Live

Video Dezastru după dezastru în Haiti. O furtună tropicală uriașă lovește zona distrusă de cutremurul de sâmbătă

Data publicării:
Furtuna Grace a lovit taberele de sinistrați organizate după cutremurul devastator de sâmbătă. Foto: Getty Images

Dezastrul provocat în Haiti de cutremurul puternic de sâmbătă devine și mai greu de gestionat după ce o furtună tropicală a lovit țara din Caraibe, relatează BBC. Cel puțin 1.419 oameni au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 7.2, iar peste 6.900 au fost răniți.

Furtuna tropicală Grace aduce ploi puternice care ar putea provoca alunecări de teren. Imaginile publicate pe rețelele sociale arată că a plouat abundent în estul insulei, iar furtuna acoperă locul dezastrului produs de cutremur.

Drumurile, deja grav avariate din cauza cutremurului, ar putea deveni complet impracticabile din cauza ploii, iar echipele de ajutor încearcă să aducă provizii suficiente pentru supraviețuirea oamenilor din zonele afectate.

Pe Twitter, agenția de protecție civilă din Haiti i-a îndemnat pe oamenii care încă mai au un acoperiș deasupra capului să-i ajute pe sinistrați.

 

Dezastru după dezastru în Haiti

Spitalele se așteaptă în continuare la un val masiv de victime, pentru că unii oameni nu s-au putut deplasa sâmbătă ori s-au temut prea mult de noi replici pentru a încerca să caute ajutor medical.

Multe dintre victime au picioarele și mâinile rupte, precum și răni la cap, iar medicii au nevoie disperată de aparatură cu care să facă radiografii.

Haiti este cea mai săracă țară din America Centrală și una dintre cele mai sărace din lume. În ultimii ani a fost încercată succesiv de dezastre și crize majore. În urmă cu 11 ani, un cutremur cu magnitudine 7  a lăsat un bilanț îngrozitor: peste 200.000 de morți, pagube pe scară extinsă.  Țara încă nu își revenise de pe urma acestei catastrofe.

Cutremurul de sâmbătă a avut loc la ora 8:30, la o adâncime de aproximativ 10 kilometri, cu epicentrul la aproximativ 12 kilometri nord-est de Saint-Louis-du-Sud, în partea de sud-vest a țării. Epicentrul a fost la aproximativ 100 de kilometri vest de cel al cutremurului dezastruos din 2010, care a  avut magnitudinea 7, dar a provocat moartea a 220.000 până la 300.000 de persoane.

Seismul este doar cea mai recentă provocare pentru această țară greu încercată. Asasinarea președintelui țării, Jovenel Moise, luna trecută, nu a fost încă pe deplin lămurită și a adăugat și mai multă instabilitate acestui teritoriu aflat în criză. Frica a devenit o stare cvasi-permanentă în rândul locuitorilor.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur în România, în noaptea de marți spre miercuri. Ce magnitudine a avut

Un avion cu pasageri a fost lovit de gloanțe, în timp ce zbura spre Haiti. Un însoțitor de bord a fost rănit

Cutremur în România, luni dimineaţă

Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat de România în largul Mării Negre. INFP: „Risc de tsunami există”

Partenerii noștri