Disidentul rus Oleg Orlov a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare într-o colonie penală
Disidentul Oleg Orlov, activist de prim-plan pentru apărarea drepturilor omului în Rusia, a fost condamnat marţi la doi ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova pentru că a denunţat în mod repetat ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
„Tribunalul a decis să-l declare pe Orlov vinovat şi să dicteze în cazul său o pedeapsă doi ani şi şase luni într-o colonie penitenciară”, a anunţat judecătorul în verdictul său, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la audiere.
Правозащитника Олега Орлова берут под стражу в зале суда после приговора — он получил 2,5 года колонии.
— Медиазона (@mediazzzona) February 27, 2024
На Орлова надевают наручники, его заводят в аквариум.
Видео: Медиазона pic.twitter.com/KecujH8UTq
Procesul a fost condamnat de observatorii internaţionali drept unul motivat politic, notează Reuters.
Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost timp de două decenii unul dintre liderii grupului de apărare a drepturilor omului Memorial. El a fost unul dintre colaureaţii premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce grupul a fost interzis şi dizolvat în Rusia.
ONG-ul interzis de ruși Memorial a anunţat că Orlov a fost încătuşat după verdict şi tribunalul a dispus ca el să fie plasat imediat în arest.
În ultimele sale afirmaţii de la proces de luni, Orlov a deplâns „sufocarea libertăţii” în Rusia, la care s-a referit ca fiind o „distopie”.
Motivul inculpării sale este un articol pe care l-a scris în 2022 în care a afirmat că Rusia sub preşedintele Vladimir Putin a devenit fascistă.
Ministerul de Justiție l-a desemnat la începutul lunii februarie drept „agent străin”.
Oleg Orlov a fost iniţial amendat cu 150.000 de ruble (1.628 de dolari) de un tribunal districtual, dar a fost dispusă o rejudecare şi procurorii au cerut o condamnare de 2 ani şi 11 luni.
Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Rusia, Mariana Kaţarova, a numit procesul lui Orlov „o tentativă orchestrată de a reduce la tăcere vocile apărătorilor drepturilor omului în Rusia”.
Memorial, organizația fondată de acesta în 1989, a documentat abuzuri împotriva drepturilor omului de pe vremea liderului Iosif Visarionovici Stalin şi până în prezent şi a apărat libertatea de expresie, axându-se pe identificarea şi omagierea victimelor individuale.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News