții credeau că e imposibil

Data actualizării: Data publicării:
Doi liceeni susțin că au demonstrat teorema lui Pitagora. Foto: Profimedia

Doi elevi de liceu din New Orleans cred că au reușit să demonstreze o teoremă veche de 2.000 de ani care i-a intrigat pe matematicieni timp de secole. Cei mai mulți experți credeau că e imposibil ca teorema lui Pitagora să fie demonstrată, relatează Business Insider.

Calcea Johnson și Ne'Kiya Jackson au ajuns suficient de departe cu cercetarea lor pentru a-și prezenta descoperirile matematicienilor, conform unui interviu acordat televiziunii locale la începutul acestei săptămâni.

Lucrarea lor a fost despre teorema lui Pitagora, un fundament al matematicii, ce definește relația dintre cele trei laturi ale unui triunghi dreptunghic, exprimată prin formula a2+b2=c2.

Deși teoria este valabilă în orice exemplu plauzibil, niciun matematician nu a putut să stabilească adevărul printr-un principiu, chiar dacă teorema există încă din antichitate.

Deoarece teorema stă la baza trigonometriei, experții au considerat că este imposibil de demonstrat prin această metodă, deoarece nu poți folosi trigonometria fără a accepta deja că teorema este corectă.

Johnson și Jackson au susținut că au putut demonstra teorema folosind Legea sinusurilor, care nu se bazează pe trigonometria circulară.

Când Societatea Americană de Matematică s-a reunit în Georgia, săptămâna trecută, Johnson și Jackson au fost singurii liceeni prezenți la întâlnire, potrivit postului de știri de televiziune din New Orleans WWL.

Afirmația lor nu a trecut printr-un proces riguros de evaluare academică și nici nu a fost confirmată de alți experți în domeniu.

Catherine Roberts, director executiv al Societății Americane de Matematică, i-a încurajat pe tinerii matematicieni să-și prezinte constatările într-un jurnal, pentru a fi evaluate.

„Membrii comunității noastre pot examina rezultatele pentru a determina dacă demonstrația lor este o contribuție corectă”, a spus Roberts.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Competențele de bază au scăzut dramatic în UE. România, printre țările europene cu cele mai slabe cunoștințe la matematică

Un băiat de zece ani din Timiș este în stare gravă, după ce a fost găsit vineri inconștient într-un bazin de la un aquapark din Oradea

Cum a fost prinsă o elevă „genială” trișând la un concurs de matematică din China. „Nu ea a fost creierul”

Modele de subiecte și bareme la matematică pentru Bacalaureat 2025. Variante cu subiecte de pregătire pentru elevi

Partenerii noștri