Doi britanici au fost eliberați de Iran după mai bine de cinci ani de detenție
Au trecut aproape 6 ani de când Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost reținută de autoritățile iraniene în aprilie 2016. De atunci, au existat încercări repetate de a-i asigura eliberarea, însă toate au eșuat. Acum, atât Ratcliffe, cât și Anoosheh Ashoori au fost eliberați și se vor întoarce în Marea Britanie, scrie BBC.
Cum se explică această reușită a diplomației britanice? În primul rând, relațiile dintre Londra și Teheran sunt mult mai bune decât au fost în trecut. Apoi, Gărzile Revoluționare și sistemul judiciar iranian nu mai simt că au nevoie de doamna Zaghari-Ratcliffe pentru a influența discuțiile cu Regatul Unit.
Ratcliffe și Ashoori au fost folosiți drept pioni diplomatici și au fost ținuți ostatici de autoritățile iraniene pentru a pune presiune pe Londra. Ratcliffe a fost reținută în Iran din 2016 și acuzată că ar fi încercat să răstoarne guvernul de la Teheran. Ashoori a fost arestat în 2017 și acuzat de spionaj. Amândoi au negat acuzațiile.
It's been 6 long years - and I can't believe I can FINALLY share this photo.
— Tulip Siddiq (@TulipSiddiq) March 16, 2022
Nazanin is now in the air flying away from 6 years of hell in Iran.
My heart goes out to Gabriella and Richard, as her long journey back home to them gets closer by the minute.#NazaninIsFree ❤️ pic.twitter.com/BzEEBP840C
Un al treilea cetățean britanico-iranian, Morad Tahbaz, a fost eliberat din închisoare, dar nu i s-a permis să plece încă din Iran, a anunțat șefa diplomației britanice, Liz Truss.
Îmbrățișându-și fiica, Gabriella, soțul lui Ratcliffe le-a spus juranliștilor că vor avea încredere că veștile sunt adevărate doar atunci când „mami” va ajunge acasă. Acesta le-a mulțumit oamenilor din toată țara pentru că i-au susținut campania pentru eliberarea soției, în timpul căreia a făcut și greva foamei de la începutul lunii octombrie, anul trecut.
„A fost o experiență cruntă în anumite privințe, dar am avut parte și de un nivel foarte mare de bunătate și grijă”, a spus domnul Ratcliffe. „Acesta va fi un capitol al vieții noastre, dar urmează și alte capitole.” Doamna Ratcliffe a fost arestată la domiciliu și și-a primit pașaportul britanic abia săptămâna aceasta.
Marea Britanie avea o datorie de 400 de milioane de lire sterline față de Iran care data încă din anii '70
O datorie de 400 de milioane de lire sterline legată de o comandă anulată pentru 1.500 de tancuri Chieftain care datează din anii 1970 ar fi stat la baza deciziei de a-i reține pe cei doi cetățeni britanico-iranieni, cu toate că guvernul iranian a declarat că cele două situații nu ar trebui conectate.
Truss a spus miercuri pentru BBC că datoria este una „legitimă” și că guvernul „caută modalități de a o plăti”. Liderul laburist, Keir Starmer, a spus că eliberarea lui Ratcliffe a fost „un moment incredibil” pentru ea și familia ei, venită după „un calvar de neimaginat”.
I am very pleased to confirm that the unfair detention of Nazanin Zaghari-Ratcliffe and Anoosheh Ashoori in Iran has ended today, and they will now return to the UK.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) March 16, 2022
Starmer a adăugat că există întrebări care vor necesita răspunsuri despre „ce s-a întâmplat între timp”, dar că, deocamdată, toate gândurile trebuie să meargă spre familia lui Ratcliffe.
Agenția de știri a statului iranian a transmis miercuri că Iranul a primit suma de 530 de milioane de dolari în schimbul eliberării celor doi cetățeni britanici, scrie Sky News. Această înțelegere nu a fost confirmată de guvernul britanic.
După revoluția din 1979 din Iran, guvernul britanic a anulat înțelegerea pe care o avea cu Teheranul pentru cele 1.500 de tancuri și blindate britanice. Iranul plătise deja pentru achiziționarea echipamentului militar.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News