Live

Diaspora ucraineană încearcă să mobilizeze Silicon Valley în „războiul IT” cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
„Companiile ar trebui să încerce să izoleze Rusia pe cât e posibil”, a spus un inginer de software ucraineano-american de la Google. „Sancțiunile nu sunt suficiente.” Foto: Profimedia Images

Ucrainenii care lucrează pentru companiile de tehnologie occidentale se grupează pentru a-și ajuta patria aflată sub asediu, urmărind să doboare site-uri de dezinformare, să-i încurajeze pe ruși să se opună acțiunilor guvernului de la Moscova și să accelereze livrarea ajutoarelor umanitare, informează Reuters.

Aceștia încearcă prin campanii organizate prin e-mail și prin petiții online să convingă firme precum compania care oferă servicii de securitate pe internet Cloudflare, Google și Amazon să facă mai mult pentru a contracara invazia armatei ruse în Ucraina.

„Companiile ar trebui să încerce să izoleze Rusia pe cât e posibil”, a spus Olexii Orieșko, un inginer de software ucraineano-american care lucrează pentru Google. „Sancțiunile nu sunt suficiente.”

Orieșko este unul dintre cei nouă activiști - imigranți din Ucraina sau americani de proveniență ucraineană - din domeniul tehnologiei care au fost intervievați de Reuters și care au răspuns apelului din partea Kievului de a forma o „armată IT” de voluntari.

Activiștii proucraineni cer companiilor de IT să renunțe la clienții din Rusia pentru combaterea dezinformării

Multe companii au rupt legăturile cu Rusia din cauza noilor restricții comerciale guvernamentale, dar activiștii cer mai mult.

Activiștii fac apel în special la companiile de securitate cibernetică, cerându-le să renunțe la clienții din Rusia și, mai ales, la cei care publică informații false. Dacă acest lucru se va întâmpla, editorii care apelează la dezinformare vor fi mai vulnerabili în fața atacurilor online.

Igor Selețki, director executiv al producătorului de software CloudLinux din Palo Alto, a cerut ca Cloudflare să renunțe la site-urile de știri din Rusia.

„Având în vedere că până și Elveția [s-a implicat], ar fi un mesaj important dacă Cloudflare ar face la fel”, a scris Selețki într-un e-mail trimis directorilor de top ai companiei.

Cloudflare a spus că a reziliat contractul unor clienți din cauza sancțiunilor și că a început să analizeze conturile semnalate în e-mailul lui Selețki, adăugând că vor acționa cu prudență deoarece ruperea legăturilor cu clienții le-ar pune în pericol securitatea.

Activiștii din domeniul tehnologiei speră că „războiul IT” va ajuta la protejarea Ucrainei în fața invaziei rusești

După ce casa părinților săi a fost bombardată săptămâna trecută și îngrijorat fiind de siguranța colegilor săi din Ucraina, Vlad Goloșuk a făcut apel la o serie de companii pentru a face presiune asupra Rusiei.

Mai mult de 10 companii, printre care se numără furnizori de securitate și de găzduire de site-uri, au spus că vor face tot ce le stă în putere în acest sens. Unele companii au renunțat la clienții ruși sau aveau de gând să o facă, potrivit răspunsurilor primite de Goloșuk, director executiv al companiei Brightest Minds.

Philipp Lipniakov, care lucrează pentru aplicația de livrare Glovo și a sprijinit eforturile de a opri funcționarea site-urilor rusești, a spus că speră că „războiul IT” va proteja Ucraina.

Perturbările vor trimite „un mesaj, începând cu cetățeanul de rând și până la oficialii de top, că [ceea ce se întâmplă în Ucraina] este inacceptabil”, a spus Lipniakov.

La Google, angajații - printre care se numără sute de persoane cu origini ucrainene – au semnat o scrisoare internă adresată directorului executiv Sundar Pichai, prin care solicită companiei de căutări online să ofere mai mult ajutor Ucrainei și să-și modifice serviciile precum Google Maps și instrumentele de publicitate, potrivit unui inginer de software al companiei care a preferat să rămână anonim.

Google a refuzat să comenteze. În ultimele zile, compania a interzis presei de stat din Rusia să își facă publicitate și să își distribuie materialele pe Google.

Perturbarea vieții de zi cu zi a civililor ruși va slăbi sprijinul populației din Rusia pentru războiul lansat de Moscova, speră activiștii

Activiștii caută, de asemenea, să perturbe viața civililor ruși cu scopul de a fragiliza sprijinul populației pentru războiul dus de Rusia. Mai mult, resursele de care dispun companiile de „Big Tech” ar putea ajuta populația asediată din Ucraina.

Grupul care se ocupă cu ajutoarele umanitare Nova Ukraine din Silicon Valley a îndemnat compania Amazon își direcționeze o parte din resurse spre transportul de bandaje și alte provizii esențiale cu avioanele sale de marfă și vehiculele care se deplasează spre țările din vecinătatea Ucrainei, cum ar fi Polonia.

Amazon a refuzat să comenteze. Săptămâna aceasta, a spus că va dona până la 10 milioane de dolari oraganizațiilor care oferă sprijin în Ucraina.

Organizarea ajutorului prin mediul online i-a consumat tot timpul Juliei Nehaeva, director de produs al companiei de live streaming deținută de Amazon, Twitch.

„Mi-am deschis calculatorul de muncă doar de trei ori miercurea trecută”, a spus Nehaeva. „Ca să-mi informez managerul că trebuie să plec”.

Citește și: Recenziile restaurantelor din Rusia, folosite pentru a trece de cenzură și a le spune rușilor ce se întâmplă în Ucraina

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Partenerii noștri