Live

Disidentul rus Vladimir Kara-Murza: În Rusia lui Putin sunt mai mulți deținuți politici decât au fost în ultimii ani ai URSS

Data actualizării: Data publicării:
Imagine aeriană a coloniei penitenciare IK-6 din Rusia, unde a fost deținut fostul disident politic rus Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Disidentul rus Vladimir Kara-Murza a declarat luni Consiliului Europei că în Rusia, sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin, există mai mulţi deţinuţi politic decât erau în URSS spre sfârşitul regimului comunist, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Kara-Murza, care a primit în 2022 din partea Consiliului premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului, a fost invitat pentru decernarea aceleiaşi distincţii pe anul curent opozantei venezuelene Corina Machado.

El a mulţumit instituţiei cu 46 de state membre pentru susţinerea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia.

După ce a fost închis în ţara sa timp de peste doi ani, Kara-Murza a fost eliberat la 1 august în cadrul unui schimb de prizonieri între Moscova şi Occident; fusese condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, după ce criticase invazia rusă în Ucraina.

„Există peste 1.300 de deţinuţi politic în Rusia lui Putin, mult mai mulţi decât în ultimii ani în întreaga Uniune Sovietică”, a afirmat la Strasbourg opozantul rus. El a adăugat că „trebuie să luptăm în continuare pentru eliberarea lor şi a tuturor celor închişi pe nedrept în întreaga lume”.

Kara-Murza a relatat că a aflat despre premiul primit în 2022 când se afla într-un tribunal din Moscova, iar un prieten l-a strigat pentru a-i da vestea „în timp ce eram escortat, în cătuşe, la o audiere”.

„A fost un moment destul de suprarealist”, a apreciat el.

În faţa Consiliului Europei, disidentul a insistat că „lumea liberă ştie că adevăraţii criminali sunt cei de la Kremlin, care au declanşat războiul din Ucraina, nu cei aflaţi în închisori pentru că s-au opus”. El a condamnat „minciuna şi propaganda lui Putin conform cărora toţi ruşii îi susţin regimul şi războiul”.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Totul s-ar termina cu o bombă în centrul Londrei”. A depășit orice limită: ”Voi spune lucruri pe care nu am voie să le spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin și-a numit fostul bodyguard în Consiliul de Securitate. Cresc speculaţiile că Aleksei Diumin e pregătit ca succesor la Kremlin

Guvernul norvegian ia în calcul ridicarea unui gard la granița cu Rusia, după modelul finlandez

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară nu va mai lucra cu cercetători afiliați Rusiei. „CERN nu este o insulă”

Rusia vrea să recruteze peste 100 de mii de bărbați pentru stagiul militar obligatoriu în următoarele luni. Putin a semnat decretul

Partenerii noștri