Directorul OMS cere mai multă cooperare din partea Chinei: E prematură eliminarea ipotezei laboratorului
Oficialii OMS cer Chinei să coopereze în mai mare măsură la investigațiile privind originea COVID și consideră că a fost prematură eliminarea ipotezei unui „accident de laborator” în ancheta comună pe care experții organizației au făcut-o la începutul anului împreună cu specialiștii din China.
Primele cazuri de infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2 au fost detectate la Wuhan, în decembrie 2019.
„Sperăm ca va exista o mai bună cooperare pentru ca noi să ştim ce s-a întâmplat cu adevărat”, a spus, joi, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă susținută la Geneva.
„Prima problemă este de a oferi acces la datele brute şi eu am spus încă de la încheierea primei faze a anchetei că această problemă trebuie rezolvată, iar a doua (problemă) este aceea că a existat o tentativă prematură de a reduce numărul de ipoteze, precum cea a laboratorului” în transmiterea la om, a subliniat Tedros, citat de AFP.
El a făcut astfel aluzie la concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS, concluzii potrivit cărora este foarte puţin probabil ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator şi care privilegia teza transmiterii de la animal la om prin intermediul unui animal, încă neidentificat.
Tedros: „Accidente de laborator se pot întâmpla”
„Accidente de laborator se pot întâmpla, este un lucru destul de obişnuit. Am văzut din astea şi eu însumi am făcut erori”, a declarat Tedros, cu referire la trecutul său de imunolog într-un laborator.
„Prin urmare, aceasta se poate întâmpla şi a verifica ceea ce s-a întâmplat în laboratoarele noastre este important, iar noi avem nevoie de informaţii, de informaţii directe cu privire la care era situaţia din laboratoare” înainte de pandemie, a explicat el, făcând referire la faptul că o echipă de cercetători trimisă la faţa locului la începutul lui 2021 nu a avut acces la aceste date.
Această teorie a scurgerii dintr-un laborator a fost iniţial respinsă, în primele luni ale pandemiei, de un număr foarte mare de oameni de ştiinţă, înainte ca administraţia americană a lui Donald Trump, căreia i s-a raliat apoi cea a succesorului său Joe Biden să-i ofere mai mult credit. Preşedintele Biden a ordonat serviciilor de informaţii americane să facă din acest subiect o prioritate.
Respectiva teză a fost mereu respinsă de autorităţile chineze.
„Sper că va exista o mai bună cooperare şi noi vom continua să discutăm cu China şi statele membre” (ale OMS), a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că a fost stabilit cadrul celei de-a doua faze a anchetei asupra originilor pandemiei. „O datorăm celor 4 milioane de morţi” cauzate de pandemie, a punctat el, potrivit Agerpres.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News