Live

Disidentul rus Oleg Orlov a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare într-o colonie penală

Data actualizării: Data publicării:
Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, este unul dintre colaureaţii Premiului Nobel pentru Pace în 2022. Sursa foto: Profimedia Images

Disidentul Oleg Orlov, activist de prim-plan pentru apărarea drepturilor omului în Rusia, a fost condamnat marţi la doi ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova pentru că a denunţat în mod repetat ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Tribunalul a decis să-l declare pe Orlov vinovat şi să dicteze în cazul său o pedeapsă doi ani şi şase luni într-o colonie penitenciară”, a anunţat judecătorul în verdictul său, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la audiere.

Procesul a fost condamnat de observatorii internaţionali drept unul motivat politic, notează Reuters.

Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost timp de două decenii unul dintre liderii grupului de apărare a drepturilor omului Memorial. El a fost unul dintre colaureaţii premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce grupul a fost interzis şi dizolvat în Rusia.

ONG-ul interzis de ruși Memorial a anunţat că Orlov a fost încătuşat după verdict şi tribunalul a dispus ca el să fie plasat imediat în arest.

Oleg Orlov, încătușat, la Tribunalul din Moscova unde a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare. Sursa foto: Profimedia Images

În ultimele sale afirmaţii de la proces de luni, Orlov a deplâns „sufocarea libertăţii” în Rusia, la care s-a referit ca fiind o „distopie”.

Motivul inculpării sale este un articol pe care l-a scris în 2022 în care a afirmat că Rusia sub preşedintele Vladimir Putin a devenit fascistă.

Ministerul de Justiție l-a desemnat la începutul lunii februarie drept „agent străin”.

Oleg Orlov a fost iniţial amendat cu 150.000 de ruble (1.628 de dolari) de un tribunal districtual, dar a fost dispusă o rejudecare şi procurorii au cerut o condamnare de 2 ani şi 11 luni.

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Rusia, Mariana Kaţarova, a numit procesul lui Orlov „o tentativă orchestrată de a reduce la tăcere vocile apărătorilor drepturilor omului în Rusia”.

Memorial, organizația fondată de acesta în 1989, a documentat abuzuri împotriva drepturilor omului de pe vremea liderului Iosif Visarionovici Stalin şi până în prezent şi a apărat libertatea de expresie, axându-se pe identificarea şi omagierea victimelor individuale.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A apărut alături de o tânără cu 51 de ani mai mică și internetul a ”explodat”. Care e, de fapt, adevărul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina pierde teren, dar nici Putin nu dispune de rezerve infinite: Unul din marile depozite de blindate ale Rusiei s-a golit complet

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Partenerii noștri