Doctorii au crezut că un băiat de doi ani se simțea rău din cauză că suferea de leucemie, dar vinovatul era laptele de vacă (Insider)
După ce o mamă a mers la consult cu copilul ei, medicul pediatru s-a temut că băiatul de doi ani ar putea suferi de leucemie. Vinovatul, însă, nu era cancerul de sânge, ci laptele de vacă, scrie Insider.
„Vestea bună este că fiul dumneavoastră nu are leucemie!” Acesta este mesajul cu care a fost întâmpinată mama unui băiat de doi ani de medicul pediatru al copilului ei.
În timpul unui control, doctorul s-a arătat foarte îngrijorat de culoarea palidă a lui Johnny, pentru care mama lui a dat vina pe locul în care a crescut (coasta nord-vestică a Statelor Unite) și pe faptul că părinții lui sunt irlandezi.
Testele de sânge au arătat că băiatul suferea de o deficiență majoră de fier. Nivelul său de hemoglobină era între 4,5 și 5,6, în tip ce intervalul normal pentru un copil de doi ani este între 10,9 și 15.
Anemia băiatului era atât de gravă încât inima lui Johnny a dezvoltat un murmur cardiac.
Părinții lui Johnny au fost foarte surprinși atunci când doctorul le-a spus că băiatul lor ar putea avea leucemie – atât de rău arăta copilul. Vinovatul, însă, nu era cancerul de sânge, ci laptele de vacă.
Johnny a primit prima sa transfuzie de fier imediat și încă una peste o săptămână, primind în plus și suplimente cu fier.
Odată ce Johnny a împlinit 1 an, băiatul a început să bea până la 1 litru de lapte pe zi – doza recomandată pentru vârsta sa este de jumătate de litru. Întrucât calciul poate suprima absorbția fierului, consumul excesiv de lactate a dus la o deficiență acută.
Ca atare, Johnny era mereu morocănos, nu părea niciodată că este bine odihnit și făcea mereu crize.
Majoritatea părinților nu știu că prea mult lapte poate fi o problemă
Hematologul lui Johnny a spus că majoritatea părinților nu știu că prea mult lapte poate fi o problemă. „Ne vedem copiii în fiecare zi, dar cei care îi văd mai rar, cum ar fi un medic sau o rudă, pot observa schimbări fizice îngrijorătoare la micuții noștri”, a scris Laura Donovan, mama băiatului.
Cei mai mulți copii devin oameni total diferiți după ce se vindecă de anemie, potrivit hematologului, care a specificat că deficiența de fier poate provoca dureri de cap, slăbiciune, oboseală și o mulțime de alte boli.
După o lună și jumătate de tratament, Johnny a scăpat de murmurul cardiac și anemie. „Toată lumea din viața noastră a observat o îmbunătățire imediată a dispoziției sale”, a povestit Donovan. „Acum are dorința și energia să mănânce, zâmbește tuturor celor pe care îi vede și se trezește vorbind cu plăcere cu animalele sale de pluș”.
„Pentru prima dată în scurta lui viață, simt că în sfârșit îl cunosc pe adevăratul Johnny”, a relatat mama băiatului.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News