Live

Directorul OMS cere mai multă cooperare din partea Chinei: E prematură eliminarea ipotezei laboratorului

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Foto: Profimedia Images

Oficialii OMS cer Chinei să coopereze în mai mare măsură la investigațiile privind originea COVID și consideră că a fost prematură eliminarea ipotezei unui „accident de laborator” în ancheta comună pe care experții organizației au făcut-o la începutul anului împreună cu specialiștii din China.

Primele cazuri de infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2 au fost detectate la Wuhan, în decembrie 2019.

„Sperăm ca va exista o mai bună cooperare pentru ca noi să ştim ce s-a întâmplat cu adevărat”, a spus, joi, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă susținută la Geneva.

„Prima problemă este de a oferi acces la datele brute şi eu am spus încă de la încheierea primei faze a anchetei că această problemă trebuie rezolvată, iar a doua (problemă) este aceea că a existat o tentativă prematură de a reduce numărul de ipoteze, precum cea a laboratorului” în transmiterea la om, a subliniat Tedros, citat de AFP.

El a făcut astfel aluzie la concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS, concluzii potrivit cărora este foarte puţin probabil ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator şi care privilegia teza transmiterii de la animal la om prin intermediul unui animal, încă neidentificat.

Tedros: „Accidente de laborator se pot întâmpla”

„Accidente de laborator se pot întâmpla, este un lucru destul de obişnuit. Am văzut din astea şi eu însumi am făcut erori”, a declarat Tedros, cu referire la trecutul său de imunolog într-un laborator.

„Prin urmare, aceasta se poate întâmpla şi a verifica ceea ce s-a întâmplat în laboratoarele noastre este important, iar noi avem nevoie de informaţii, de informaţii directe cu privire la care era situaţia din laboratoare” înainte de pandemie, a explicat el, făcând referire la faptul că o echipă de cercetători trimisă la faţa locului la începutul lui 2021 nu a avut acces la aceste date.

Această teorie a scurgerii dintr-un laborator a fost iniţial respinsă, în primele luni ale pandemiei, de un număr foarte mare de oameni de ştiinţă, înainte ca administraţia americană a lui Donald Trump, căreia i s-a raliat apoi cea a succesorului său Joe Biden să-i ofere mai mult credit. Preşedintele Biden a ordonat serviciilor de informaţii americane să facă din acest subiect o prioritate.

Respectiva teză a fost mereu respinsă de autorităţile chineze.

„Sper că va exista o mai bună cooperare şi noi vom continua să discutăm cu China şi statele membre” (ale OMS), a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că a fost stabilit cadrul celei de-a doua faze a anchetei asupra originilor pandemiei. „O datorăm celor 4 milioane de morţi” cauzate de pandemie, a punctat el, potrivit Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri