Live

Exclusiv Diaconescu: Tentativa de asasinat are un rol signifiant în logica alegerilor din SUA, dar nu determinant

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. Foto: Captură Digi24

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit, marți, la Interviruile Digi24.ro, despre tentativa de asasinare a lui Donald Trump și impactul acesteia în logica electorală de peste Ocean. Fostul ministru consideră că șansele lui de a ajunge la Casa Albă au crescut, dar atacul nu este definitoriu în cursa pentru fotoliul de președinte. „O discuție emoțională privind desemnarea Comandantului Suprem nu este în favoarea nimănui”

După tentativa de asasinare din weekend-ul trecut, tot mai mulți analiști occidentali vorbesc despre o creștere fulminantă a șanselor lui Donald Trump de a ajunge la Casa Albă, pe fondul emoției generate în spațiul public. Cu toate acestea, Diaconescu avertizează că încă mai este mult timp până în momentul alegerilor de peste Ocean și modul în care va decurge campania mai departe depinde foarte mult de cum vor alege Trump și echipa sa să exploateze tragicul eveniment din Pennsylvania.

„Dicuția se mută din ce în ce mai mult de la teme privind taxarea, migrația, intervențiile în economie, rolul Americii la nivel mondial sau cât din cheltuielile bugetare trebuie să aloce armatei, spre temele emoționale, uneori chiar viscerale, în legătură cu de ce merită sau nu merită unul dintre cei doi candidați să primească desemnarea de președinte al Statelor Unite”.

Fostul ministru a mai adăugat: „Trump a ales ideea de negativitate în ceea ce îl privește pe contracandidat. Deci se intră într-o zonă emoțională, sigur, caracteristică în orice campanie electorală, fără doar și poate. Dar aici discutăm de Statele Unite care sunt implicate în toate crizele globale și în egală măsură,  au prezență militară cu 720 de baze peste tot în lume. O discuție emoțională privind desemnarea Comandantului Suprem nu este în favoarea nimănui. Cu siguranță, impactul emoțional și latura umană, dacă vreți, în urma incidentului, are signifianță în logica alegerilor, dar nu este determinantă.

Alexandru Rotaru: Merge Donald Trump en-fanfare către Casa Albă?

Cristian Diaconescu: A scăpat cu viață dintr-un moment aproape inexplicabil, din foarte multe perspective. Pe de altă parte, trebuie avută răbdare, pentru că un astfel de moment emoțional depinde cum va fi potențat de domnul Trump. Depinde în ce măsură îl va considera un argument pentru a fi și mai delimitativ și mai categoric în atitudinile sale, uneori la limita dezumanizării adversarului. El îi caracteriza pe cei din jurul lui Biden ca fiind fie naziști, fie comuniști, dacă va abandona acest mesaj, dacă va intra într-o altă logică, rămâne de văzut. Vreau să vă spun un lucru, emoția este de un astfel de nivel încât la câteva minute după ce domnul Trump a părăsit scena după atentatul terorist împotriva sa, oamenii din zonă au început să insulte și chiar să agreseze jurnaliștii. Deci au simțit nevoia de delimitare de oameni care și nu-și făceau altceva decât meseria în acest moment, deci așa a avut loc un anume tip de descărcare nervoasă.

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Soția lui Duckadam a spus care e singura avere a ”Eroului de la Sevilla”. Emoționant: ”M-a pregătit de când m-a luat de soție”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul de Interne şi ambasadoarea SUA la București au discutat despre includerea României în Programul Visa Waiver

Dacă Ucraina e forțată să accepte „o pace nedreaptă”, SUA se vor confrunta cu „o amenințare teribilă”, avertizează șeful NATO

Donald Trump îl numește pe unul dintre cei mai importanți donatori republicani în funcția de ambasador în Marea Britanie

SUA anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari

Partenerii noștri