Live

De ce s-au retras ucrainenii din orașul strategic Vuhledar. Explicațiile grupului de luptă care apăra localitatea strategică

Data actualizării: Data publicării:
Război în Ucraina. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Armata ucraineană a confirmat miercuri retragerea sa din oraşul Vuhledar, ocupat de trupele ruse după doi ani şi jumătate de lupte grele în apropierea acestei localităţi cu o importanţă deopotrivă simbolică şi strategică, oraşul fiind situat pe o poziţie înaltă şi la joncţiunea fronturilor din estul şi sudul Ucrainei, relatează agenţiile AFP şi DPA, transmite Agerpres.

„Comandamentul superior a autorizat manevra de retragere din Vuhledar pentru a permite salvarea soldaţilor şi a echipamentelor militare şi pentru a lua noi poziţii în vederea continuării operaţiunilor”, a menţionat pe Telegram gruparea de forţe Hortiţia, însărcinată cu operaţiunile în zonă.

Armata rusă a încercat încă din primele săptămâni ale invaziei lansate în Ucraina în februarie 2022 să cucerească oraşul Vuhledar în provincia Doneţk, lupte deosebit de sângeroase având loc acolo la începutul anului trecut. Asalturi ruseşti cu tancuri şi infanterie asupra acestei redute fortificate au fost atunci zădărnicite de armata ucraineană ce a provocat mari pierderi inamicului rus, ale cărui trupe au reuşit însă în ultimele zile să treacă de fortificaţiile pe care le-a lovit intens cu artileria şi cu bombele glisante şi au ameninţat trupele ucrainene cu încercuirea.

Pierderea Vuhledarului destabilizează acel sector de front pentru armata ucraineană şi ilustrează dificultăţile cu care aceasta se confruntă în faţa trupelor ruse mai numeroase şi mai bine echipate, care-şi continuă înaintarea pe frontul din estul Ucrainei şi se apropie tot mai mult de asemenea de Pokrovsk, un oraş-cheie pentru logistica armatei ucrainene.

Armata rusă anunţă aproape zilnic ocuparea unor noi localităţi pe acest front, în pofida ofensivei lansate de armata ucraineană pe 6 august în provincia rusă Kursk, operaţiune prin care Ucraina a sperat ca Rusia să-şi mute suficient de multe trupe de pe frontul ucrainean pentru a-i opri înaintarea.

Vuhledar – care se traduce „darul cărbunelui” – este un oraș minier din regiunea Donețk din estul Ucrainei, cu o populație (înainte de război) de aproximativ 14.000 de oameni, însă aproape toți au fugit din calea rușilor.

A fost construit de Uniunea Sovietică la mijlocul anilor 1960 în jurul unei mine.

Există acum două mine acolo cu rezerve semnificative de cărbune. Rușii numesc orașul, care se află pe o câmpie plată și este compus din clădiri de apartamente înalte și alte structuri, Ugledar.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia și-a testat sirenele de raid aerian și întregul sistem național de alertă pentru prima oară în toată țara

Fostul trimis special al lui Trump în Ucraina susține că SUA vor permite folosirea rachetelor cu rază lungă pe teritoriul Rusiei

Punctul de frontieră Orlivka (Isaccea) dintre Ucraina şi România a fost avariat de atacurile rusești. Doi şoferi au fost răniţi

UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Blocul Comunitar și NATO acuză Rusia de acțiuni hibride

Partenerii noștri