Live

Disputa pe bogățiile din Esequibo continuă, dar președinții Venezuelei și Guyanei se întâlnesc și speră să găsească soluții

Data publicării:
Președintele Guyanei Irfaan Ali (st) și Președintele Venezuelei Nicolas Maduro (dr). Sursa foto: Colaj Profimedia Images

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, este așteptat joi la Saint Vincent și Grenadine să se întâlnească cu președintele Guyanez, Irfaan Ali, pe fondul tensiunilor mari legate de o dispută veche ce implică o zonă de frontieră, în Eseguibo, reînviată după ce s-a descoperit că teritoriul disputat este bogat în petrol și gaze, transmite Reuters.

Dezacordul cu privire la jungla de 160.000 de km pătrați din Esequibo durează de zeci de ani, dar Venezuela și-a reînviat cererea de revendicare, inclusiv asupra zonelor offshore, în ultimii ani, după descoperiri importante de petrol și gaze.

Disputa este în fața Curții Internaționale de Justiție, deși o hotărâre definitivă ar putea dura ani de zile. Alegătorii din Venezuela au respins luna aceasta jurisdicția curții și au susținut crearea unui nou stat printr-un referendum.

Guyana a pus sub semnul întrebării prezența la vot și a spus că granița sa terestră nu este în discuție, în timp ce analiștii politici din Caracas au spus că votul a fost o încercare a lui Maduro de a evalua sprijinul pentru guvernul său înaintea alegerilor prezidențiale din 2024 și nu un preludiu pentru invazie.

Prim-ministrul Saint Vincent și Grenadinele Ralph Gonsalves, care este și președinte pro tempore al Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibe (CELAC), este așteptat să găzduiască întâlnirea, pe care a anunțat-o în weekend.

„Sperăm să obținem o relaxare a tensiunilor și să reducem agresivitatea discursului Guyanei”, a declarat ministrul de externe venezuelean Yvan Gil jurnaliştilor la începutul acestei săptămâni, reiterând comentariile lui Maduro și ale aliaţilor săi că votul le-a dat mandatul de a controla Esequibo.

Ali din Guyana a spus că țara sa își va apăra suveranitatea și granițele sale și că Venezuela ar trebui să-și diminueze progresele către Guyana.

Maduro a declarat săptămâna trecută că va autoriza explorarea petrolului în Esequibo, stârnind furia lui Ali, deoarece acesta din urmă a încercat să liniștească investitorii cu proiectele deja aprobate de guvernul guyanez, inclusiv Exxon Mobil și viitorul partener Chevron, că investițiile lor sunt în siguranță.

Zonele offshore sunt responsabile pentru întreaga producție de petrol din Guyana, a cărei economie este în plină expansiune datorită producției, care se așteaptă să se dubleze la peste 1,2 milioane de barili pe zi până în 2027.

„Nu mergem nicăieri – concentrarea noastră rămâne pe dezvoltarea resurselor în mod eficient și responsabil, conform acordului nostru cu guvernul guyanez”, a spus Exxon în această săptămână, adăugând afirmațiile guvernului lui Maduro că a fost implicat în finanțarea unui complot de subminare a referendumului. „ridicol și fără temei”.

Atât Maduro, cât și Ali au vorbit cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, despre dispută, țările din America de Sud au cerut săptămâna trecută o soluție pașnică, iar SUA și-a exprimat „sprijinul neclintit pentru suveranitatea Guyanei”.

Președintele de stânga al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a cerut dialog și este de așteptat să trimită un reprezentant.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

„Nu ne vom lăsa şantajaţi.” Reacția cancelarului Karl Nehammer după ce Rusia a anunțat că oprește livrările de gaze către Austria

Gazda conferinței pentru climă COP29 spune că „petrolul este un dar de la Dumnezeu” 

Partenerii noștri