Live

Delegația PE la COP26 susține că energia nucleară și gazul pot fi introduse în taxonomia UE, dar nu ca energii verzi

Data actualizării: Data publicării:
Taxonomia UE este un sistem de clasificare la nivelul statelor membre, menit să ofere firmelor şi investitorilor un limbaj comun pentru identificarea activităţilor economice care sunt considerate durabile din punctul de vedere al mediului. Sursă foto: Getty Images

Gazul şi energia nucleară pot fi introduse în taxonomia UE, dar în condiţii stricte şi nu ca energii verzi, au declarat luni eurodeputaţi din conducerea Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) a Parlamentului European.

Nu este alb sau negru. Fie că eşti pro-gaz sau anti-gaz, pro sau contra energie nucleară, la final acordul pe care trebuie să îl găsim nu este unul în alb şi negru. Atunci când înlocuieşte cărbunele, şi insist pe asta pentru că este singurul caz în care are sens, gazul poate fi văzut ca o sursă de energie de tranziţie”, a declarat luni Pascal Canfin, eurodeputat din grupul Renew Europe și preşedinte al Comisiei ENVI din Parlamentul European.

Acesta a subliniat că o astfel de măsură ar trebui "să aibă un sfârşit, pentru că altfel nu ar fi compatibilă cu neutralitatea climatică în 2050".

Gazul poate fi introdus în taxonomie, dar în condiţii stricte şi nu ca energie verde, ci în categoria de tranziţie. Pentru energia nucleară este la fel. Nu poate fi în categoria verde a taxonomiei din cauza deşeurilor şi a riscurilor. Dar pentru că este complet decarbonizată, poate fi introdusă, de asemenea sub condiţii, în categoria de tranziţie, a mai spus Pascal Canfin, în cadrul unui briefing de presă organizat de Parlamentul European, privind obiectivele legislativului comunitar în cadrul summitului privind clima COP26 de la Glasgow.

Ce este Taxonomia UE

Taxonomia UE este un sistem de clasificare la nivelul blocului comunitar al UE, menit să ofere firmelor şi investitorilor un limbaj comun pentru identificarea activităţilor economice care sunt considerate durabile din punctul de vedere al mediului. Această măsură are scopul de a-i ajuta pe investitori să îşi reorienteze investiţiile către tehnologii mai durabile şi este considerată un factor esenţial pentru a-i permite Uniunii Europene să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 şi să îndeplinească obiectivele pentru 2030 prevăzute în Acordul de la Paris.

Bas Eickhout, eurodeputat din grupul Verzilor, vicepreşedinte al Comisiei ENVI şi raportor al rezoluţiei Parlamentului European privind clima adoptată înainte de COP26, s-a declarat mai rezervat în ceea ce priveşte acceptarea gazului şi energiei în taxonomia UE, transmite Agerpres. 

UE vrea să pună capăt subvenţiilor pentru combustibili fosili până în 2025

Asta e o discuţie foarte acută pe care o avem despre taxonomie, despre ceea ce va fi etichetat drept 'verde', este ceva la care Comisia lucrează. Gazul poate fi văzut ca o tranziţie, dar în final este tot combustibil fosil. Noi, Parlamentul European, în rezoluţia adoptată înainte de Glasgow am menţionat că vrem să se pună capăt subvenţiilor pentru combustibili fosili până în 2025, iar asta înseamnă încheierea cu totul a acestor subvenţii. Acum este în creştere o coaliţie pentru încheierea subvenţiilor externe pentru combustibili fosili, la care Olanda tocmai s-a alăturat. Parlamentul a spus că vrem să se oprească subvenţiile pentru combustibili fosili şi în acelaşi timp vrem să le introducem în taxonomia verde, ceea ce practic înseamnă promovarea investiţiilor în gaz şi, de facto, reprezintă o subvenţie. Nu cred că suntem foarte coerenţi, a mai afirmat Bas Eickhout.

Eurodeputatul olandez a precizat și că trebuie să existe un termen-limită pentru o astfel de măsură şi, de asemenea, trebuie să fie foarte clar despre ce cantitate de gaz este vorba.

Cred că trebuie să introducem mai multe nuanţe în această discuţie, şi acest lobby pentru gaz şi energie nucleară trebuie să fie decojit şi să intrăm în amănunte privind ceea ce vrem să spunem cu asta. Nu spun că nu avem nevoie de gaz, dar să produci electricitate cu ajutorul gazului nu este o investiţie verde. Nu înseamnă că nu e o investiţie necesară, dar să o numeşti verde este o altă discuţie. Cred că sunt necesare mult mai multe nuanţe, a mai afirmat eurodeputatul olandez.

Citește și: Comisia Europeană va aloca un miliard de euro angajamentului global semnat la COP26 de liderii lumii pentru a proteja pădurile

Energia nucleară nu trebuie să fie principală opţiune a României 

În ceea ce priveşte energia nucleară, nu este cea mai ieftină şi nu aş merge pe asta ca principală opţiune dacă aş fi România", a adăugat el, răspunzând unei întrebări despre situaţia concretă a României şi a altor ţări din Europa de Est.

Cei doi eurodeputaţi, alături de Lidia Pereira, membră a grupului Partidului Popular European în Parlamentul European, reprezintă legislativul comunitar la conferinţa COP26 de la Glasgow.

Summitul de la Glasgow are mult elan

Există mai mult elan la Glasgow decât se anticipa, asta e o ştire importantă", a spus Bas Eickhout, care se află de luni la Glasgow pentru a lua parte la lucrările conferinţei.

Unele dintre acordurile sectoriale sunt interesante, dar nu toate, ca să fiu sincer. Aş spune, ca regulă de gândire, că dacă ai o declaraţie care este susţinută de 50 de state sau peste, atunci probabil nu este o declaraţie foarte puternică. Atunci când nu vezi atât de multe ţări alăturându-se, probabil declaraţia este una plină de provocări, cum este cazul cu declaraţia privind renunţarea la subvenţiile externe pentru combustibili fosili până în 2022, la care doar câteva ţări europene s-au alăturat", a adăugat  Bas Eickhout.

Eurodeputatul olandez crede că săptămâna trecută a fost una a anunţurilor, iar această săptămână va fi una de negocieri, în care ne punem de acord că angajamentele vor fi puse în practică".

La rândul său, eurodeputata portugheză Lidia Pereira îndeamnă la prudenţă în privinţa aşteptărilor privind rezultatele COP26, dar crede în acelaşi timp că Pactul Verde negociat de UE poate fi un model pentru întreaga lume.

Cred că există încă loc pentru a realiza anumite obiective în ultimele zile de întâlniri, dar cred că este important de subliniat că dacă 27 de ţări au ajuns la un acord privind o lege a climei cred că este posibil să avem aceeaşi ambiţie pentru întreaga lume. Noi ştim, Europa ştie, că suntem cel mai puţin responsabili pentru emisiile de CO2 dar în acelaşi timp suntem cei care au dat dovadă de leadership în ultimul deceniu şi am pus mediul în prim-planul politicii europene", a declarat Lidia Pereira.

Suntem, probabil, cea mai avansată zonă, de pe planetă. Trebuie acum să explicăm, să convingem şi, sperăm noi, să-i inspirăm pe alţii", a spus la rândul său Pascal Canfin, referindu-se la planul UE de combatere a schimbării climatice.

Citește și: Barack Obama, discurs la COP26 despre pericolul schimbarilor climatice: Nu ne putem permite să fim deznădăjduiți”

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Cum vede Zelenski drumul către pace. Mesajul liderului de la Kiev la ultima întrunire a Consiliului European din acest an

Partenerii noștri