Live

Dezvăluirile care susțin primele ipoteze privind focurile de artificii văzute în momentul exploziei din Beirut

Data actualizării: Data publicării:
Scena exploziei din capitala Libaneză, 4 august. Foto: Profimedia Images

Libanezii se pregătesc de un protest major în Beirut, cu o zi înainte ca echipa care investighează exploziile să prezinte concluziile preliminare guvernului. Un fost muncitor din port spune că artificii au fost depozitate într-un hangar, alături de nitratul de amoniu.

Zeci de cutii cu artificii ar fi fost depozitate în acelaşi hangar în care se afla cantitatea uriaşă de nitrat de amoniu, fapt ce a jucat un rol decisiv în aprinderea substanţei chimice care a cauzat exploziile uriaşe din Beirut, a declarat un fost muncitor în port, pentru The Guardian.

Investigaţiile s-au concentrat pe a găsi răspunsuri privind modul în care a fost posibilă stocarea a 2.750 tone de nitrat de amoniu atât de aproape de o zonă rezidenţială, în ciuda avertismentelor asupra riscului.

Yusuf Shehadi, fost lucrător în port, a explicat că armata libaneză le-a cerut muncitorilor să depoziteze chimicalele în hangarul numărul 12, chiar dacă au existat proteste din partea altor departamente guvernamentale.

„Ne-am plâns mult despre asta în ultimii ani. În fiecare săptămână, vameşii veneau şi ne spuneau despre nitratul de amoniu, la fel şi ofiţerii de securitate ai statului. Armata ne spunea că nu au alt loc în care să depoziteze nitratul de amoniu. Toată lumea voia să fie liderul, dar nimeni nu voia să ia o decizie reală", a spus Yusuf Shedadi, care a emigrat în Canada, în luna martie.

În plus, în hangar se aflau cutii cu artificii, pe care vameşii le-au confiscat în 2009-2010, spune fostul muncitor. O a doua sursă a confirmat aceeaşi ipoteză pentru media locală.

Această variantă este plauzibilă, iar imaginile filmate la faţa locului confirmă că în locul exploziei se văd focuri de artificii.

Yusud Shedadi spune că foştii lui colegi lucrau la reparaţia unei porţi a hangarului cu o unealtă electrică.

„Asta a fost la ora 17 şi, după 30 de minute au observat fumul. Pompierii au venit, la fel şi cei de la securitate. Toată lumea a murit", a mai explicat acesta.

Libanezii sunt furioşi şi pregătesc un protest masiv sâmbătă, în Beirut, cu doar o zi înainte ca echipa de investigaţii să prezinte concluziile preliminare guvernului.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Lovituri aeriene la granița siriano-libaneză. Armata israeliană susține că a vizat „rute de contrabandă cu arme” ale Hezbollah

Mii de oameni au deplâns moartea lui Hassan Nasrallah lângă craterul uriaș rămas după asasinarea liderului Hezbollah în Beirut

Armata israeliană afirmă că a efectuat un atac la graniţa dintre Liban şi Siria

Partenerii noștri